Most olvasott cikk
A sejtalapú húskészítmények betiltását szorgalmazzák Floridában

A sejtalapú húskészítmények betiltását szorgalmazzák Floridában

Tyler Sirois, a floridai képviselőház republikánus képviselője olyan törvényjavaslattal állt elő, amely betiltaná a sejtalapú húskészítmények értékesítését, előállítását és birtoklását Florida államban. A törvényjavaslat pénzbírsággal vagy bezárással büntetné a szabályszegőket. Amennyiben elfogadják, a tiltás jövő júliustól léphet hatályba.

A floridai képviselőház egyik tagja, a republikánus Tyler Sirois törvényben tiltaná, hogy az államban sejtalapú húskészítményeket lehessen értékesíteni. A szabályozás értelmében nemcsak az értékesítés, de az előállítás, a birtoklás, valamint a terjesztés is törvénybe ütközne. Eközben a TIME magazin 2023 legjobb találmányait felsorakoztató listáján a GOOD Meat laborhúsa is helyet kapott. A törvényjavaslat alapján a szabályszegőket 500 és 1000 dollár közötti pénzbüntetés is sújthatja. A vendéglátóhelyek pedig elveszíthetik a működési engedélyüket. Amennyiben a képviselőház elfogadja a törvényjavaslatot, az 2024 júliusában léphet hatályba.

A szabályozás értelmében azoknak a cégeknek, akik kereskedni szeretnének sejtalapú húskészítményekkel, a floridai fogyasztói szolgáltatói hivataltól kell engedéllyel rendelkezniük. Erre azért lehet szükség, mert szövetségi szinten az ország júniusban már zöld utat adott a sejtalapú húskészítményeknek. A GOOD Meat és az UPSIDE Foods cégek sejtkultivációval előállított csirkehústermékeinek gyártását és értékesítését hagyták jóvá. Ezeket jelenleg két helyen – Washingtonban és Kaliforniában – lehet kapni az országban.

A sejtalapú húskészítmények betiltása gazdasági hátrányt jelent

A továbbra is újdonságnak számító technológia előreláthatóan 214 millió dolláros üzletté fog növekedni 2025-re. A 2032-es növekedést pedig majdnem 600 millió dollárra becsülik. Jelenleg az államokban több mint 40 cég foglalkozik valamilyen formában a sejtalapú élelmiszergyártással, a befektetések körülbelül 60 százaléka feléjük irányul.

Egy ilyen törvény teljesen elkaszálná azt a gazdasági potenciált, amit ez a terület kínál, visszavetné a tudományos fejlődést, az éghajlatváltozás mérséklését és a fogyasztók választási lehetőségeit

– mondta Alice Ravenscorft, a Good Food Institute Europe munkatársa egy hasonló törvényjavaslatról, amit Giorgia Meloni jobboldali kormánya terjesztett elő.

Az olaszországi törvényjavaslatot az olasz konyha kulturális értékeinek védelmével magyarázták. Hogy Tyler Sirois-nak milyen indokai voltak a sejtalapú húskészítmények betiltását szorgalmazó törvény benyújtására, azzal kapcsolatban nem derültek ki részletek. Olaszországban azóta visszavonták a törvényjavaslatot, de ez nem végleges. A kormány szerint csak a szövegezésen módosítanak, és később újra beterjesztik.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.