Bárányos Réka és Novák Ádám egy mentes, nyers vegán cukrászda üzemeltetőiként érkeztek a műsorba, hogy növényi ételekkel kínálják a ragadozó Cápákat. És be is jött nekik.
A két vállalkozó, akik 12 éve végeztek tervezőgrafikusként, és ugyanennyi ideje egy párt is alkotnak, megmutatták, hogy bizony lehet édességeket növényi alapanyagokból is készíteni, méghozzá finomra, mutatósra és piacképesre.
A budapesti Naspolya Nassolda az ország első nyers vegán cukrászdája, melynek alapítói már több, mint 9 éve tértek át egy egészségesebb étkezésre, eközben azonban nem akartak lemondani a nassolnivalók ízéről sem.
Minden termékük tej-, tojás-, glutén-, és hozzáadott cukortól mentes, az édesítéshez főleg aszalt gyümölcsöket használnak és törekednek a „műalapanyagok” bojkottálására is.
![Naspolya Nassolda trüffel](https://prove.hu/wp-content/uploads/2021/03/Naspolya-Nassolda-truffel-700x394.jpg)
Jók voltak a számok és a kóstoló is
Miután bemutatták szerelemgyereküket a Cápáknak, rátértek a számokra, ami kiemelkedő volt sok más, a műsorban megjelenő vállalkozáshoz képest, melyek többnyire csak induló startupok vagy ötletfázisban ragadt vágyálmok szoktak lenni.
A Naspolya Nassolda azonban már bizonyított: 2019-ben 56 millió forint bevételt sikerült realizálni 6.5 millió forintos haszonnal, ugyanakkor 2020-ban ez csökkent a koronavírus-járvány miatt, de még így is több, mint 30 millió forint feletti bevételt értek el.
Rövid távú céljukként azt tűzték ki, hogy bekerüljenek bioboltokba, gourmet delicatessekbe és üzletláncokba, ehhez kérték a Cápák befektetését és szakmai segítségét. A pitchre „csokis too-raw szeletet”, nassolnivalókat és üvegben árult, több féle ízesítésű (például sós-karamellás) trüffelt hoztak, melyeket jól le is teszteltek a potenciális üzlettársak.
Tizenkét milliós befektetésért cserébe 10% üzletrészt ajánlottak fel – ezt az összeget a gyártási kapacitás növelésére, költségek csökkentésére és további optimalizációra költenék.
A kóstoló tányéron lévő csokis túrószeletet Réka elmondása szerint vegán étterem révén nem tejtermékből, hanem fermentált kesudióból készítik, ami úgy tűnt, mindenkinek rendkívül ízlett és meg is dicsérték.
A Cápák közül Lakatos István, a 25 vállalkozást magába foglaló Bravogroup Holding ügyvezetője kiemelte, hogy gyönyörűek a felkínált finomságok, míg Moldován András, a sertéstenyésztésben érdekelt vállalkozó azt mondta:
Én magam nem ettem még mentesből soha életemben ilyen finomat.
A kóstolásra szánt trüffelek végfelhasználói ára jelenleg 1900-2100 forint ízesítéstől függően, de ezt mindenképp szeretnék csökkenteni az optimalizálási folyamatok révén. Jelenleg a bekerülési ár 60%-át a munkaerő teszi ki, amit jelentősen lehetne csökkenteni, ha gépek segítségével gyorsítani tudnák a termelés mennyiségét és ütemét.
![Naspolya Nassolda egészséges reggeli](https://prove.hu/wp-content/uploads/2021/03/Naspolya-Nassolda-egeszseges-reggeli-700x438.jpg)
Emberileg és szakmailag is bejöttek a Cápáknak
Balogh Petya, az NNG navigációsszoftver-gyártó cég alapítója egy kis idő elteltével azzal vágta félbe a megbeszélést, hogy a pár egyébként rendkívül aranyos, hiszen „egymásba kapaszkodva” üzletelnek, ami valóban egy derűs látvány volt, csodás harmóniában voltak egymással a műsor alatt.
A kérdésekre pedig kifejezetten őszintén és pontosan válaszoltak sok más jelentkezővel ellentétben.
A 2020-as évben kiépítették online jelenlétüket és a házhoz szállítási lehetőséget, amit Moldován András büszkén megdicsért, mondván:
Imádom. Ez a legszebb vállalkozó, aki nehéz helyzetben összekapja magát, alkalmazkodik, optimalizál, hogyan éljük túl…
Lakatos István ezután feltette a kérdést, hogy a vállalkozók hogyan számolták ki a 120 millió forintos cégértéket, amire Ádám válasza meggyőzőnek bizonyult:
Nagyon kevés azon vállalkozók egyike vagytok, akik erre a kérdésre értelmesen és hitelesen tudnak válaszolni. Én mindenkit kritizálni szoktam, legalábbis a zömét, úgyhogy ha én azt mondom, hogy jó, akkor az jó.
Mivel zárult a tárgyalás?
Balogh Petya ajánlata először az volt, hogy megadja a kért összeg felét 5% tulajdonrészért és osztalékelsőbbségért, míg Tomán Szabina, a Toman Lifestyle vállalat üzletasszonya 12 millió forintot ajánlott 30% tulajdonrészért, ami már túl soknak bizonyult a vállalkozóknak.
Ellenajánlatként 6-6 millió forintot kértek 5-5% tulajdonrészért, ami után Balogh Petya inkább kilépett, így már csak Tomán Szabina maradt. Neki 20% tulajdonrészt ajánlottak, mire ő 25%-ot vetett fel azonnal.
Végül Ádám és Réka elfogadták a 25%-ot, és megköttetett az üzlet Tomán Szabina és a Naspolya Nassolda között. Gratulálunk!
A teljes műsor itt nézhető vissza online.
![](https://prove.hu/wp-content/uploads/2024/12/vida-raul-prove-alapito-empatia-sztori-180x180.png)
Vida Raul aktivista és előadó több mint 6 éve indít és vezet vegán projekteket – többek között a 279.000 követővel rendelkező Csir Kevin Facebook oldal alapítója, a 80.000+ magyart támogató Veganuár kihívás szervezője és az Empátia Sztori non-profit szervezet vezetője. Az elmúlt évek során 5000+ adag vegán ételt adományozott, 2023-ban pedig már több mint 30 előadást tartott az állatok jogairól országszerte. Örök optimista, igazi altruista, és célja, hogy növelje a társadalmunk érzelmi intelligenciáját.