Most olvasott cikk
A Tennessee Titans amerikai focicsapat 15 tagja növényi étrenden él

A Tennessee Titans amerikai focicsapat 15 tagja növényi étrenden él

Tenessee Titans vegán étrend

Amikor a Tennessee Titans sorhátvédje, Derrick Morgan vegán étrendre váltott az egészsége miatt, fogalma sem volt róla, hogy a csapattársai is követik majd ebben: mára már a csapat tizenöt tagja teljesen, vagy nagyrészt növényi étrenden él: ez a teljes csapat csaknem harminc százaléka.

Derrick 2017-ben tette meg az első lépéseket ebbe az irányba, amikor táplálkozási tanácsadó segítségét kérte, mert szeretett volna energikusabb és versenyképesebb lenni. A tanácsadó a táplálékkiegészítők ajánlása után egy radikálisabb ötlettel is előállt: azt javasolta Derricknek, hagyja el a húst és a tejtermékeket.

Derrick felesége, Charity azt mondta, hogy a férje először szkeptikus volt, de aztán alaposan utánajárt a dolognak, és meggyőzőnek találta a tudományos bizonyítékokat.

Tennessee Titans vegán étrend
Fotó: Jim Brown / USA TODAY Sports

Támogatás

Derrick megkérte Charity-t, aki egyébként a neves Le Cordon Bleu intézetben tanult szakácsnak, hogy főzzön neki vegán ételeket. A nő, miután kitanulta az állati összetevőket nélkülöző konyha fortélyait, maga is átváltott növényi étrendre. Derrick az edzésekre és meccsekre is vitte magával a felesége főztjét, és bár nem beszélt új étrendjéről, láthatóan mást evett, mint csapattársai, akik elkezdték kérdezgetni ezzel kapcsolatban.

Először sokan kétkedve fogadták Derrick döntését, de aztán egy nap a férfi úgy döntött, megosztja aznapi ebédjét, egy vegán burgert a csapattársaival. Ez a mindössze néhány falat sokuknál meggyőző erejű volt. Charity azt mondta, férje csapattársai arra kérték, másnap nekik is főzzön.

De néhány játékos még mindig nem értette, miért hagyta el Derrick a húst, amikor húsos étrenden került be az NFL-be. A férfi úgy gondolta, győzködés helyett inkább javasolja nekik, hogy nézzék meg az olyan, tudományos alapokra helyezett egészségügyi dokumentumfilmeket, mint a Forks Over Knives és a What The Health, vagy a környezetvédelmet boncolgató Cowspiracyt.

Az egyik csapattársát annyira lesokkolták a filmek, hogy képtelen volt megenni az aznapi vacsoráját, ahhoz viszont túl büszke volt, hogy megkérje Charity-t, őt is vegye fel azon játékosok listájára, akiknek vegán ételt főz. Amikor Charity ezt meghallotta, minden szó nélkül elkezdett neki is küldeni egy adagot.

Bevált a növényi étrend

A hús- és tejtermékmentes étrend javára vált a játékosoknak. Derrick örökletes magas vérnyomása, ami 16 éves kora óta gondot okozott neki, egyszerűen megszűnt. A gyulladás a szervezetében, ami a kemény edzés miatt rengeteg sportolót érint, szinte teljesen eltűnt. A csapattársai szintén dicsérik az eredményeket.

ja-ma-216495-unsplash

Charity így nyilatkozott:

Sokuk azt mondja, olyan jól érzik magukat fizikálisan, mint gyerekkorukban. Ez az étrend évekkel megfiatalítja őket.

Az egyik játékos, Wesley Woodyard az USA Today-nek adott interjújában azt mondta, sokkal több energiája van, a váltás előtt minden nap annyira fáradt volt, hogy délutáni alvásra volt szüksége, de ez többé már nincs így. Egy másik játékos, Jurrell Casey az ESPN-nek úgy nyilatkozott, hogy nem csak a közérzetére van remek hatással a növényi étrend, de a súlyával sincs többé gondja.

Többen a csapatból azt mondják, rengeteget csökkent a gyulladás a szervezetükben, valamint kevesebb a kemény edzések utáni tipikus regenerálódási idő, amire az izmoknak szüksége van.

Charity és Derrick remélik, hogy a csapatból még többen átállnak majd a vegán étrendre, de nem erőltetnek semmit. Charity azt mondta:

Meg kell értenünk, hogy mindenki máshol tart az úton: támadó viselkedés helyett sokkal többet ér a példamutatás.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.