Vegán brassói

A hagyományos fogások átalakítása vegán változattá egyre inkább teret hódít. A vegán brassói remek példa erre, amit a magyar hagyományoktól eltérve nem húsból, hanem szójából készítünk el gyorsan és egyszerűen.

Az alapok továbbra is megmaradnak: burgonya, fűszerpaprika, fokhagyma, petrezselyem, így az ízekben sem kell kompromisszumot kötni. Hagyd, hogy a vegán brassói receptje új perspektívát nyisson a hagyományos fogások világában, és élvezd a gazdag ízek harmóniáját, miközben megőrzöd az étel eredeti jellegzetességeit.

Mennyi olaj kell a brassóihoz?

A krumplit attól függően, hogy mennyi olajat szeretnél használni, különböző módokon is elkészítheted, mi a receptünkben a középutat választottuk.

Ha különösképp nem foglalkoztat az olaj mennyisége és inkább a lehető legfinomabb változatra törekszel, akkor miután megfőtt a krumpli, serpenyőben is kisütheted. Aztán hasonlóan az alábbi receptben leírtakhoz, a megsült burgonyát keverd a pirított szójához és alaposan forgasd össze.

De előbbihez nagyon hasonló eredményt lehet elérni kevesebb olajjal is, ha a burgonyát sütőben sütöd meg. Az alábbi receptben eszerint jártunk el.

Ha egyáltalán nem szeretnél olajat használni, akkor azt a legkönnyebben egy airfryer segítségével tudod nélkülözni. A szóját és a krumplit is főzés után, jól megfűszerezve, külön-külön süsd meg airfryerben és időnként kavard át, hogy ne tapadjon le az aljára és egyenletesen süljön meg. Ezután egy tapadásmentes serpenyőben forgasd össze őket kevés víz hozzáadásával.

Hozzávalók:

6 adaghoz

  • 1,5 kg burgonya
  • 150 g szójakocka
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 darab leveskocka
  • 1 csokor petrezselyem aprítva
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A szójakockákat öntsd egy kisebb lábasba, majd önts rá annyi forralt vizet, ami ellepi. Ezután add hozzá a leveskockát, a szójaszószt, a majoránnát, egy kevés frissen őrölt borsot, majd két gerezd fokhagymát összenyomva. Alacsony lángon rakd fel a tűzhelyre kb. negyedórára, így amíg elkészül, van időd foglalkozni a burgonyával. Néha kavard át, hogy egyenletesen főjenek meg a szójakockák.
  2. A burgonyákat hámozd meg, majd vágd akkora kockákra, mint a lábasban fövő szójakockák. Ezt követően öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi, sózd, majd mehet ez is a szója mellé a tűzre. Főzd kb. tíz perc alatt félpuhára.
  3. Ha a szója elkészült, szűrd le és hagyd lecsöpögni. Ilyenkor a szóját egy kisebb edénnyel vagy kanállal meg is nyomkodhatod, mert minél alacsonyabb a nedvességtartalma, annál könnyebb lesz később lepirítani.
  4. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Ha a krumpli is elkészült (inkább legyen egy kicsit keményebb, mint hogy szétfőjön), szűrd le, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Oszlass el rajta egy evőkanál olívaolajat, egy kevés frissen őrölt borsot, sót, majd told be a sütőbe. Süsd 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  5. Egy serpenyőben hevíts fel két evőkanál olajat, majd öntsd bele a lecsöpögött szóját és alacsony-közepes lángon pirítsd aranybarnára. Ezután mehet rá a hat gerezd fokhagyma összenyomva.
  6. Húzd le a lángról, majd tegyél a fűszerpaprika alá egy újabb evőkanál olajat, mert a szója hajlamos azt magába szívni, a paprikának viszont zsiradékban kell feloldódnia. Ha beletetted a paprikát, keverd át és mehet vissza a tűzre. Önts rá fél pohár vizet és keverd intenzíven addig, amíg egységes pirosas színe lesz a szójának.
  7. Ha a krumpli megpirult a sütőben, add hozzá a szójához és alaposan forgasd össze, amíg a krumpli is felveszi a fűszereket. Pirítsd együtt még néhány percig, majd az utolsó percben jöhet rá az aprított petrezselyem.
  8. Tálald kovászos uborkával vagy más savanyúsággal.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.