Most olvasott cikk
Miért nem esznek mézet a vegánok?

Miért nem esznek mézet a vegánok?

A vegánok esznek mézet vagy sem?

Az alábbi írásból megtudhatod, hogy miért nem esznek mézet a vegánok, és hogy mi a gond a mézzel.

Megtanulhatod továbbá, hogy eredetileg miért termelik a méhek a mézet, mit okozhat, ha ellopjuk tőlük és hogyan csapja be a méheket (és téged) a mézipar.

Ebben a cikkben erre adunk részletes, evidence-based választ, valamint mutatunk néhány vegán alternatívát a mézre.

Miért nem esznek mézet a vegánok?

Miért nem vegán a méz?

Először is, fontos tudnunk,  hogy kik a vegánok és mit képviselnek.

A veganizmus definíciója így szól:

„A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik – amennyire lehetséges és megoldható –, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját, illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból.

Továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes életforma és alternatívák növekedését, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait. Étkezési szempontból pedig kizárja a részben, vagy teljesen állati eredetű alapanyagot.”

A válasz tehát egyszerű: a vegánok nem akarják, hogy kihasználják, tárgyiasítsák vagy megöljék az állatokat, és ebbe a méhek is egyértelműen beletartoznak.

A mézipar – hasonlóan a többi állathasználó iparághoz –, rendkívül etikátlan módszereket használ, hogy profitot csináljon az állatokból.

Lássuk, mik ezek:

1. A méheket csúnyán kihasználják a mézért

 • A méhkirálynő szárnyainak csonkítása, hogy megakadályozzák a méhek elvándorlását, ugyanis azok a méhkirálynőt követik.
 • Sok esetben a mézet kicserélik cukros szirupra, hogy ne éhezzenek a méhek, ám valójában tápanyaghiányban szenvednek, ami hozzájárul a gyengülésükhöz és kihalásukhoz (a cikkben ezt később bővebben részletezzük)
 • Előfordul az is, hogy a méhtartók egész kolóniákat ölnek meg azért, hogy megakadályozzanak egy terjedő betegséget. Ahelyett, hogy kezelnék őket a gyógyulás reményében, gazdaságosabb megölni őket és új kolóniát létrehozni/vásárolni.

Az állatbarát emberek – mint minden másban –, ebben is úgy érhetnek el változást, ha bojkottálják az adott terméket (jelen esetben a mézet), illetve más, a méhek kihasználásával készült termékeket, mint a lépesméz, méhpempő, virágpor vagy a propolisz.

2. A méz eltulajdonítása árt a méhek egészségének

A méhész és a méhek - miért nem esznek mézet a vegánok?

A méz eredeti funkciója, hogy a méhek számára szénhidrátot és más, létfontosságú tápanyagokat biztosítson: ásványi anyagokat, antioxidánsokat és a benne lévő hidrogén-peroxidnak köszönhetően természetes antibiotikumot.

A méhek megeszik vagy elraktározzák a mézet télre, hogy hideg időkben elfogyasszák és egészségesek maradjanak, ne szenvedjenek hiányt semmilyen tápanyagban.

Amikor az emberek elrabolják a mézet, és hasonló ízű szacharózzal vagy magas fruktóztartalmú kukorica sziruppal helyettesítik, akkor nagyon csúnyán átverik őket és ártanak a méheknek. (1) (2)

Ezeknek a helyettesítőknek a célja, hogy a méhek ne éhezzenek télen (az éhségérzet megszűnik, de a tápanyaghiány fennmarad). Rendszerint tavasszal is használnak ilyen helyettesítőket, hogy növeljék a kolónia méretét és a nektár áramlását, így többen, több mézet termelnek.

Sőt, már bizonyíték is van rá, hogy ezek a mesterséges édesítők ártanak a méheknek, és komoly genetikai elváltozásokat is okozhatnak, így kevésbé lesznek képesek védekezni a növényvédő szerekkel szemben, valamint egyre gyengébbek lesznek a jövőbeli méhek már a születésük pillanatától.

Mindkettő végzetes következménnyel járhat a méhpopulációkra nézve. Ha pedig nem tudják végezni a természetes dolgukat, az végül az emberi fajon fog lecsapódni, és veszélybe kerülhet a fennmaradásunk is.

3. A méztermelés hozzájárul a méhpopulációk kihalásához

Mi a baj a mézzel?

Ahogy néhány sorral fentebb említettem, a méhek gyengülése vagy kihalása akár a mi végzetünket is jelentheti – rendkívül fontos részei az ökoszisztémának, és ezt nem tagadhatja senki.

A méhek beporzó munkája nélkül rengeteg növény terméshozama jelentősen romlana vagy lehetetlenné válna, illetve csökkenne a növényfajok biodiverzitása (sokszínűsége).

