Tyler Sirois, a floridai képviselőház republikánus képviselője olyan törvényjavaslattal állt elő, amely betiltaná a sejtalapú húskészítmények értékesítését, előállítását és birtoklását Florida államban. A törvényjavaslat pénzbírsággal vagy bezárással büntetné a szabályszegőket. Amennyiben elfogadják, a tiltás jövő júliustól léphet hatályba.
A floridai képviselőház egyik tagja, a republikánus Tyler Sirois törvényben tiltaná, hogy az államban sejtalapú húskészítményeket lehessen értékesíteni. A szabályozás értelmében nemcsak az értékesítés, de az előállítás, a birtoklás, valamint a terjesztés is törvénybe ütközne. Eközben a TIME magazin 2023 legjobb találmányait felsorakoztató listáján a GOOD Meat laborhúsa is helyet kapott. A törvényjavaslat alapján a szabályszegőket 500 és 1000 dollár közötti pénzbüntetés is sújthatja. A vendéglátóhelyek pedig elveszíthetik a működési engedélyüket. Amennyiben a képviselőház elfogadja a törvényjavaslatot, az 2024 júliusában léphet hatályba.
A szabályozás értelmében azoknak a cégeknek, akik kereskedni szeretnének sejtalapú húskészítményekkel, a floridai fogyasztói szolgáltatói hivataltól kell engedéllyel rendelkezniük. Erre azért lehet szükség, mert szövetségi szinten az ország júniusban már zöld utat adott a sejtalapú húskészítményeknek. A GOOD Meat és az UPSIDE Foods cégek sejtkultivációval előállított csirkehústermékeinek gyártását és értékesítését hagyták jóvá. Ezeket jelenleg két helyen – Washingtonban és Kaliforniában – lehet kapni az országban.
A sejtalapú húskészítmények betiltása gazdasági hátrányt jelent
A továbbra is újdonságnak számító technológia előreláthatóan 214 millió dolláros üzletté fog növekedni 2025-re. A 2032-es növekedést pedig majdnem 600 millió dollárra becsülik. Jelenleg az államokban több mint 40 cég foglalkozik valamilyen formában a sejtalapú élelmiszergyártással, a befektetések körülbelül 60 százaléka feléjük irányul.
Egy ilyen törvény teljesen elkaszálná azt a gazdasági potenciált, amit ez a terület kínál, visszavetné a tudományos fejlődést, az éghajlatváltozás mérséklését és a fogyasztók választási lehetőségeit
– mondta Alice Ravenscorft, a Good Food Institute Europe munkatársa egy hasonló törvényjavaslatról, amit Giorgia Meloni jobboldali kormánya terjesztett elő.
Az olaszországi törvényjavaslatot az olasz konyha kulturális értékeinek védelmével magyarázták. Hogy Tyler Sirois-nak milyen indokai voltak a sejtalapú húskészítmények betiltását szorgalmazó törvény benyújtására, azzal kapcsolatban nem derültek ki részletek. Olaszországban azóta visszavonták a törvényjavaslatot, de ez nem végleges. A kormány szerint csak a szövegezésen módosítanak, és később újra beterjesztik.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.