Most olvasott cikk
Vegán vállalkozás nyert befektetést a Cápák Között üzleti showműsorban

Vegán vállalkozás nyert befektetést a Cápák Között üzleti showműsorban

Naspolya Nassolda - Bárányos Réka és Novák Ádám, RTL Klub Cápák Között

Bárányos Réka és Novák Ádám egy mentes, nyers vegán cukrászda üzemeltetőiként érkeztek a műsorba, hogy növényi ételekkel kínálják a ragadozó Cápákat. És be is jött nekik.

A két vállalkozó, akik 12 éve végeztek tervezőgrafikusként, és ugyanennyi ideje egy párt is alkotnak, megmutatták, hogy bizony lehet édességeket növényi alapanyagokból is készíteni, méghozzá finomra, mutatósra és piacképesre.

A budapesti Naspolya Nassolda az ország első nyers vegán cukrászdája, melynek alapítói már több, mint 9 éve tértek át egy egészségesebb étkezésre, eközben azonban nem akartak lemondani a nassolnivalók ízéről sem.

Minden termékük tej-, tojás-, glutén-, és hozzáadott cukortól mentes, az édesítéshez főleg aszalt gyümölcsöket használnak és törekednek a “műalapanyagok” bojkottálására is.

Naspolya Nassolda trüffel
Fotó: naspolya.hu

Jók voltak a számok és a kóstoló is

Miután bemutatták szerelemgyereküket a Cápáknak, rátértek a számokra, ami kiemelkedő volt sok más, a műsorban megjelenő vállalkozáshoz képest, melyek többnyire csak induló startupok vagy ötletfázisban ragadt vágyálmok szoktak lenni.

A Naspolya Nassolda azonban már bizonyított: 2019-ben 56 millió forint bevételt sikerült realizálni 6.5 millió forintos haszonnal, ugyanakkor 2020-ban ez csökkent a koronavírus-járvány miatt, de még így is több, mint 30 millió forint feletti bevételt értek el.

Rövid távú céljukként azt tűzték ki, hogy bekerüljenek bioboltokba, gourmet delicatessekbe és üzletláncokba, ehhez kérték a Cápák befektetését és szakmai segítségét. A pitchre “csokis too-raw szeletet”, nassolnivalókat és üvegben árult, több féle ízesítésű (például sós-karamellás) trüffelt hoztak, melyeket jól le is teszteltek a potenciális üzlettársak.

Tizenkét milliós befektetésért cserébe 10% üzletrészt ajánlottak fel – ezt az összeget a gyártási kapacitás növelésére, költségek csökkentésére és további optimalizációra költenék.

A kóstoló tányéron lévő csokis túrószeletet Réka elmondása szerint vegán étterem révén nem tejtermékből, hanem fermentált kesudióból készítik, ami úgy tűnt, mindenkinek rendkívül ízlett és meg is dicsérték.

A Cápák közül Lakatos István, a 25 vállalkozást magába foglaló Bravogroup Holding ügyvezetője kiemelte, hogy gyönyörűek a felkínált finomságok, míg Moldován András, a sertéstenyésztésben érdekelt vállalkozó azt mondta:

Én magam nem ettem még mentesből soha életemben ilyen finomat.

A kóstolásra szánt trüffelek végfelhasználói ára jelenleg 1900-2100 forint ízesítéstől függően, de ezt mindenképp szeretnék csökkenteni az optimalizálási folyamatok révén. Jelenleg a bekerülési ár 60%-át a munkaerő teszi ki, amit jelentősen lehetne csökkenteni, ha gépek segítségével gyorsítani tudnák a termelés mennyiségét és ütemét.

Naspolya Nassolda egészséges reggeli
Fotó: naspolya.hu

Emberileg és szakmailag is bejöttek a Cápáknak

Balogh Petya, az NNG navigációsszoftver-gyártó cég alapítója egy kis idő elteltével azzal vágta félbe a megbeszélést, hogy a pár egyébként rendkívül aranyos, hiszen “egymásba kapaszkodva” üzletelnek, ami valóban egy derűs látvány volt, csodás harmóniában voltak egymással a műsor alatt.

A kérdésekre pedig kifejezetten őszintén és pontosan válaszoltak sok más jelentkezővel ellentétben.

A 2020-as évben kiépítették online jelenlétüket és a házhoz szállítási lehetőséget, amit Moldován András büszkén megdicsért, mondván:

Imádom. Ez a legszebb vállalkozó, aki nehéz helyzetben összekapja magát, alkalmazkodik, optimalizál, hogyan éljük túl…

Lakatos István ezután feltette a kérdést, hogy a vállalkozók hogyan számolták ki a 120 millió forintos cégértéket, amire Ádám válasza meggyőzőnek bizonyult:

Nagyon kevés azon vállalkozók egyike vagytok, akik erre a kérdésre értelmesen és hitelesen tudnak válaszolni. Én mindenkit kritizálni szoktam, legalábbis a zömét, úgyhogy ha én azt mondom, hogy jó, akkor az jó.

Mivel zárult a tárgyalás?

Balogh Petya ajánlata először az volt, hogy megadja a kért összeg felét 5% tulajdonrészért és osztalékelsőbbségért, míg Tomán Szabina, a Toman Lifestyle vállalat üzletasszonya 12 millió forintot ajánlott 30% tulajdonrészért, ami már túl soknak bizonyult a vállalkozóknak.

Ellenajánlatként 6-6 millió forintot kértek 5-5% tulajdonrészért, ami után Balogh Petya inkább kilépett, így már csak Tomán Szabina maradt. Neki 20% tulajdonrészt ajánlottak, mire ő 25%-ot vetett fel azonnal.

Végül Ádám és Réka elfogadták a 25%-ot, és megköttetett az üzlet Tomán Szabina és a Naspolya Nassolda között. Gratulálunk!

A teljes műsor itt nézhető vissza online.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.