Most olvasott cikk
A precíziós fermentációval készült tej előállítása 96 százalékkal kevesebb kibocsátással jár

A precíziós fermentációval készült tej előállítása 96 százalékkal kevesebb kibocsátással jár

Egy francia cég speciális fermentációs eljárással előállított tejét a termék teljes élettartamára vonatkozó kibocsátási vizsgálatnak vetették alá. Így kiderült, hogy mennyivel jobb a környezet számára, mint a tehenek felhasználásával készült tej. Az eredmények alapján elmondható, hogy a Bon Vivant terméke kiütéses győzelmet aratott a hagyományos tejjel szemben, ráadásul minden vizsgált kategóriában.

A precíziós fermentáció – a sejtkultúrával előállított húskészítmények mellett – egy olyan eljárás, amely pozitív lehetőségekkel kecsegtet a fenntarthatóbb és környezetbarátabb alternatív fehérjeforrások gyártását illetően. Akit részletesebben érdekel a módszer, az mindenképpen olvassa el ezt a cikket. Nagyon röviden arról van szó, hogy megfelelően módosított mikroorganizmusokkal az igényeinknek megfelelő enzimeket vagy fehérjéket lehet előállítani – így akár sajtokat, joghurtokat, tejet és más élelmiszereket is – anélkül, hogy ehhez állatokat kéne felhasználni.

A francia Bon Vivant teje is ezzel az eljárással készül. Állatmentes tejsavót és kazeint használnak, amelyet precíziós fermentációval állítanak elő. A terméken nemrég elvégzett teljes életútra vonatkozó kibocsátási vizsgálat (life-cycle assessment) 1 liter Bon Vivant tejet hasonlított össze 1 liter azonos fehérjetartalmú tehéntejjel, hogy kiderüljön, mi a különbség a két termék környezeti lábnyoma között. Az eredmények alapján toronymagasan az állatmentes tejtermék került ki győztesen. Nemcsak 96 százalékkal kevesebb kibocsátás köthető a fermentációs technológiával előállított tejhez, de 99 százalékkal kevesebb vizet, 92 százalékkal kevesebb földet és csupán feleannyi energiát használnak fel hozzá, mint a hagyományos verzióhoz.

Állatmentes tej

A cég azt állítja, hogyha az európai tejtermelés csupán 5 százalékát állatmentes termékekre cserélnénk, azzal Párizs húszéves energiafogyasztását és 2,3 millió olimpiai úszómedencének megfelelő vízmennyiséget spórolhatnánk meg. Ezenfelül annyi üzemanyagot, amivel 660.000-szer körbe lehetne utazni a földet. Emellett kiemelik, hogy a tejipar több üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint a teljes repülőipar.

„Ez nemcsak a Bon Vivant számára nagy jelentőségű mérföldkő, de a befektetőknek is. Jó lehetőség, hogy megmutassuk a mikroorganizmusokban rejlő lehetőséget, hogy hatékonyabban állítanak elő fehérjét, mint az állatok, mindössze egyetlen tápanyagot felhasználva: a cukrot. Vagyis az állatmentes fehérjék remek kiegészítő fehérjék lehetnek alacsony kibocsátással és az íz vagy a tápérték romlása nélkül” – mondja Hélène Briand, a cég alapítója.

A vállalatot csupán két évvel ezelőtt, 2021-ben alapították, de kitűzött céljuk között szerepel, hogy vezetők legyenek a precíziós fermentációval előállított tejfehérje-alternatívák piacán. Ehhez mindenképpen jól jön az a 4 millió euró, amivel tavaly több befektetőcég is támogatta a munkájukat.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.