Mitől lesz vegán a kedvenc samponod?

Mitől vegán a sampon

Ugye veled is előfordult már, hogy a bőség zavarával küszködve, már azt sem tudtad eldönteni, hogy milyen kozmetikumot vagy sampont vegyél le a polcról?

Hiszen míg az áruház zöldség-gyümölcs részlegén járva könnyedén pakolhatod a finomabbnál finomabb alapanyagokat a kosaradba, addig a kozmetikumok esetében bizony résen kell lenned.

Mármint abban az esetben, ha például igazi vegán sampont szeretnél vásárolni.

Szerencsére egyre több lehetőség áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy ne csak az étrendünkben, hanem a mindennapjaink során is kövessük az erőszakmentes és az állatok kihasználását minden téren elutasító vegán filozófiát.

Ma már az öltözködés terén is találunk állati alapanyagoktól mentes ruházati termékeket és az állatokat kihasználó szórakoztató egységeket – mint a cirkusz és az állatkert – is könnyen elkerülhetjük. Emellett egyre több olyan kozmetikum is szerepel a drogériák polcain, amit vegán megjelöléssel láttak el.

Viszont ebben az esetben felmerülhet benned a kérdés:

Mitől vegán a sampon?

Ezt a kérdést több oldalról lehet megválaszolni, de arra mindenképpen felhívnánk a figyelmedet, hogy vannak olyan gyártók, akik előszeretettel trükköznek a vegán védjeggyel. Mivel ezeket a termékeket általában magasabb áron lehet értékesíteni, nem ritkán olyan kozmetikumok is megkapják a „bélyeget”, amelyek nyomokban azért tartalmaznak valami állatit.

Mindenesetre, első körben természetesen azok az alapanyagok akadnak fenn a vegán kozmetikumok szigorú rostáján, amelyek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, se a kozmetikum színezéséhez, se a zselésítéshez.

Ilyen összetevő lehet például a bőrfeszítés érdekében előszeretettel felhasznált kollagén, de ide tartozik továbbá a zselatin és a koleszterin, vagy épp a bíbortetű is, amit színezőanyagként szoktak használni. Talán nem is sejtetted eddig, hogy ilyen alapanyagok is vannak a kedvenc termékeidben, de most már kezd érthető lenni, hogy mitől vegán a sampon, igaz?

Éppen ezért, vegán kozmetikum esetében mindig valamilyen magas minőségű növényi eredetű hatóanyag, például hidegen sajtolt és finomítatlan növényi olaj, esetleg bio virágvizek, illóolajok kerülnek bele a krémbe, samponba vagy tusfürdőbe a fentebb vázolt szerek helyett.

Fontos kritérium továbbá a vegán termékekkel kapcsolatban az is, hogy ne tartalmazzanak egyetlen olyan összetevőt sem, amit állatokból nyertek ki a gyártás érdekében.

Ez azt jelenti, hogy tilos az olyan hozzávalók használata, mint például a méz, a méhviasz, a kecsketej, vagy bármelyik másik állati eredetű tej.

Mi a különbség a vegán és a cruelty free között?

Sajnos sokan abba a tévhitbe esnek, hogy a vegán kozmetikumok egyben cruelty free termékek is. Ez utóbbi megjelölés ugyanis azt jelenti, hogy az adott sampon vagy krém előállítása során, a gyártás egyik fázisában sem tesztelték állatokon a kozmetikumot.

A legideálisabb természetesen az, ha a samponodon a vegán és a cruelty free jelzés is megtalálható, hiszen ezek együttesen biztosítják azt, hogy 100%-ban állatok kihasználásától mentes terméket tartasz a kezedben: olyat, amit se állatokon nem teszteltek és semmilyen állati eredetű alapanyagot nem tartalmaz.

Mindazonáltal előfordulhat az, hogy egy sampon vegán, de nem cruelty free, és a fordítottja is: az állatokon tesztelést elhagyták, viszont az állati eredetű alapanyagokkal nem spóroltak a termékfejlesztés során.

Mit tehetsz azért, hogy jól válassz?

Mindenekelőtt keresd a vegán és a cruelty free védjegyeket a csomagoláson. Ha mind a kettő rajta van a samponos dobozon, akkor nyugodtan tedd be a kosaradba, akkor azonban, ha csak a cruelty free logót látod, olvasd át alaposan a termék összetevőinek leírását.

Amennyiben szerepel közöttük a méz, a méhviasz, állati eredetű tej, kollagén, zselatin, koleszterin, bíbortetű vagy esetleg más állati alapanyag, akkor keress tovább addig, amíg nem találsz egy valódi vegán terméket. Lehet, hogy így a vásárlás egy kicsit tovább fog tartani, de az állatok védelme megér néhány plusz percet.

Ebben a cikkben segítünk, hogy hogyan kérdezz rá a cégeknél arra, hogy valóban vegán és cruelty free termékeket árulnak-e. Vigyázz, mert a válaszaik néha megtévesztőek, de ezekre is felkészítünk.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.