Bolygó

Leonardo DiCaprio arra kér, hogy az Amazonas megmentése érdekében ne egyél marhahúst

Leonardo DiCaprio szerint el kell hagynunk a marhahúst

Mára már biztosan mindenki hallott az Amazonasi tűzről, ami valójában hetekkel ezelőtt kezdődött, mégis csak nemrég jutott el a híre az emberekhez világszerte.

Leonardo DiCaprio, a köztudottan környezetvédő filmsztár is megszólalt a tűzesetekkel kapcsolatban. Posztjában arra szólítja fel az embereket, hogy az Amazonasi esőerdő és a környezet megmentése érdekében csökkentsék vagy hagyják el a marhahús fogyasztását.

Az Oscar-díjas színész és környezetvédő aktivista, Leonardo DiCaprio szerint a marhahús étrendből való kizárása a leghatékonyabb módszer az Amazonasi esőerdő megmentésére.

Jelenleg az az erdő ég, amely a Föld oxigénjének 20%-át teremti elő, és ez lassan a tűz martalékává válik. Sokan ezt az erdőt hívják a „bolygó tüdejének”. Az Amazonasi esőerdő otthona több, mint egymillió őslakosnak, valamint ez a bolygó legsokszínűbb régiója, ahol becslések szerint 10 millió állat-, növény- és rovarfaja található meg.

DiCaprio megosztotta a Rainforest Alliance posztját, ami egy non-profit szervezet, akik azért harcolnak, hogy felhívják az emberek figyelmét ezekre a tüzekre.

„Az év elejétől számítva már 74.000 tűz volt a brazíliai Amazóniában – ez egy 82%-os növekedés a tavalyi ugyanezen időszakhoz képest”

– írja a poszt.

A marhahús miatt pusztul az Amazonas

Amellett, hogy terjesztjük a hírt és esetleg adományozunk néhány szervezetnek, a legjobb, amit személyesen megtehetünk, ha teljesen elhagyjuk a marhahúst az étrendünkből.

„Legyen Ön is tudatos fogyasztó, ügyeljen arra, hogy csak felelős élelmiszerellátói üzletláncokat támogasson.”

„Zárja ki étrendjéből a marhahúst, vagy csökkentse; a szarvasmarha tenyésztés az Amazon erdőirtásának egyik fő mozgatórugója.”

A erdőtüzek 99%-áért az ember a felelős, „akár szándékos, akár véletlen”, nyilatkozta Alberto Setzer, a brazil űrkutató központ (INPE) vezető tudósa a CNN-nek.

„Ha az erdők helyrehozhatatlan károsodást szenvedtek, az nagy katasztrófát jelent a jelenlegi globális klímaválság elleni küzdelemben, mivel életadó oxigén helyett káros üvegházhatású gázokat bocsátanak ki a levegőbe.”

Miért van tűz Amazóniában?

View this post on Instagram

#Regram #RG @rainforestalliance: The lungs of the Earth are in flames. 🔥 The Brazilian Amazon—home to 1 million Indigenous people and 3 million species—has been burning for more than two weeks straight. There have been 74,000 fires in the Brazilian Amazon since the beginning of this year—a staggering 84% increase over the same period last year (National Institute for Space Research, Brazil). Scientists and conservationists attribute the accelerating deforestation to President Jair Bolsonaro, who issued an open invitation to loggers and farmers to clear the land after taking office in January.⁣ ⁣ The largest rainforest in the world is a critical piece of the global climate solution. Without the Amazon, we cannot keep the Earth’s warming in check. ⁣ ⁣ The Amazon needs more than our prayers. So what can YOU do?⁣ ⁣ ✔ As an emergency response, donate to frontline Amazon groups working to defend the forest. ⁣ ✔ Consider becoming a regular supporter of the Rainforest Alliance’s community forestry initiatives across the world’s most vulnerable tropical forests, including the Amazon; this approach is by far the most effective defense against deforestation and natural forest fires, but it requires deep, long-term collaboration between the communities and the public and private sectors. ✔ Stay on top of this story and keep sharing posts, tagging news agencies and influencers. ⁣ ✔ Be a conscious consumer, taking care to support companies committed to responsible supply chains.⁣ Eliminate or reduce consumption of beef; cattle ranching is one of the primary drivers of Amazon deforestation. ✔ When election time comes, VOTE for leaders who understand the urgency of our climate crisis and are willing to take bold action—including strong governance and forward-thinking policy.⁣ ⁣ #RainforestAlliance #SaveTheAmazon #PrayForAmazonia #AmazonRainforest #ActOnClimate #ForestsResist #ClimateCrisis 📸: @mohsinkazmitakespictures / Windy.com

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on

A Yale’s Global Forest Atlas szerint a marhahús iránti kereslet az Amazonasi erdőirtás 80%-áért felelős globálisan. Az Amazon az alacsony földértéke miatt az első számú marhahús exportőre a világon.

