Most olvasott cikk
Lehet olcsóbb a növényi „csirkehús” a valódinál?

Lehet olcsóbb a növényi „csirkehús” a valódinál?

A Rebellyous cég azon dolgozik, hogy megvalósítsa ezt a célt, ehhez pedig újabb millió dolláros támogatást kaptak a befektetőiktől.

A növényi alapú húskészítmények, alternatív fehérjeforrások egyik legnagyobb problémája az, hogy előállításuk továbbra is elég költséges, emiatt a végtermékek általában drágábbak az állatokból készült verzióknál.

Az alternatív húsok íze, textúrája szubjektív megítélés kérdése, hiszen vannak, akiknek nem, vagy nem mindegyik készítmény ízlik, mások pedig inkább a növényi verziókat favorizálják. Az egyes növényi termékcsoportok egységárainak állati változatokkal való összehasonlítása viszont vegytiszta matematika, ott a személyes megítélésnek helye nincs.

Habár vannak pozitív változások az árrés csökkenésére vonatkozóan, de ennek legtöbbször az állatokból készült termékek árának a növekedése, nem pedig a növényi termékek árának csökkenése tehető felelőssé, ami nem túl szerencsés.

A drága fogyasztói ár nemcsak azért problémás, mert így sokan inkább nem vásárolnak ilyen készítményeket, hanem azért is, mert ezáltal az a téves elképzelés alakulhat ki sokak fejében, hogy a növényi táplálkozás egyfajta luxus, amit csak a gazdagok engedhetnek meg maguknak.

A valóság ezzel szemben az, hogy állati termékektől mentesen étkezni pénztárcakímélő módon is lehet, ezek a termékek pedig kiegészítői, nem pedig alapjai egy növényi étrendnek.

A Rebellyous cég új megközelítéssel próbálkozik

„Mi a közös egy repülőgépben és egy csirkefalatkában? Lényegében a termelési kihívások” – mondja a weboldalon található videóban Christie Lagally, a Rebellyous Foods alapítója és vezetője.

A folyton mosolygós, fiatalos energiát sugárzó hölgy tudja, mit beszél, élelmiszeripari kalandjai előtt ugyanis repülőgépmérnökként dolgozott, többek között a Boeingnek is. Számos védjegy kötődik a nevéhez, ezen felül pedig a Humane Society of the United States washingtoni önkéntes csoportjának a vezetője, és dolgozott a Good Food Institute-nek is, ahol a növényi, valamint sejtkultúrás húskészítmények előállításához köthető technikai akadályok leküzdésével kapcsolatban végzett kutatásokat.

Christie a gyártástechnológiájukat bemutató videóban elmondja, hogy nagyon sok élelmiszergyártó cég eredetileg húsfeldolgozásra készült eszközöket használ saját gyártósorain, de a növényi alternatív fehérjék teljesen más eszközöket igényelnek.

Segítségül hívva mérnöki ismereteit és munkatapasztalatát, a Rebellyous Foodsnak az a célja, hogy innovatív mérnöki megoldások útján, vagyis a növényi fehérjék előállítására optimalizált gépekkel addig csökkentsék a termelési költségeket, hogy a végeredményként kapott csirkefalatok olcsóbbak lehessenek a csirkékből készült verziónál.

Ezért is nagyszerű, hogy legutóbb sikerült 9,5 millió dolláros támogatásra szert tenniük, amiből tovább tudják fejleszteni a gyártósort. A cég egyébként 2020 óta több mint 15 millió dollárnyi támogatáshoz jutott hozzá.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen nagy gazdasági pangás közepette is bizonyítják a befektetők, hogy hisznek a Rebellyousban és az árkiegyenlítésben, mint a növényi húskészítmények gazdasági növekedését fenntartó irányban. A világnak hatalmas szüksége van az intenzív állattartás helyébe lépő, jól működő megoldásokra, és remek érzés, hogy egy lépéssel közelebb kerülhetünk a mindenki számára hozzáférhető növényi alapú húsokhoz” – nyilatkozta Lagally a legfrissebb befektetés kapcsán.

Elmondásuk szerint a cég speciálisan kifejlesztett eszközei lehetővé teszik, hogy 90%-kal csökkentsék a munkaerőköltséget, és 80%-kal a gyártáshoz szükséges energiaköltséget, lévén, hogy nincs szükség hűtött munkaterületre.

Emellett azt is állítják, hogy lényegében hulladékmentesen, az eddigi folyamatoknál keletkező hulladék 99%-át megspórolva tudnak gyártani.

„Egy olyan világot építünk, ahol az ételgyártás nem piszkos munka. Ahol a gyári munka jó munka. És ahol a föld iránt érzett tisztelet együtt jár az emberi méltósággal és a költséghatékonysággal” – olvasható oldalukon.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.