A legjobb esélyünk arra, hogy az étlapon feltűnjön egy vegán fogás, a gyorséttermekben van, míg a luxuskategóriás étkezdék kínálják a legkevesebb opciót.
Magyarországon továbbra is jól körül kell nézni vidéken, ha vegánként szeretnénk egy jót enni és nem csak az étlap „köretek” oldaláról szeretnénk választani valami harapnivalót. A dedikáltan vegán, vagy növényi étkezést folytatókra is tudatosan építő helyek száma az országban elkeserítően alacsony.
Nem úgy az USA-ban, ahol egy friss felmérés szerint a vendéglátóhelyek majdnem fele (48,4%) felkészült a vegán vendégekre.
A Plant Based Food Association (PBFA – Növényi Alapú Ételek Szervezete) 4.800 éttermet vizsgált meg az államokban, hogy kiderüljön, milyen mértékű a növényi felhozatal, az eredményeket pedig számos vonatkozásból megvizsgálta és összegezte.
Az ellenőrzött éttermek száma és típusa alapján a felmérés reprezentatív, vagyis az eredmények nagy fokú pontossággal kivetíthetők az egész országra.
Mit tudhatunk meg a vegán felmérésből?
Az egyik legfontosabb és leginkább pozitív adat, hogy 2018-hoz képest 33%-kal nőtt a növényi fogásokat is kínáló vendéglátóipari egységek aránya, 2012-höz képest pedig ez a növekedési érték már 62%.
A gyorséttermek 64,7%-a kínál valamilyen vegán fogást, ezzel ők lettek az a kategória, ahol a leginkább elterjedtek a növényi alapú választási lehetőségek. Őket követik a középkategóriás helyek. A legkisebb mértékben az előkelő, luxuskategóriás éttermek tudják kiszolgálni a vegán igényeket, itt csak 31,6%-ban található valami növényi alapú fogás.
Az étlapokon leginkább a nyugati országrészben találkozhatunk olyan jellemzésekkel, mint például a vegán, húsmentes, vagy plant-based, és ezek közül a plant-based (növényi alapú) jelző az, amelyiknek a használata a legnagyobb mértékben, 20%-kal növekedett az előző évhez képest.
Négyszer annyian tervezik az általuk vezetett létesítmény kínálatába felvenni a növényi alapú húskészítményeket (28%), mint ahányan azt tervezik, hogy a kínálatban már meglévő plant-based húsokat eltüntetik az étlapról (7%).
A növényi tejek közül a kókusz vezet továbbra is, de a legnagyobb növekedést a zabtej produkálta.
A vegán sajtok vonatkozásában még nagyon sok hely van a fejlődésre, mert egyelőre nem sok étterem kínálatában szerepelnek, viszont az elmúlt négy évben ebben a kategóriában is 110%-os növekedés figyelhető meg. A legelterjedtebb növényi sajttípus a mozzarella, ezt követi a cheddar, valamint a krémsajt.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.