Most olvasott cikk
A UFC harcos Nate Diaz vegán étrenden készült a nagy visszatérésére, máris megnyerte első meccsét

A UFC harcos Nate Diaz vegán étrenden készült a nagy visszatérésére, máris megnyerte első meccsét

Nate Diaz vegán étrend

Nate Diaz visszatért a három éves szünete után. A 34 éves harcművész múlt hét szombaton a kaliforniai Anaheimben tért vissza a ringbe, és nyert Anthony Pettis ellen.

A nyolcszögbe való visszatérte előtt Diaz nyíltan beszélt interjúiban az edzései alatt követett nyers vegán étrendjéről.

A váltósúlyú ökölvívó három forduló után, öt perc alatt aratott nyílt győzelmet Pettis felett. Diaz egyáltalán nem rozsdásodott be a szünet után, gyors ütéseivel nagy nyomást helyezett vetélytársára. Győzelme mindhárom bíró egyhangú döntése volt.

Győzelmét széles körben elismerték sportújságírók, valamint az UFC elnöke, Dana White is, akivel a harcosnak a múltban feszült kapcsolata volt. 2014-ben White még kritizálta Diazt, amiért alacsony besorolást kapott.

Véleménye megváltozott a szombat este után. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón megkérdezték tőle, hogy szerinte ugyanazon a szinten áll-e, mint az ír-amerikai harcos, Conor McGregor, az MMA történelem legnagyobb csillaga.

„Hát igen… Ez most már tagadhatatlan.”

– válaszolta White.

Edzés növényi étrenden

 

Az UFC volt Diaz első visszatérése a 2016-ban McGregor ellen elszenvedett veresége után, amit akkor az est „Nagy Összecsapásának” neveztek. A 77 kilós ökölvívó az UFC Ultimate Insider házigazdájával, Megan Olivival a meccs előtti interjúja során beszélt az étrendjéről.

Diaz 18 évesen váltott növényi alapú étrendre. Amikor megkérdezték tőle, hogy vegán-e (az élete minden területén elkerüli-e az állathasználatot), a válasza az volt, hogy alkalmanként eszik tojást és halat, viszont a mérkőzésekre való felkészülés során nyers vegán étrendet követett, azaz mellőzött minden állati eredetű ételt, mint a hús, tej, tojás és egyebek.

Diaz elmagyarázta, hogy úgy érzi, már nem tenne jót a szervezetének, ha aktívan fogyasztana állati eredetű ételeket.

„Ezekre már nincs szükségem az életemben. 18 éves korom óta nem is kívánom őket”

– mondta.

Tényleg kell a hús?

Testvére, a volt UFC harcos Nick Diaz – akire sokan a sport úttörőjének tekintenek – volt az, aki rávezette őt az egészségtudatosabb életmódra. Nate le akart mondani az összes állati eredetű ételről, hogy a meccsek előtt kissé lefogyjon, de a testvére, Nick étrendjét tisztán egészségügyi okok motiválták. Nate követte Nick példáját, mivel inspirálta őt testvére nyertes eredményei.

A húsra és a tejre régóta tekintenek úgy, mint „férfias” ételekre – ezt a ’90-es évek „Got Milk?”, valamint egyéb steakreklámok is elősegítették, ahol a profit érdekében férfiasnak és erősnek nevezték azokat, akik ezeket a termékeket fogyasztották.

Az elmúlt években sok sportoló bebizonyította, hogy ez mind csak marketing. Az LA Didgers amerikai baseballcsapat több tagja is elhagyta a tejtermékeket az étkezésiből és gyorsabb gyógyulási időt, valamint gyulladásmentességet tapasztalt.

Amikor a Tennessee Titans sorhátvédje, Derrick Morgan vegán étrendre váltott az egészsége miatt, fogalma sem volt róla, hogy a csapattársai is követik majd ebben: mára már a csapat tizenöt tagja teljesen, vagy nagyrészt növényi étrenden él: ez a teljes csapat csaknem harminc százaléka.

Az ötszörös Forma–1-bajnok, Lewis Hamilton is növényi alapú étrendre váltott és azóta sokkal jobban alszik – valamint nem volt gondja az izomépítéssel, amikor a súlyhatárt megváltoztatták. Még Arnold Schwarzenegger is felszólalt a „férfias húsevés” mítoszával szemben.

Ő és Hamilton mindketten csatlakoztak James Cameron („Titanic”, „Avatár”) vezető filmproducer legújabb „The Game Changers” című dokumentumfilmjéhez, ami húsmentes sportolókról szól.

Diaz a növényi alapú étrendet az egészségre gyakorolt hatásai miatt ajánlja más sportolók számára, ám az „Out of The Box” podcastjének egyik epizódjában kiderült, hogy a tofuval kapcsolatban rossz információi voltak.

Azt állította, hogy a tofu csökkenti a tesztoszteront, de kutatások kimutatták, hogy ez is csak egy mítosz: a kutatások szerint a szójabevitel nem csökkenti a tesztoszteronszintet, valójában még jó is a koleszterinszint csökkentésére.

Diaz következő meccsének időpontja még nincs meghatározva, de a mérkőzést követő szombat este kihívta a top UFC harcost, Jorge Masvidalt egy meccsre. White támogatja a két váltósúlyú ökölvívó közti összecsapást.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.