A Rebellyous cég azon dolgozik, hogy megvalósítsa ezt a célt, ehhez pedig újabb millió dolláros támogatást kaptak a befektetőiktől.
A növényi alapú húskészítmények, alternatív fehérjeforrások egyik legnagyobb problémája az, hogy előállításuk továbbra is elég költséges, emiatt a végtermékek általában drágábbak az állatokból készült verzióknál.
Az alternatív húsok íze, textúrája szubjektív megítélés kérdése, hiszen vannak, akiknek nem, vagy nem mindegyik készítmény ízlik, mások pedig inkább a növényi verziókat favorizálják. Az egyes növényi termékcsoportok egységárainak állati változatokkal való összehasonlítása viszont vegytiszta matematika, ott a személyes megítélésnek helye nincs.
Habár vannak pozitív változások az árrés csökkenésére vonatkozóan, de ennek legtöbbször az állatokból készült termékek árának a növekedése, nem pedig a növényi termékek árának csökkenése tehető felelőssé, ami nem túl szerencsés.
A drága fogyasztói ár nemcsak azért problémás, mert így sokan inkább nem vásárolnak ilyen készítményeket, hanem azért is, mert ezáltal az a téves elképzelés alakulhat ki sokak fejében, hogy a növényi táplálkozás egyfajta luxus, amit csak a gazdagok engedhetnek meg maguknak.
A valóság ezzel szemben az, hogy állati termékektől mentesen étkezni pénztárcakímélő módon is lehet, ezek a termékek pedig kiegészítői, nem pedig alapjai egy növényi étrendnek.
A Rebellyous cég új megközelítéssel próbálkozik
„Mi a közös egy repülőgépben és egy csirkefalatkában? Lényegében a termelési kihívások” – mondja a weboldalon található videóban Christie Lagally, a Rebellyous Foods alapítója és vezetője.
A folyton mosolygós, fiatalos energiát sugárzó hölgy tudja, mit beszél, élelmiszeripari kalandjai előtt ugyanis repülőgépmérnökként dolgozott, többek között a Boeingnek is. Számos védjegy kötődik a nevéhez, ezen felül pedig a Humane Society of the United States washingtoni önkéntes csoportjának a vezetője, és dolgozott a Good Food Institute-nek is, ahol a növényi, valamint sejtkultúrás húskészítmények előállításához köthető technikai akadályok leküzdésével kapcsolatban végzett kutatásokat.
Christie a gyártástechnológiájukat bemutató videóban elmondja, hogy nagyon sok élelmiszergyártó cég eredetileg húsfeldolgozásra készült eszközöket használ saját gyártósorain, de a növényi alternatív fehérjék teljesen más eszközöket igényelnek.
Segítségül hívva mérnöki ismereteit és munkatapasztalatát, a Rebellyous Foodsnak az a célja, hogy innovatív mérnöki megoldások útján, vagyis a növényi fehérjék előállítására optimalizált gépekkel addig csökkentsék a termelési költségeket, hogy a végeredményként kapott csirkefalatok olcsóbbak lehessenek a csirkékből készült verziónál.
Ezért is nagyszerű, hogy legutóbb sikerült 9,5 millió dolláros támogatásra szert tenniük, amiből tovább tudják fejleszteni a gyártósort. A cég egyébként 2020 óta több mint 15 millió dollárnyi támogatáshoz jutott hozzá.
„Nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen nagy gazdasági pangás közepette is bizonyítják a befektetők, hogy hisznek a Rebellyousban és az árkiegyenlítésben, mint a növényi húskészítmények gazdasági növekedését fenntartó irányban. A világnak hatalmas szüksége van az intenzív állattartás helyébe lépő, jól működő megoldásokra, és remek érzés, hogy egy lépéssel közelebb kerülhetünk a mindenki számára hozzáférhető növényi alapú húsokhoz” – nyilatkozta Lagally a legfrissebb befektetés kapcsán.
Elmondásuk szerint a cég speciálisan kifejlesztett eszközei lehetővé teszik, hogy 90%-kal csökkentsék a munkaerőköltséget, és 80%-kal a gyártáshoz szükséges energiaköltséget, lévén, hogy nincs szükség hűtött munkaterületre.
Emellett azt is állítják, hogy lényegében hulladékmentesen, az eddigi folyamatoknál keletkező hulladék 99%-át megspórolva tudnak gyártani.
„Egy olyan világot építünk, ahol az ételgyártás nem piszkos munka. Ahol a gyári munka jó munka. És ahol a föld iránt érzett tisztelet együtt jár az emberi méltósággal és a költséghatékonysággal” – olvasható oldalukon.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.