Most olvasott cikk
Kylie Jenner szépségmárkája, a Kylie Cosmetics teljes termékcsaládja vegánná vált

Kylie Jenner szépségmárkája, a Kylie Cosmetics teljes termékcsaládja vegánná vált

Kylie Jenner világhírű szépségmárkája száműzte az állati eredetű összetevőket. Jenner nemrég az Instagramon hozta nyilvánosságra, hogy “úgy érezte, itt az ideje a felemelkedésnek”, és hogy sminkcsaládja, a Kylie Cosmetics csatlakozzon a “tiszta és vegán” termékek táborához.

Mivel a Kylie Cosmetics új termékei rendszeresen percek alatt elfogynak, Jenner pedig 244 millió követővel rendelkezik az Instagramon, remek alkalom ez arra, hogy az emberek elgondolkodjanak azon, milyen összetevők kerülnek a sminkjükbe. Az Instagram-poszt alatt hagyott pozitív kommentekből ítélve Jenner rajongói rendkívül örülnek ennek a lépésnek.

Számos kozmetikai termékben gyakran használnak állati eredetű összetevőket, például a szemhéjfestékekben megtalálható a lanolin, egy juhok által termelt viasz; a rúzsokban és szempillaspirálokban található, halpikkelyekből nyert guanin; valamint a méhviasz, amely szintén sok rúzsban és szempillaspirálban megtalálható.

Egyes összetevők lehetnek növényi vagy állati eredetűek, mint például a sztearinsav és a szkvalén, de a termék összetevőinek listája alapján nehéz lehet meghatározni, hogy melyikről van szó.

Az Ethical Elephant szerint, amely az etikus vásárlást támogatja, a Kylie Cosmetics már eddig is számos vegán termékkel rendelkezett, de mostantól a teljes termékcsalád lemond az állati eredetű összetevőkről.

Az Ethical Elephant a cégtől is megerősítést kapott, hogy soha nem tesztelték a termékeiket állatokon, és továbbra is elkötelezettek a kegyetlenségmentesség mellett, még azután is, hogy Jenner 2019-ben eladta a cég többségi részesedését a szépségipari óriáscégnek, a Coty-nak. A Coty és néhány leányvállalatának márkája akkor tesztel állatokon, amikor azt a törvény előírja, például a kínai piacon.

Az Ethical Consumer szerint az országok 80 százaléka még mindig engedélyezi a kozmetikumok állatokon történő tesztelését, bár csak Kína írja elő törvényesen, hogy az országban értékesített kozmetikumokat állatokon kell tesztelni. Néhány országban már tilos, míg más országokban az állatokon tesztelt kozmetikai termékek külföldön történő értékesítését is megtiltják.

Az Európai Unió 2013-ban betiltotta az állatokon tesztelt kozmetikumok és összetevők értékesítését az EU-ban, miután 2004-ben már bevezette az állatkísérletek tilalmát a kozmetikai késztermékekre, 2009-ben pedig a sminkekben használt összetevőkre vonatkozóan.

Azonban még e tilalmak hatályba lépése után is a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH) – egy uniós kémiai biztonsági rendelet – előírta, hogy 2018 júniusáig minden Európában használt vegyi anyagot újra kell vizsgálni a biztonságosság szempontjából.

Az irányelvek arra kérték a szervezeteket, hogy lehetőség szerint állatkísérletektől mentes módszereket alkalmazzanak, de a kozmetikai termékekben használt vegyi anyagok egy részét még 2018-ban is állatokon tesztelték a REACH értelmében.

Norvégiában, Izraelben és Svájcban az unióshoz hasonló tilalom van érvényben, míg az Egyesült Államokban mindössze három állam – Kalifornia, Illinois és Nevada – tiltotta be az állatkísérletekkel tesztelt kozmetikumok forgalmazását 2020 elejétől.

A kozmetikai termékek állatkísérleteire vonatkozó tilalommal vagy korlátozásokkal rendelkező országok közé tartozik még Törökország, Tajvan és Ausztrália, amely még mindig a tilalom bevezetésének folyamatában van.

A Humane Society International által végzett felmérések azt mutatják, hogy a kozmetikumokkal kapcsolatos állatkísérletekkel szemben széles körű a lakosság ellenérzése. A különböző termékekkel szembeni bőrérzékenység vizsgálatára számos, nem állatokon végzett módszer áll rendelkezésre, beleértve az emberi sejtek felhasználását is.

Azoknak, akik szeretnék elkerülni az állatkísérleteket és a kozmetikumokban használt állati alapanyagokat, tisztában kell lenniük azzal is, hogy az alkalmazásukhoz használt eszközök is tartalmazhatnak állati eredetű alapanyagokat. Sok sminkkefe mókus, nerc, coboly, ló (néha póni és teve) vagy kecskeszőrből készül, és olyan országokban gyártják őket, ahol kevés vagy semmilyen állatjóléti védelmet nem biztosítanak.

A PETA 2018-ban végzett vizsgálata során kiderült, hogy borzokat illegálisan fogtak be a vadonból, és ketrecben tartották, mielőtt a szőrükért megölték volna őket, hogy sminkkeféket, valamint festék- és borotvaecseteket gyártsanak belőlük.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.