Most olvasott cikk
4 éves lett a Prove, az ország vegán magazinja

4 éves lett a Prove, az ország vegán magazinja

A Prove azzal a céllal indult 2018. november elsején, a 24. Vegán Világnapon, hogy mindenki számára elérhető, magyar nyelvű, részletes információkat szolgáltasson a veganizmusról, az állatjogokról, a növényi étrendről és a klímakrízisről, valamint beszámoljon a témával kapcsolatos globális hírekről.

Rengeteget beszélünk olyan témákról, mint a környezetvédelem, a nők egyenjogúsága, az LMBTQ-közösségek jogai és elfogadása, az antirasszizmus vagy a társállatok védelme, és szerencsére a társadalmi diskurzusnak megvan az eredménye.

A haszonállatok jogaival és körülményeivel azonban még ma is kevés szervezet foglalkozik globálisan. Őket még mindig csak tárgyakként kezeljük, akik szenvedése felett szemet huny a társadalom – hiszen pont a társadalom járul hozzá az elnyomásukhoz.

Köszönhetően a közösségi médiának és a lelkes, aktív vegánoknak, az utóbbi években azonban megállíthatatlanul nőtt a tudatos és empatikus fogyasztók száma, akik úgy döntöttek, többé nem járulnak hozzá az állatok tárgyiasításához. Míg egy évtizeddel ezelőtt a vegánok száma bizonyára elenyésző volt, a becslések szerint 2022-ben már több, mint 78 millió ember követ egy etikusabb, fenntarthatóbb életmódot.

A fejlett technológiának, az aktivistáknak és a fejlődő közmorálnak hála olyan fordulóponthoz érkeztünk, amelyet csak nagyon kevesen éltek meg a történelem során – egy újabb elnyomott kisebbséget szabadíthatunk fel az évszázados uralom alól.

Amilyen ütemben fejlődnek az elektronikus eszközeink, olyan sebességgel kell megváltoztatnunk az élelmezési rendszerünket is, hogy az hatékony, biztonságos, fenntartható és nem utolsó sorban erőszaktól mentessé váljon. Minden tápanyagforrásnak növényi alapúnak kell lennie a következő évtizedekben, máskülönben közegészségügyi- és klímavészhelyzetnek tesszük ki az emberiséget.

Az állattenyésztés emellett hozzájárul az antibiotikumrezisztens baktériumok és a zoonótikus (állati eredetű) vírusok elterjedéséhez, melyekből újabb halálos világjárványok alakulhatnak ki. Amiről pedig a legkevesebb szó esik: a nagyüzemi állattenyésztés egy globális, rendszerszintű, legális állatkínzási folyamat, az elejétől a végéig.

A megoldás azonban világos: minden lehetséges és erőszakmentes módon át kell adnunk az információt a nyilvánosságnak, és bíznunk kell abban, hogy még időben és elegen szemléletmódot váltanak, mielőtt túl késő lenne. Elengedhetetlen és nélkülözhetetlen, hogy legyen hiteles, tényalapú, objektív újságírás is a témában, hogy az elnémított haszonállatoknak is legyen hangjuk.

Mi, a Prove-nál 2018-ban elhatároztuk, hogy időt, pénzt és energiát nem kímélve kutatni és írni kezdünk, és nem másokra várunk, hanem mi tesszük meg azt, ami szükséges.

2020-ban elindítottuk országos kampányunkat, a Veganuárt, egy 30 napos és ingyenes vegán kihívást, amit – köszönhetően a csodálatos kollégáknak, akik a Prove-nál dolgoznak, és azoknak, akik adományoztak nekünk – több, mint 57.000 magyar kezdett el. Soha ennyien nem vettek még részt vegán kihívásban egyszerre, egy időben és ennyire rendszerezett tudással felvértezve.

Azóta interjúkat készítettünk olyan hiteles magyar vegánokkal, mint például Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval, vagy Lubics Szilvia és Bódis Tamás, elismert maratonfutókkal. Beszámoltunk részletes, adatokra alapozott cikkeinkben a húsevés és a klímaváltozás kapcsolatáról, a növényi étrend egészségügyi előnyeiről, vagy éppen a tudósok előrejelzéséről az állati eredetű világjárványokkal kapcsolatban.

A missziónk azonban még messze nem ért véget, ahogy a lelkesedésünk is egyre csak nő – továbbra is azon dolgozunk, hogy egy hiteles, tényalapú médiumot hozzunk létre, melyet vegánok és nem-vegánok is bizalommal olvasnak, tanulnak belőle és reményeink szerint cselekednek is.

Az elmúlt években a semmiből építettünk valamit: bevontunk hazai és nemzetközi támogatókat, 10 fősre bővült a csapatunk, megérkezett hozzánk Balogh Edina újságíró 10+ év főszerkesztői tapasztalattal és négyszeresére növeltük a havi oldallátogatók számát.

Bár folyamatosan fejlődünk, változunk, hibázunk és tanulunk, a küldetésünk a következő évben is ugyanaz marad – kutatjuk az igazságot, leírjuk a valóságot és bízunk az emberi jóságban.

Vida Raul,
Prove.hu alapító

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.