Most olvasott cikk
Vegán arcápolás – Te is elköveted a legnagyobb hibát?

Vegán arcápolás – Te is elköveted a legnagyobb hibát?

Gyönyörű nő vegán arcápolás rutint végez.

Sokan tévednek el a vegán arcápolás felé vezető, elvárásokkal teli úton, a termékek összetevőit böngészve – mondta Csernai Judit, vegán termékekkel dolgozó kozmetikus. A kezdőknek extra nehezítés az is, hogy nem minden vegán logó 100 százalékig megbízható.

A legtöbben a növényi étrenddel tesszük meg az első lépést a vegán életmód felé. Csak ezt követően kezdjük el egyre tudatosabban kerülni az állati eredetű vagy az állatok szenvedésével összekapcsolható árucikkeket az élet egyéb területein. Búcsút intünk a bőrcipőknek, a gyapjúpulóvereknek vagy a folteltávolításhoz használatos marhaepeszappannak is.

Előbb vagy utóbb, de gyanakodva kezdjük el szemlélni a kozmetikai termékeket is, aggodalmasan bogarászva az összetevőket. Ezen a ponton pedig a kozmetikus szerint a többség elkövet egy hatalmas hibát.

A leggyakoribb hiba, amit a vegánok többsége elkövet, hogy beüt náluk a félelem és rettegés korszaka. Aggódnak, hogy állati eredetű összetevőt tartalmazhatnak az addig bevált termékek. Ezt a dilemmát pedig úgy orvosolják, hogy azonnal leállnak mindennel, és elkezdenek csak vizet használni az arcukra

– nyilatkozta a Prove.hu-nak Csernai Judit, vegán termékekkel dolgozó kozmetikus.

Hangsúlyozta, ez a hozzáállás hibás, hiszen a mosogatószer helyett is keresünk állati összetevőktől és állatkísérletektől mentes helyettesítő termékeket, nem pedig átállunk a kizárólag vízzel való edénytisztításra. Utóbbi se nem hatékony, se nem higiénikus. „A vegán arcápolás terén azonban már közel sem ennyire egyértelmű a dolog, pedig a szennyeződést az arcról is el kell távolítani, ehhez pedig a víz önmagában nem elég.”

A vegán arcápolás rákfenéje lehet a címkézés is

A másik gyakori tévedés Csernai Judit szerint, hogy sokan összekeverik a bio-, esetleg a natúr termékeket a vegán készítményekkel. Vagy éppen automatikusan állatkísérletektől menteseknek hiszik a vegán arcápolás keretében bátran használható, kizárólag növényi összetevőket tartalmazó kozmetikai szereket.

Attól, hogy valami bio, tartalmazhat lanolint. De ez a másik irányban is igaz. Attól, hogy valami vegán, nem feltétlen lesz természetes eredetű

– emelte ki Judit, aki nemcsak vegán termékeket használ, de az étrendje is tisztán növényi.

Azt is hangsúlyozta, hogy csak azoknak a vegán logóknak lehet elhinni a tisztán növényi eredetet, amelyeknél beható vizsgálat előzi meg a használati engedélyt. Ezeknek a keretében nem kizárólag az összetevőket elemzik, hanem végigveszik a gyártási folyamat egyes elemeit is. Ez azért fontos, mert „az elkészítés során is felhasználhatnak olyan állati eredetű segédanyagot, amely aztán a késztermékbe nem kerül bele. Ilyen egyébként az élelmiszereknél is sokszor előfordul, például a borkészítésnél”.

Hogy milyen logókban lehet akkor bízni? Csernai Judit szerint:

jelzése például biztonságosan jelzi a növényi eredetet. Tapasztalatai szerint vegán arcápolás terén javarészt ez a két logó, ami előfordul.

Nemcsak az állati, de a feldolgozott élelmiszer is kerülendő

A kozmetikus arra figyelmezteti a kezdő vegánokat, hogy a bőrük állapotában nem várhatnak jelentős javulást abban az esetben, ha elhagyják az állati termékeket, de a feldolgozott élelmiszereket nem. A szép, könnyebben kezelhető bőr előfeltétele, hogy minél több egészséges, teljes értékű növényi alapú táplálékot fogyasszunk.

Összességében azonban kijelenthető, hogy a növényi étrend mellett könnyebben kerülhetők el a bőrproblémák, gyulladások.

Általánosságban elmondható, hogy ha több növényt fogyasztunk, az több rostot jelent. A több rostfogyasztáshoz általában – akár nem is tudatosan, de – nagyobb mértékű folyadékfogyasztás szokott társulni. Ezzel pedig hidratáltabbá válhat a bőr. A mikrotápanyagok felszívódásához azonban megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagra van szükség

– mondta Csernai Judit.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.