Most olvasott cikk
A németek fele kevesebb húst fogyaszt, mint tavaly

A németek fele kevesebb húst fogyaszt, mint tavaly

A megkérdezettek válaszai alapján további csökkenésre és a növényi alapú termékek térnyerésére lehet számítani az országban.

Egyre növekszik azoknak az embereknek a száma Németországban, akik csökkentik, vagy akár teljesen meg is szüntetik húsfogyasztásukat, derül ki abból a piaci kimutatásból, amit a ProVeg International – akik saját magukat csak ételtudatos szervezetként aposztrofálják – állított össze az EU által pénzelt SmartProtein projekt fogyasztói véleménykutatásait és az eladási statisztikákat alapul véve.

A kimutatás alapját képző közvélemény-kutatás majd 8000 ember és 10 EU-s ország (Németország, Ausztria, Dánia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Spanyolország, Egyesül Királyság) részvételével zajlott. A válaszok alapján a németországi fogyasztók több mint fele – egészen pontosan 51%-a – csökkentette 2021-ben a húsfogyasztását.

Ami külön bizakodásra ad okot, hogy sokan úgy nyilatkoztak, szándékukban áll nemcsak a hús-, de a tejtermékek csökkentése is az elkövetkezendő fél évben. Nem véletlen, hogy az országban az alternatív tejtermék piaca az egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő szektor.

Az felmérésben résztvevő 757 német ajkú közül minden tizedik vallotta magát vegánnak vagy vegetáriánusnak, ezzel pedig az európai országok közül listavezető a növényi alapú táplálkozást folytatók számának tekintetében.

A válaszadók 30%-a flexitáriánusként definiálta magát.

Németország régóta az élen jár az EU-ban, ha a növényi alapú táplálkozást folytatók számáról beszélünk, a hozzáférhető adatok alapján

nyilatkozta a SmartProtein projektben is résztvevő Armando Perez-Cueto professzor a FoodNavigatornak.

Az egész EU-ban megfigyelhető a csökkenő trend

Németországban 1989 óta jegyzik az egy főre jutó húsfogyasztást és a mezőgazdasági minisztérium számai alapján 2020-ban volt a legalacsonyabb a fejenkénti fogyasztás a mérések kezdete óta.

Ez a kimutatás jól kihangsúlyozza a németek azon egyre növekvő vágyát, hogy étkezéseikben mindinkább eltávolodjanak a hús- és tejtermékektől, és az alternatív lehetőségeket is kipróbálják”

mondta Matthias Rohra, a ProVeg németországi vezetője.

Megmutatja egyben azt is, hogy milyen hatalmas lehetőségek rejlenek a növényi alapú ételgyártásban Németországban, de az egész Európai Unió területén, és reméljük, hogy ez arra ösztönzi majd a vállalatokat, hogy minél több és jobb növényi terméket gyártsanak.

Az állati eredetű cikkek fogyasztási mutatóinak csökkenése nemcsak Németországban, de az EU egész területén egy jól megfigyelhető és egyre erősödő trend.

Múlt hónapban a ProVeg arról számolt be, hogy a holland emberek túlnyomó része szeretné beszüntetni az intenzív nagyipari állattartást, ráadásul majdnem harmaduk reméli, hogy a jövőben nem ételként tekintünk majd az állatokra.

A Statbel mérései szerint Belgium húsfogyasztása 8.9%-kal csökkent az elmúlt 10 évben. Ugyanebben az idősávban az Egyesült Királyságban ez az érték a 17%-ot is eléri.

A teljes európai lakosságra kivetítve a számokat azt találta a ProVeg, hogy a népesség nagyjából fele (46%-a) fogyaszt kevesebb húskészítményt, mint a megelőző évben. Az okok között szerepel az egészségügyi megfontolás, a fenntarthatósági tényezők és az állatjóléti elvek is.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.