A változást követően kicsit könnyebb lesz eligazodni a vegán és vegetáriánus termékeket is hitelesítő szervezet jelölései között.
Megbizonyosodni arról, hogy egy adott termék vegán – vagy vegetáriánus, ha valakit éppen ez foglalkoztat – nem is olyan egyszerű. Az összetevők E-számai mögött megbúvó, állati eredetű adalékanyagok sokszor becsaphatnak minket, a készítési eljárásokról pedig sok esetben nem tudunk, pedig ott is lehetnek állati származékokat használó lépések.
Az egyes gyártók saját jogon csomagolásra illesztett vegán vagy növényi alapú jelölései sokszor nem fedik a valóságot, ezért továbbra is az egyik legbiztosabb módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, az adott termék vegán-e, ha átolvassuk az összetevőket.
Az állati hozzávalók – legtöbbször tejsavó, tejpor, tojás és hasonlók – szinte mind allergének, ezért vastagon szedve jelölik őket a felsorolásban, így könnyű kiszúrni azokat. Ha a listában nem látunk vastagon szedett részt, az már jó kiindulópont, de önmagában nem kell megijedni a kiemeléstől, mert a szója, a zeller, a búza (a glutén miatt) ugyanúgy allergének.
A nemzetközi piacon viszont van két olyan jelzés, ami már régóta segít abban, hogy nagyobb bizonyossággal tudjanak a vegán vásárlók eligazodni a számtalan választási lehetőség és a sokszor trükkösen megfogalmazott összetevők agyzsibbasztó listái között.
Az egyik ilyen a The Vegan Society Vegan védjegye, a sokak által jól ismert napraforgós logóval. A világon több mint 63.000 terméken lévő hitelesítést kizárólag vegán, vagyis semmilyen állati alapanyagot nem tartalmazó, a gyártási folyamat során is minden vegán kritériumnak megfelelő termékek kaphatják csak meg.
A másik az 1996-ban bejegyzett és talán még a napraforgónál is többek által ismert V-Label, ami az újítást követően két jelölést is magában foglal.
V-Label a vegán és vegetáriánus termékekre
Az 1996-ban Svájcban alapított V-Label már több mint negyed évszázada hitelesít vegán, illetve vegetáriánus termékeket, szolgáltatásokat. A Bruno Nascimben professzor által tervezett védjegy tulajdonosa a V-Label GmbH, akik kezelik a nemzetközi együttműködéseket és hitelesítő szervezeteken keresztül minősítik az egyes cégeket, termékeket.
Eddig viszont rendkívül hasonlított a vegetáriánus, valamint vegán logó, és gyakran összetévesztették őket a fogyasztók. Emiatt sok panasz is érkezett a szervezethez. Ezt követően a vegán termékek jelölése az eddigihez hasonló kerek logóval, míg a vegetáriánus termékeké egy zöld négyzetben helyet foglaló jelzéssel történik, hogy vizuálisan kellőképpen elkülöníthető legyen a két védjegy.
„Úgy tippeljük, hogy a termékek legtöbbjén nagyjából két évet vesz igénybe a változás. Ennek oka a hitelesített termékek nagy száma. Ez az idő elég ahhoz, hogy a gyártóknak és előállítóknak ne kelljen a már legyártott csomagolásokat leselejtezniük. Természetesen nem szeretnénk hozzájárulni a felesleges szeméttermeléshez” – fejtette ki Martin Ranninger, a V-Label International munkatársa.
Magyarországon hivatalosan csak az Öko-völgy Alapítvány jogosult a védjegy használatára engedélyt kiadni, ahogy azt a weboldalukon is olvasni lehet.
A „tartalmazhat” nem ugyanaz, mint a „tartalmaz”
Sokakat meg szokott zavarni, amikor teljesen vegán termékek csomagolására ráírják, hogy tejet, tojást, glutént, magvakat stb. feldolgozó üzemben készült, vagy hogy a termék nyomokban tartalmazhatja ezeket az alapanyagokat.
Ez azonban csak az allergénekre hívja fel a figyelmet. Ezzel a figyelmeztetéssel a gyártó arról tájékoztatja a vásárlót, hogy legjobb szándéka ellenére is előfordulhat keresztszennyezés – egy gondatlan munkás, vagy meghibásodott berendezés következtében – így mindenkinek a saját belátására van bízva, hogy így is fogyasztja-e a terméket.
A súlyos ételallergiában szenvedők számára ez nagyon fontos információ, de vegánként vagy vegetáriánusként ezeket a figyelmeztetéseket általában figyelmen kívül lehet hagyni.
(V-Label)
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.