Most olvasott cikk
Ötven éven belül összeomolhat az erdők ökoszisztémája

Ötven éven belül összeomolhat az erdők ökoszisztémája

Egy friss kutatás szerint komoly veszély fenyegeti a brit erdők életközösségét, ami a következő öt évtizedben akár össze is omolhat. Az ezernél is több szakértőt bevonó kutatás a különböző betegségek, az extrém időjárási jelenségek és az erdőtüzek együttes fenyegetésére hívta fel a figyelmet. A nagyszámú fapusztulás az élet számos területén éreztetné hatását, de a kutatók szerint nincs még minden veszve, visszafordítható a folyamat.

A Forestry folyóiratban jelent meg a vészharangot megkongató tanulmány, amely az Egyesült Királyságban található erdők állapotára hívja fel a figyelmet. A kutatás katasztrofális ökoszisztéma-összeomlást jósol a következő öt évtizedben. Mindez számos veszélyforrás – betegségek, szélsőséges időjárási jelenségek és erdőtüzek – együttes eredményeként következhet be.

A helyzet tömeges fapusztulással fenyeget, amely az élet szinte minden területén éreztetné a hatását. Rosszabb lenne a levegő minősége, negatívan hatna az emberek mentális állapotára és a biodiverzitás is rettentően megszenvedné. Dr. Eleanor Tew, a tanulmány fő szerzője, a Forestry England erdőtervezésért felelős vezetője, a University of Cambridge vendégelőadója kijózanítónak és vészjóslónak nevezte az eredményeket. A tanulmányt 42 kutató állította össze, akik 1.200 szakértővel konzultáltak a témában.

A külön-külön megjelölt fenyegetések kisebb-nagyobb mértékben már érintik az erdőket. Ilyen például a kőriseket érintő gombafertőzés, ami a szigetország kőriseinek 80 százalékát elpusztította, és ami egész Európa kőrisállományát, köztünk hazánk fáit is fenyegeti. 2021-ben a téli viharok 12.000 hektár erdőt pusztítottak el, és a szélsőséges időjárási jelenségek – áradások, aszályok, hőhullámok és viharok – egyre gyakoribbak lesznek a jövőben. Az állatipar egyre növekvő vízigénye is folyamatosan veszélyezteti az erdőségeket, különösen az egyre melegebb és szárazabb nyarak miatt.

Gond akkor van, ha az összes veszély egyszerre, egymással összefüggésben jelentkezik. Egyszerűen maguk alá gyűrik az erdőt, és ennek eredménye a fák pusztulása és az erdei ökoszisztéma összeomlása, aminek komoly hatása van a tájra és a társadalomra egyaránt

– mondja Dr. Eleanor Tew

A túrázóknak is tenniük kell az erdők megóvásáért

Dr. Tew szerint a tanulmánynak arra kell ösztönöznie mindenkit, hogy cselekedjen az erdők megóvása érdekében, ugyanis még nincs minden veszve. „Van még időnk, hogy megváltoztassuk a helyzetet, és sok mindent tehetünk, hogy ellenállóbbá tegyük az erdőinket” – mondta. Ennek egyik módja a biodiverzitás növelése, vagyis különböző fafajok együttes telepítése adott területen.

Fontos az is, hogy különböző korú fák éljenek együtt, és hogy elősegítsük a természetes regenerációt. A szarvaspopuláció szabályozása is tényező. Sőt, Dr. Tew arra is figyelmeztet, hogy a túrázóknak és kirándulóknak ügyelniük kéne rá, hogy tiszta legyen a cipőjük, mielőtt új erdős területre tévednek, hogy ezzel se terjesszék a betegségeket. A brit kormány 2025-ig évi 30.000 hektár erdőség ültetését tervezi, ami kétszerese a mostani ültetési mutatóknak.

Dr. Elena Cantarello, a Bournemouth University munkatársa, aki a kutatásban nem vett részt, úgy fogalmazott, hogy a saját vizsgálatai is hasonlóan borúlátó eredményeket hoztak, mint Dr. Tew tanulmánya.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.