Puha fahéjas-vaníliás szelet olívaolajjal

A kevert sütemény a lusta délelőttök tökéletes kísérője: szinte csukott szemmel, öt perc aktív munkával el lehet készíteni. Most egy rendhagyó, mégis egyszerű összetevőkből álló változatot mutatunk meg.

A tésztához nem használunk se tojást, se tejterméket, az étolajat pedig olívaolajra cseréljük, nemcsak azért, mert egészségesebb, hanem azért is, mert ettől lesz a sütemény igazán különleges.

Ennek a változatnak a másik sajátossága az ízesítésben rejlik: a nyers süteménytésztát kettéosztjuk, az egyik felét vaníliával, a másikat fahéjjal ízesítjük, majd a tepsiben egy villával hanyagul, örvényszerű mozdulatokkal kissé összekeverjük. Így nemcsak mennyei, hanem igen mutatós, márványos süteményt kapunk.

Segítség a hozzávalókhoz, helyettesítésekhez

Cukor: mi barna cukrot használunk, de használhatsz simát is. Arra figyelj, hogyha nagyon apró szemű cukrot választasz és bögrével méred, akkor kevesebb kell majd (⅔ bögre helyett inkább ½). Ha csökkenteni szeretnél a cukormennyiségen, azt is megteheted, de maximum 20-30 grammal legyen kevesebb, a kevert sütemények állagában ugyanis fontos szerepet játszik a cukor.

Finomliszt: ha egészségesebb változatot szeretnél és teljes kiőrlésű lisztet használnál, fontos észben tartani, hogy ez egy könnyed, szinte piskótaállagú sütemény, tehát az állaga tömörebb, kevésbé levegős lesz a teljes kiőrlésű lisztben található rostoktól. Javasoljuk, hogy a finomlisztnek maximum ⅓ részét helyettesítsd teljes kiőrlésűvel.

Kókusztej: a konzerves változatra lesz szükséged – megtalálod minden szupermarketben vagy nemzetközi boltokban. A dobozos változatokat nem ajánljuk. Ha csökkentenél a sütemény zsírtartalmán és van jól bevált, növényi alapú joghurtod, amiről biztosan tudod, hogy a sütést is bírja, azt nyugodtan használhatod helyette.

Őrölt lenmag: ez a sütemény összetartásához kell – ha csak egész lenmagod van, kávédarálóban vagy erősebb robotgépben őröld meg. Ha nincs lenmagod, chiamagot is használhatsz. Ez esetben másfél evőkanál chiamagot keverj el négy evőkanál forró vízben, és hagyd 15 percet állni. Bár ebben a receptben mi nem próbáltuk, a vegán sütemények összetartója gyakran az almaszósz, ami minden bizonnyal itt is működik, tehát ha se lenmaghoz, se chiamaghoz nem jutsz hozzá, használj kb. három evőkanál almaszószt.

Kakaó: a fahéjjal ízesített tésztába csak mutatóba, a színe kedvéért teszünk kakaót, hogy élénkebbek legyenek a vaníliás részhez képest az örvények – akár el is hagyhatod, vagy ha megrögzött csokiimádó vagy, többet is tehetsz bele.

Hozzávalók:

  • 1 és ¼ bögre (150 gramm) finomliszt
  • ⅔ bögre (135 gramm) barna cukor
  • 90 ml olívaolaj
  • ½ bögre (118 ml) konzerves kókusztej
  • 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 7 gramm (kicsivel több mint egy 12 grammos csomag fele) sütőpor
  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • ½ teáskanál só
  1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, két evőkanál őrölt lenmagot pedig keverj össze hat evőkanál forró vízzel, majd tedd félre tizenöt percre, vagy amíg zselés állagú nem lesz.
  2. Egy nagy tálban alaposan keverj össze 1 és ¼ bögre finomlisztet, 7 gramm sütőport, ⅔ bögre barna cukrot és ½ teáskanál sót.
  3. Keverj össze ½ bögre kókusztejet (a sűrű részét, ami felül van, ha alul vizes a kókusztejed) két evőkanál vízzel.
  4. Formázz egy kis mélyedést a lisztes keverék közepébe és add hozzá a vízzel elkevert kókusztejet, 90 ml olívaolajat, a lenmagzselét és egy teáskanál vaníliakivonatot. Óvatosan, lassú mozdulatokkal, nem túlkeverve forgasd össze.
  5. A tészta felét tedd át egy másik tálba, és az egyik tésztába óvatosan forgass bele egy teáskanál kakaóport és egy teáskanál fahéjat, a másikba pedig még egy teáskanál vaníliakivonatot.
  6. Sütőpapírral bélelt, 22-25 cm-es tortaformába vagy kb. 28×18 cm-es tepsibe egy kanál segítségével halmozz egymás mellé kis adagokat a kétféle tésztából (a cél, hogy foltos legyen, tehát felváltva, egy evőkanál világos, majd egy evőkanál sötét színű tésztát tegyél egymás mellé). Egy villával, hústűvel vagy evőpálcikával mintázd a süteményt: egyszerűen rajzolj bele örvényeket, amíg a kétféle tészta márványos mintát nem alkot.
  7. Csak akkor tedd be a süteményt a sütőbe, ha az már teljesen felmelegedett, majd süsd kb. 30 percig úgy, hogy közben nem nyitod ki a sütő ajtaját – ez minden kevert süteménynél fontos, hogy ne essen össze, hanem szép levegős maradjon. A sütőből kivéve várj tizenöt percet, majd óvatosan emeld ki a formából, és várj további húsz percet, mielőtt felvágod, különben nem maradnak egyben a szeletek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.