Most olvasott cikk
Brian May, a Queen gitárosa szerint a húsevés okozta a koronavírust

Brian May, a Queen gitárosa szerint a húsevés okozta a koronavírust

Brian May szerint a húsevés okozta a koronavírust

Brian May, a Queen gitárosa néhány hónapja lett vegán, és azóta úgy látszik, nagyon jól megértette az állathasználat következményeit. Rendszeresen felszólal az állatok kizsákmányolása ellen, ezúttal is így tett.

Ez a világjárvány úgy néz ki, hogy a húsevés miatt tört ki, és egyre inkább elterjedt, hogy az állatok elfogyasztása nem a legjobb dolog az egészségünkre nézve. Látjuk, hogyan kényszerítette az emberi fajt a térdeire a húsevés, és azt hiszem, itt az ideje, hogy átgondoljuk, hogy a világunk ne kínozzon meg egy másik fajt

nyilatkozta az NME.com-nak.

A vegán gitáros egyébként nem csak zenész, ugyanis 2007-ben tovább folytatta korábban félbehagyott tanulmányait, és doktori címet szerzett asztrofizikából az Imperial College-ban. Emellett három tudományos könyv társszerzője.

Nemrég Paul McCartney is azt nyilatkozta, hogy a kínai wet marketeket be kellene tiltani. Ezeken a helyeken szörnyű állatkínzás folyik és rossz higiéniai körülmények uralkodnak. Az ilyen piacokon többek között disznót, halat, kutyát, kígyót, csirkét, macskát, tobzoskát, denevért árulnak, melyek mindegyike fertőző lehet.

Hogyan okozhatta a húsevés?

A koronavírus minden bizonnyal egy zoonózis, ami azt jelenti, hogy egy állatról emberre átterjedő vírus. Mivel a vuhani húspiacon árultak ilyen élőlények húsát, ez lehetett a kiindulópont.

Egy nemrég kiadott jelentésben a kutatócsoport két forgatókönyvet vázolt fel, mint a koronavírus lehetséges kiváltó okait:

Az egyik szerint az új koronavírus fehérjetüskéje – pontosabban annak RBD-je és hasító helye – már az eredeti gazdaállatban úgy mutálódott, hogy képessé vált a humán sejtekhez kötődni.

Ebben a helyzetben elég volt egyszer kapcsolatba kerülni a vírust hordozó állattal, és a kórokozó máris robbanásszerű gyorsasággal terjedni tudott az emberek között, újabb mutációra nem volt szüksége.

Ehhez hasonlóan robbantak ki a korábbi koronajárványok is; a SARS például a cibetmacskából, a MERS a tevéből kilépve indult el pusztító útjára. Jelenleg annyi biztos, hogy a SARS-CoV-2 eredeti gazdaállata a denevér volt, kellett lennie viszont egy köztes gazdának (és ez lehetett a tobzoska), ami átadta a vírust az embernek.

A másik lehetséges forgatókönyv szerint a vírusnak egy “ártalmatlan” változata került az emberbe, és ott mutálódhatott. Itt szintén a tobzoskák válnak gyanússá, ugyanis az őket fertőző koronavírusok RBD-je kísértetiesen hasonlít a SARS-CoV-2 receptorkötő doménjéhez. A hasítási hely – ami egyébként nagyon emlékeztet a madárinfluenza vírusának hasítóhelyére – szintén mutálódhatott emberben, írja az Origo.

Ezt csak természetes képződmény teheti és nem genetikai mesterkedés következménye. Ez az eredmény adta a gerincét a vírus teljes molekuláris elemzésének.

Már 2007-ben megjósolták

2007-ben, a COVID-19 kitörése előtt 12 évvel hívta fel a figyelmet egy tanulmány a 2002-es SARS-CoV-vírushoz hasonló járvány lehetséges megjelenésére.

A Clinical Microbiology Reviews folyóiratban megjelent írásban azt állították, hogy a gazdasági növekedés a kínai húsfogyasztás emelkedését is jelenti.

Ebbe beletartozik az egzotikus állatok húsa is, és ez az, ami az új évezred első nagy koronavírus-járványához is vezetett 2002-ben (SARS-CoV).

2007-es tanulmány azt írja:

“A kínai piacokon jelenlévő, nagy mennyiségű és sokféle vadállat jelenléte túlzsúfolt ketrecekben, valamint a biológiai biztonsági intézkedések hiánya az, ami lehetővé tette, hogy ez az új vírus az állatokból az emberekbe kerülhessen. Az emberből emberbe való átadás lehetősége, a tudatlanság a kórházi fertőzések megfékezésével kapcsolatban, és a nemzetközi légi utazás az, ami elősegítette ennek a kórokozónak a gyors és globális terjedését. […]

A vírus alig néhány hónap alatt, 2003 elején olyan tartós és drasztikus hatással volt az érintett országok egészségügyére, gazdaságára és társadalmára, ami az utolsó járvány óta példa nélküli volt. A SARS rövid időre újra felbukkant 2003 végén, miután a vadállatokat áruló piacok újraindultak dél-Kínában. Ez pedig a nemrég a patkósdenevérekben felfedezett, nagyon hasonló SARS-CoV-vírussal együtt azt jelentheti, hogy a SARS visszatérhet […].”

Ezek a feltételek annyira illenek a mostani válsághelyzetre, hogy szinte hihetetlen, hogy ennek tudatában is hagytunk kirobbanni egy újabb járványt.

A SARS-CoV tökéletes “tanulópénz” lehetett volna a világnak, a tanulmány pedig ezt is hangsúlyozza:

“A koronavírusokról tudjuk, hogy hajlamosak genetikai rekombináción keresztül menni, ami új genotípusokhoz és járványokhoz vezethet. Az, hogy a SARS-CoV-hoz hasonló vírusok nagymértékben jelen vannak a patkósdenevérekben, Kínában pedig kultúrája van az egzotikus emlősök fogyasztásának, egy időzített bomba. A SARS és más, új vírusok újbóli megjelenésének lehetőségét, valamint az erre való felkészülést tehát nem szabad figyelmen kívül hagyni.”

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.