Most olvasott cikk
Megújul a V-Label, könnyebb lesz megkülönböztetni a vegetáriánus és a vegán címkéit

Megújul a V-Label, könnyebb lesz megkülönböztetni a vegetáriánus és a vegán címkéit

megújult v-label logók

A változást követően kicsit könnyebb lesz eligazodni a vegán és vegetáriánus termékeket is hitelesítő szervezet jelölései között.

Megbizonyosodni arról, hogy egy adott termék vegán – vagy vegetáriánus, ha valakit éppen ez foglalkoztat – nem is olyan egyszerű. Az összetevők E-számai mögött megbúvó, állati eredetű adalékanyagok sokszor becsaphatnak minket, a készítési eljárásokról pedig sok esetben nem tudunk, pedig ott is lehetnek állati származékokat használó lépések.

Az egyes gyártók saját jogon csomagolásra illesztett vegán vagy növényi alapú jelölései sokszor nem fedik a valóságot, ezért továbbra is az egyik legbiztosabb módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, az adott termék vegán-e, ha átolvassuk az összetevőket.

Az állati hozzávalók – legtöbbször tejsavó, tejpor, tojás és hasonlók – szinte mind allergének, ezért vastagon szedve jelölik őket a felsorolásban, így könnyű kiszúrni azokat. Ha a listában nem látunk vastagon szedett részt, az már jó kiindulópont, de önmagában nem kell megijedni a kiemeléstől, mert a szója, a zeller, a búza (a glutén miatt) ugyanúgy allergének.

A nemzetközi piacon viszont van két olyan jelzés, ami már régóta segít abban, hogy nagyobb bizonyossággal tudjanak a vegán vásárlók eligazodni a számtalan választási lehetőség és a sokszor trükkösen megfogalmazott összetevők agyzsibbasztó listái között.

Az egyik ilyen a The Vegan Society Vegan védjegye, a sokak által jól ismert napraforgós logóval. A világon több mint 63.000 terméken lévő hitelesítést kizárólag vegán, vagyis semmilyen állati alapanyagot nem tartalmazó, a gyártási folyamat során is minden vegán kritériumnak megfelelő termékek kaphatják csak meg.

A másik az 1996-ban bejegyzett és talán még a napraforgónál is többek által ismert V-Label, ami az újítást követően két jelölést is magában foglal.

V-Label a vegán és vegetáriánus termékekre

Az 1996-ban Svájcban alapított V-Label már több mint negyed évszázada hitelesít vegán, illetve vegetáriánus termékeket, szolgáltatásokat. A Bruno Nascimben professzor által tervezett védjegy tulajdonosa a V-Label GmbH, akik kezelik a nemzetközi együttműködéseket és hitelesítő szervezeteken keresztül minősítik az egyes cégeket, termékeket.

Eddig viszont rendkívül hasonlított a vegetáriánus, valamint vegán logó, és gyakran összetévesztették őket a fogyasztók. Emiatt sok panasz is érkezett a szervezethez. Ezt követően a vegán termékek jelölése az eddigihez hasonló kerek logóval, míg a vegetáriánus termékeké egy zöld négyzetben helyet foglaló jelzéssel történik, hogy vizuálisan kellőképpen elkülöníthető legyen a két védjegy.

„Úgy tippeljük, hogy a termékek legtöbbjén nagyjából két évet vesz igénybe a változás. Ennek oka a hitelesített termékek nagy száma. Ez az idő elég ahhoz, hogy a gyártóknak és előállítóknak ne kelljen a már legyártott csomagolásokat leselejtezniük. Természetesen nem szeretnénk hozzájárulni a felesleges szeméttermeléshez” – fejtette ki Martin Ranninger, a V-Label International munkatársa.

Magyarországon hivatalosan csak az Öko-völgy Alapítvány jogosult a védjegy használatára engedélyt kiadni, ahogy azt a weboldalukon is olvasni lehet.

A „tartalmazhat” nem ugyanaz, mint a „tartalmaz”

Sokakat meg szokott zavarni, amikor teljesen vegán termékek csomagolására ráírják, hogy tejet, tojást, glutént, magvakat stb. feldolgozó üzemben készült, vagy hogy a termék nyomokban tartalmazhatja ezeket az alapanyagokat.

Ez azonban csak az allergénekre hívja fel a figyelmet. Ezzel a figyelmeztetéssel a gyártó arról tájékoztatja a vásárlót, hogy legjobb szándéka ellenére is előfordulhat keresztszennyezés – egy gondatlan munkás, vagy meghibásodott berendezés következtében – így mindenkinek a saját belátására van bízva, hogy így is fogyasztja-e a terméket.

A súlyos ételallergiában szenvedők számára ez nagyon fontos információ, de vegánként vagy vegetáriánusként ezeket a figyelmeztetéseket általában figyelmen kívül lehet hagyni.

(V-Label)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.