Most olvasott cikk
Az éttermek közel fele már vegán opciót is kínál az Államokban

Az éttermek közel fele már vegán opciót is kínál az Államokban

A legjobb esélyünk arra, hogy az étlapon feltűnjön egy vegán fogás, a gyorséttermekben van, míg a luxuskategóriás étkezdék kínálják a legkevesebb opciót.

Magyarországon továbbra is jól körül kell nézni vidéken, ha vegánként szeretnénk egy jót enni és nem csak az étlap „köretek” oldaláról szeretnénk választani valami harapnivalót. A dedikáltan vegán, vagy növényi étkezést folytatókra is tudatosan építő helyek száma az országban elkeserítően alacsony.

Nem úgy az USA-ban, ahol egy friss felmérés szerint a vendéglátóhelyek majdnem fele (48,4%) felkészült a vegán vendégekre.

A Plant Based Food Association (PBFA – Növényi Alapú Ételek Szervezete) 4.800 éttermet vizsgált meg az államokban, hogy kiderüljön, milyen mértékű a növényi felhozatal, az eredményeket pedig számos vonatkozásból megvizsgálta és összegezte.

Az ellenőrzött éttermek száma és típusa alapján a felmérés reprezentatív, vagyis az eredmények nagy fokú pontossággal kivetíthetők az egész országra.

Mit tudhatunk meg a vegán felmérésből?

Az egyik legfontosabb és leginkább pozitív adat, hogy 2018-hoz képest 33%-kal nőtt a növényi fogásokat is kínáló vendéglátóipari egységek aránya, 2012-höz képest pedig ez a növekedési érték már 62%.

A gyorséttermek 64,7%-a kínál valamilyen vegán fogást, ezzel ők lettek az a kategória, ahol a leginkább elterjedtek a növényi alapú választási lehetőségek. Őket követik a középkategóriás helyek. A legkisebb mértékben az előkelő, luxuskategóriás éttermek tudják kiszolgálni a vegán igényeket, itt csak 31,6%-ban található valami növényi alapú fogás.

Az étlapokon leginkább a nyugati országrészben találkozhatunk olyan jellemzésekkel, mint például a vegán, húsmentes, vagy plant-based, és ezek közül a plant-based (növényi alapú) jelző az, amelyiknek a használata a legnagyobb mértékben, 20%-kal növekedett az előző évhez képest.

Négyszer annyian tervezik az általuk vezetett létesítmény kínálatába felvenni a növényi alapú húskészítményeket (28%), mint ahányan azt tervezik, hogy a kínálatban már meglévő plant-based húsokat eltüntetik az étlapról (7%).

A növényi tejek közül a kókusz vezet továbbra is, de a legnagyobb növekedést a zabtej produkálta.

A vegán sajtok vonatkozásában még nagyon sok hely van a fejlődésre, mert egyelőre nem sok étterem kínálatában szerepelnek, viszont az elmúlt négy évben ebben a kategóriában is 110%-os növekedés figyelhető meg. A legelterjedtebb növényi sajttípus a mozzarella, ezt követi a cheddar, valamint a krémsajt.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.