Most olvasott cikk
Leonardo DiCaprio arra kér, hogy az Amazonas megmentése érdekében ne egyél marhahúst

Leonardo DiCaprio arra kér, hogy az Amazonas megmentése érdekében ne egyél marhahúst

Leonardo DiCaprio szerint el kell hagynunk a marhahúst

Mára már biztosan mindenki hallott az Amazonasi tűzről, ami valójában hetekkel ezelőtt kezdődött, mégis csak nemrég jutott el a híre az emberekhez világszerte.

Leonardo DiCaprio, a köztudottan környezetvédő filmsztár is megszólalt a tűzesetekkel kapcsolatban. Posztjában arra szólítja fel az embereket, hogy az Amazonasi esőerdő és a környezet megmentése érdekében csökkentsék vagy hagyják el a marhahús fogyasztását.

Az Oscar-díjas színész és környezetvédő aktivista, Leonardo DiCaprio szerint a marhahús étrendből való kizárása a leghatékonyabb módszer az Amazonasi esőerdő megmentésére.

Jelenleg az az erdő ég, amely a Föld oxigénjének 20%-át teremti elő, és ez lassan a tűz martalékává válik. Sokan ezt az erdőt hívják a „bolygó tüdejének”. Az Amazonasi esőerdő otthona több, mint egymillió őslakosnak, valamint ez a bolygó legsokszínűbb régiója, ahol becslések szerint 10 millió állat-, növény- és rovarfaja található meg.

DiCaprio megosztotta a Rainforest Alliance posztját, ami egy non-profit szervezet, akik azért harcolnak, hogy felhívják az emberek figyelmét ezekre a tüzekre.

Az év elejétől számítva már 74.000 tűz volt a brazíliai Amazóniában – ez egy 82%-os növekedés a tavalyi ugyanezen időszakhoz képest

– írja a poszt.

A marhahús miatt pusztul az Amazonas

Amellett, hogy terjesztjük a hírt és esetleg adományozunk néhány szervezetnek, a legjobb, amit személyesen megtehetünk, ha teljesen elhagyjuk a marhahúst az étrendünkből.

Legyen Ön is tudatos fogyasztó, ügyeljen arra, hogy csak felelős élelmiszerellátói üzletláncokat támogasson. Zárja ki étrendjéből a marhahúst, vagy csökkentse; a szarvasmarha tenyésztés az Amazon erdőirtásának egyik fő mozgatórugója.

A erdőtüzek 99%-áért az ember a felelős, „akár szándékos, akár véletlen”, nyilatkozta Alberto Setzer, a brazil űrkutató központ (INPE) vezető tudósa a CNN-nek.

Ha az erdők helyrehozhatatlan károsodást szenvedtek, az nagy katasztrófát jelent a jelenlegi globális klímaválság elleni küzdelemben, mivel életadó oxigén helyett káros üvegházhatású gázokat bocsátanak ki a levegőbe.

Miért van tűz Amazóniában?

A Yale’s Global Forest Atlas szerint a marhahús iránti kereslet az Amazonasi erdőirtás 80%-áért felelős globálisan. Az Amazon az alacsony földértéke miatt az első számú marhahús exportőre a világon.

A tenyésztők és farmerek felperzselik a földet, hogy helyet csináljanak a tenyészet legeltetésének és a takarmányként előállított szójának – amelyek gyakran összefüggenek egymással. Emiatt pedig nem a tofut kell hibáztatni – a környezetvédelmi nonprofit szervezet, a Global Canopy szerint az előállított szója 90%-a takarmányként végzi.

A politika a vállalatokat védi

A Quartz szerint Jair Bolsonaro brazil elnök megveti az erdők védelmét. Az Amazonasban élő őslakosok által védett területeket a bárányhimlőhöz hasonlította, és megígérte, hogy egy ilyen négyzetcentiméternyi védett terület sem fog maradni.

A Wildlife Conservation Society egy 2018-as tanulmánya szerint az őslakosok által védett földterületek kritikus jelentőségűek az esőerdők megőrzésében és az éghajlatváltozás kezelésében.

Bolsonaro azt is megígérte, hogy leállítja Brazília környezetvédelmi minisztériumát annak érdekében, hogy azt a mezőgazdasági minisztériummal kapcsolja össze. A Guartz megjegyezte, hogy sokan úgy hagyják jóvá az elnök megválasztását, hogy illegális fakitermelőket ösztönöznek a védett erdők további pusztítására.

A hét elején azt nyilatkozta, hogy a környezetvédelmi szervezetek csak felnagyítják a dolgot, hogy rossz színben tüntessék fel őt.

DiCaprio posztjának utolsó álláspontja az volt, hogy olyan képviselőket válasszunk a közeljövőben, akik a bolygó érdekében fognak cselekedni.

Amikor eljön a választások ideje, SZAVAZZATOK olyan vezetőkre, akik megértik az éghajlatváltozás sürgősségét, és hajlandóak ezzel kapcsolatban merész lépéseket tenni – beleértve az erőskezű irányítást és az előretekintő politikát.

Segélykiáltás a támogatásért

Az ötszörös Formula 1-es világbajnok Lewis Hamilton szintén felszólalt Amazóniáért.

Rettenetes szemtanúja lenni a világunk szenvedésének. Több, mint egy focipályányi területet pusztítanak el a nap minden percében, a világnak össze kell most fognia és segítenie. Ha még nem tetted meg, oszd meg kérlek posztolj róla, létfontosságú, hogy folytassuk a fellépést

írta Instagramon.

DiCaprio aktív környezetvédő, a környezetvédelmi nonprofit szervezet a Leonardo DiCaprio Alapítvány alapítója, emellett számos dokumentumfilmet is készített, melyek középpontjában a klímaválság bolygóra gyakorolt hatásai állnak. Év elején az Ecuadori esőerdőkben Pastaza waorani népe tiszteletét tette DiCapriónak az otthonuk védelmében nyújtott támogatásért.

Számos más híresség szintén használta online platformjait, hogy felhívja követői figyelmét a tűzesetekre, például a filmsztár és politikai aktivista Rosario Dawson, a „Matilda” sztárja Mara Wilson, Kim Kardashian, Ruby Rose, valamint a brit modell és énekes Pixie Geldof is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.