A tenyésztők és farmerek felperzselik a földet, hogy helyet csináljanak a tenyészet legeltetésének és a takarmányként előállított szójának – amelyek gyakran összefüggenek egymással. Emiatt pedig nem a tofut kell hibáztatni – a környezetvédelmi nonprofit szervezet, a Global Canopy szerint az előállított szója 90%-a takarmányként végzi.

A politika a vállalatokat védi

A Quartz szerint Jair Bolsonaro brazil elnök megveti az erdők védelmét. Az Amazonasban élő őslakosok által védett területeket a bárányhimlőhöz hasonlította, és megígérte, hogy egy ilyen négyzetcentiméternyi védett terület sem fog maradni.

A Wildlife Conservation Society egy 2018-as tanulmánya szerint az őslakosok által védett földterületek kritikus jelentőségűek az esőerdők megőrzésében és az éghajlatváltozás kezelésében.

Bolsonaro azt is megígérte, hogy leállítja Brazília környezetvédelmi minisztériumát annak érdekében, hogy azt a mezőgazdasági minisztériummal kapcsolja össze. A Guartz megjegyezte, hogy sokan úgy hagyják jóvá az elnök megválasztását, hogy illegális fakitermelőket ösztönöznek a védett erdők további pusztítására.

A hét elején azt nyilatkozta, hogy a környezetvédelmi szervezetek csak felnagyítják a dolgot, hogy rossz színben tüntessék fel őt.

DiCaprio posztjának utolsó álláspontja az volt, hogy olyan képviselőket válasszunk a közeljövőben, akik a bolygó érdekében fognak cselekedni.

„Amikor eljön a választások ideje, SZAVAZZATOK olyan vezetőkre, akik megértik az éghajlatváltozás sürgősségét, és hajlandóak ezzel kapcsolatban merész lépéseket tenni – beleértve az erőskezű irányítást és az előretekintő politikát.”

Segélykiáltás a támogatásért

Az ötszörös Formula 1-es világbajnok Lewis Hamilton szintén felszólalt Amazóniáért.

„Rettenetes szemtanúja lenni a világunk szenvedésének. Több, mint egy focipályányi területet pusztítanak el a nap minden percében, a világnak össze kell most fognia és segítenie. Ha még nem tetted meg, oszd meg kérlek posztolj róla, létfontosságú, hogy folytassuk a fellépést”

írta Instagramon.

DiCaprio aktív környezetvédő, a környezetvédelmi nonprofit szervezet a Leonardo DiCaprio Alapítvány alapítója, emellett számos dokumentumfilmet is készített, melyek középpontjában a klímaválság bolygóra gyakorolt hatásai állnak. Év elején az Ecuadori esőerdőkben Pastaza waorani népe tiszteletét tette DiCapriónak az otthonuk védelmében nyújtott támogatásért.

Számos más híresség szintén használta online platformjait, hogy felhívja követői figyelmét a tűzesetekre, például a filmsztár és politikai aktivista Rosario Dawson, a „Matilda” sztárja Mara Wilson, Kim Kardashian, Ruby Rose, valamint a brit modell és énekes Pixie Geldof is.

Tetszett ez a cikk? Olvasnál még ilyet? Csatlakozz a több, mint 100 támogatónkhoz, akik már befektettek a minőségi vegán újságírásba.
H. Viktória
2015-ben váltottam vegetáriánus életmódra, majd 2019 februárjában lettem vegán. Eleinte etikai okokból váltottam, később láttam csak meg, milyen jó hatással van a veganizmus a fizikai és mentális egészségemre, valamint milyen sokat tesz a klímaválság megfékezéséért folytatott küzdelemben is. Mivel csak pozitív változásokat tapasztaltam, szeretném másokkal is megosztani ezt az életszemléletet, valamint ezzel is segíteni az állatoknak, embereknek és a Földnek, hogy egy élhetőbb és harmonikusabb világot teremtsünk a mostani és a következő generációk számára egyaránt.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.