És mint sok mindent, az ember őket sem becsüli eléggé. Jelenleg komoly veszélyben van a méhpopuláció, és a tanulmányok szerint ehhez nagyban hozzájárul a méz iránti igényünk.

Pedig nem is gondolnánk, milyen csodálatos teremtmények a méhek: nem csak azért, mert fontos részei az ökoszisztémának és “nekünk tesznek jót a munkájukkal”, hanem egyénként is lenyűgözőek.

 • Képesek megkülönböztetni egymást mozdulatok és külső jellemzők alapján
 • Remek matematikusok
 • Elképesztő a kommunikációjuk, mindenki tudja a saját feladatát a közös munkában
 • Az emberekhez hasonlóan, ők is képesek egy illatot egy korábbi emlékhez társítani
 • Becslések szerint egyetlen méh akár napi 1500 virágot is meglátogathat, és ezt egész életében csinálja, amivel “mindössze” egyetlen kanálnyi mézet állít elő. Ez számukra rengeteg munka és mézmennyiség, az emberek viszont valószínűleg fel lennének háborodva, ha csak ilyen kis mennyiségű mézet kapnának a boltokban

Összefoglalva: A vegánok bojkottálják a mézet, ugyanis a mézipar kegyetlenül és feleslegesen tenyészti, csonkítja és használja az állatokat, ami ellentmond a vegán filozófiának.


Vegán alternatívák a mézre

Vegán méz - helyettesítsd a mézet vegán alternatívával

Rengeteg növényi alapú opció közül választhatunk. A legkedveltebb vegán méz alternatívák az alábbiak:

 • Juharszirup: A juharfa édes nedvéből készítik, majd alakítják cukorrá. Az egyik legtermészetesebb édesítőszer a világon, ráadásul legalább 24 antioxidánst tartalmaz.
 • Melasz: A melasz egy sűrű cukorszirup, a cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. Remek vas- és kalciumforrás.
 • Kókusz pálma nektár: Természetes, feldolgozatlan édesítőszer bárki számára. Organikus kókuszvirág nektárból készül, és kiváló forrása az A-vitaminnak és a kalciumnak.
 • Árpa maláta szirup: Csírázott árpából készült édesítőszer. Ez a szirup gyönyörű aranyszínű, és ízben hasonlít a melaszhoz.
 • Rizsszirup: Előállításának alapja, hogy lebontják a rizsben található rostokat és a kívánt állag eléréséig főzik. Az így kapott szirup fele összetett szénhidrát, 45%-a maltóz és mindösszesen 3%-a glükóz. Ásványi anyagokat tartalmaz, mint például cink, magnézium, kálium, foszfor, mangán, valamint B-vitamin is található benne. (5)
 • Datolyaszirup: A datolyaszirup karamellás színének és ízének köszönhetően isteni édesítő lehet méz helyettesítésére.
 • Be Free Honee (Méhmentes Méz): Hazánkban még nem kapható, de ha “vegán-barát” országból olvasol minket, érdemes utánajárnod, hátha beszerezhető a közeledben. Ez a márka leutánozta a mézet alma, cukor és friss citromlé kombinálásával, és vegán alternatívaként van hirdetve, ami felválthatja a mézet.

Ahogy a méz is, ezek az alternatívák is sok cukrot tartalmaznak, melynek túlzott fogyasztása veszélyes lehet az egészségedre. Azt javasoljuk, mértékkel fogyaszd őket!

Összefoglalva: Rengeteg alternatíva létezik ma már minden állati eredetű termékre, ha igazán utánajárunk. Fogyassz állatmentes alternatívát a méz helyett, hogy megvédd a méheket. De vigyázz, a túlzott cukorbevitel árthat az egészségednek!


Miért nem vegán a méz?

A vegánok próbálják úgy élni az életüket, hogy a létező legkevesebbet ártsanak bármilyen állatnak, bármilyen formában. A méhek által termelt méz eltulajdonítása és az ipari módszerek különösen kegyetlenek az ártatlan állatokkal szemben.

Előfordulhat, hogy néhány vegán fogyaszt mézet, ekkor érdemes felhívni a figyelmüket arra, hogy a rovarok is állatok és ez szembemegy a vegán filozófiával. Ráadásul a méhek különösen fontosak az egészséges ökoszisztémának, ezért ne kockáztassuk a méhpopuláció kihalását.

Többféle márka és alternatív szirup áll rendelkezésére annak, aki a mézhez hasonló textúrát és ízt szeretne elérni, ám néhány esetben ezekhez kutatni és próbálkozni kell, és mindenek előtt mértékkel fogyasztani a cukorbevitel csökkentése és az egészségünk megőrzése érdekében.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.