Most olvasott cikk
Ennek a vegán férfinak 40.000 kereszt borítja a testét

Ennek a vegán férfinak 40.000 kereszt borítja a testét

40.000 kereszt van a testén a vegán aktivistának

Az olasz író, színész és vegán aktivista; Alfredo Meschi 40 000 tetoválást visel a testén. A férfi ezzel fejezi ki együttérzését a húsért meggyilkolt állatok iránt.

Az apró tetoválások fekete kereszteket formálnak, a kis minták mindegyikét óvatosan, vegán tintával vitték fel a bőrre. Az aktivista a Cafébabel magazinnak adott interjújában magyarázta döntésének okait.

Miért van 40 000 tetoválásom? Mert másodpercenként 40 000 állatot vágnak le a világon, csak az étvágyunk kielégítése érdekében

– mondta a kiadványnak Meschi, aki 2014 óta vegán.

Úgy tűnik, hogy az igazságtalanság, az együttérzés és az empátia tudatosítása egy villany, amely be- és kikapcsolható.

Másodpercenként nem kevesebb, mint 40 000 állat hal meg miattunk. Szeretném ezt a számot megragadni, örökre megőrizni a bőrömön.

Az aktivista érdekes életet él. A toszkánai kisvárosban, halászok és vadászok családjában született Meschi az IBM információs technológiai társaságának alkalmazottja volt, színházi tanárként dolgozott, az elmúlt 50 évben pedig állati jogokért küzdött.

Bőrén alig van rés a tetoválások között, és úgy véli, esztétikai vonzerejük mellett hatékony eszközei lehetnek a tudatosság megteremtésének.  Az X szimbólumnak is van jelentése.

Azért az X-et választottam, mert egy ellenőrző jelölés, egy semleges szimbólum, amelyet akkor használunk, amikor valamit elkészítünk, valamit megszámolunk vagy valamit megölünk

– nyilatkozta Meschi a Cafébabelnek.

Figyelemfelkeltés

Amikor az emberek látnak engem vagy a képeimet, nagy lelkesedéssel, vagy épp vad kritikával reagálnak. A legfontosabb azonban az, hogy odafigyeljenek. Beszélgetés indítása, kérdés feltevése – számomra ezek mind értékes lehetőségek a tudatosság felé vezető út megkezdésére.

Meschi mind a negatív, mind a pozitív reakciókat is sikerként éli meg, a lényeg számára maga a reakció.

Művészetemet a testemen keresztül fejezem ki, ezzel a testemet is bevonva az aktivizmusba.

Minden alkalommal, amikor valaki megáll és elkezd engem nézni, úgy érzem, elértem valamit. Minden alkalommal, amikor a 40 000 X-et látom és megosztom a közösségi médiában, elérek valamit. Akár egyszer, akár százszor, vagy ezerszer, vagy százezerszer […] Minden alkalommal, amikor beszélgetést indítok a veganizmusról vagy az állati jogokról, valamit elérek.

Vegán tetoválás?

A Meschi tetoválásáihoz használt összes tinta – valamint a fertőtlenítőszer is – vegán. A PETA állatjogi szervezet szerint a nem vegán tetoválófesték tartalmazhat csontszenet, zselatint, állati zsírokból származó glicerint és a bogarakból származó színezéket is.

Az állati eredetű összetevők a tetoválási folyamat más területein is megjelenhetnek. A tetoválóművészek által használt sablonpapírt akár lanolinból is készíthetik, amely juhok gyapjából származik,  az eldobható borotvák pedig glicerint tartalmazhatnak – állítja a The Vegan Society. Emellett a kenőcsök és szappanok is tartalmazhatnak állati eredetű alapanyagokat.

Mivel egyre több embert érint meg az állatokkal szembeni kegyetlenkedés, egyre nagyobb számban keresik a vegánbarát tetoválószalonokat. A Vegan Tattoo Studios weboldal lehetővé teszi a közelünkben lévő vegán szalonok keresését, amelyek állati alapanyag-mentes tintát használnak.

A férfi nem csak a tetoválásaival hívja fel a figyelmet az állatok kizsákmányolására, vágóhidak fotózásakor is gyakran részt vesz a képek elkészítésében, egyszer az egyik fülében marhacímkét is viselt. Emellett felhívva a figyelmet a tengeri túlhalászásra, tengervízbe fagyasztatta magát.

Meschi ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, miszerint az embereknek együttesen kell fellépniük és tenniük a változás érdekében.

Egy új kor kezdődik, és mindannyiunknak szembe kell néznie a történelem legnagyobb kihívásával: meg kell mentenünk a haldokló bolygót és véget kell vetnünk az érző lények holokausztjának. E két szempont megvalósításának első lépése vegánná válás. Most kell megcsinálnunk. Ezen kívül minden csak másodlagos.

A számok nem hazudnak

Nem Meschi az egyedüli, aki konfrontáló számadatokat használ az állatokkal kapcsolatos beszélgetés elindításához. Tavaly a Lacoste divatmárka elindította azon pólók sorozatát, amelynek célja, hogy mindenkihez eljusson, melyek a világ legveszélyeztetettebb állatai.

A kritikusan veszélyeztetett állatok közé tartoznak többek között a delfinek, a tigrisek, a papagájok, a teknősök, a kondorok, az orrszarvúk és a lemúrok. A Lacoste által előállított pólók száma pontosan annyi, amennyi élő példány még található ezen fajokból. Összesen 1.775 ing készült.

A férfi szintén nem egyedül használja a tetoválásokat annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az állatok szenvedésére. A világ egyik leghíresebb tetoválóművésze, Kat Von D is komoly kampányt indított, melynek keretei közt a vegán tetováló tintákat és eszközöket promózta. A #vegantattoo hashtag közel 215 000 bejegyzést tartalmaz az Instagramon.

Emellett Amszterdamban a Sea Shepherd is megnyitotta vegán tetoválószalonját.

A The Vegan Calculator szerint évente több, mint 150 milliárd állatot vágnak le csak az emberi étkezés miatt. A számláló a sertéseket, nyulakat, libákat, tenyésztett és vadon fogott halakat, bivalyokat, lovakat és szarvasmarhákat foglalja magában, ám a szám ennél jóval több, ha további tengeri élőlényeket is beleszámolunk.

Egy fejlett országban élő átlagos ember életében kb. 7000 állatot eszik meg, azonban egyre többen döntenek úgy, hogy az állati eredetű termékek elhagyásával inkább a növényi alapú táplálékot részesítik előnyben.

Tápanyagok vegánként

A veganizmus világszerte feltörőben

Egyesült Államokban a vegánok száma három év alatt 600 százalékkal nőtt, míg az Egyesült Királyságban a veganizmus aránya két év alatt 700 százalékkos növekedést mutatott. Az állatok jóléte továbbra is a vezető hajtóerő azok számára, akik hús, tejtermék és tojás nélküli életet választanak, de emellett számos tényező tereli az embereket a vegán étrend felé.

Sokan egészségügyi okokból adják fel az állati eredetű termékeket – az állati termékek fogyasztása számos egészségügyi problémára vezethető vissza, ideértve a szívbetegségeket, agyvérzést, a cukorbetegséget és a rák bizonyos formáit.

Az Oxford kutatói által készített eddigi legnagyobb élelmiszer-előállítási elemzés azt állapította meg, hogy a vegán élelmiszert fogyasztó emberek befolyásolják legkevésbé negatívan a Földön zajló klímaváltozást. Egyes becslések szerint az állattenyésztés hat rá a legnegatívabban, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának növelése miatt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.