Volt idő, amikor a húsfogyasztás még igazi luxusnak számított. A XX. század elejéig gyakorlatilag csak az igen szűk, módosabb réteghez tartozók asztalán illatoztak a különböző sültek és a pecsenyék.

De a királyok és uralkodók lakomáira is sokkal ritkábban és sokkal szűkebb társaságban került sor, mint ahogy azt mi gondolnánk. Sokat fordult azóta a világ.

Az ipari méretű állattenyésztés révén mára az a furcsa helyzet állt elő, hogy drágábban vehetjük meg a mogyoró kilóját, mint az akciós csirkecombot. A teljes értékű növényi étrendet választva ezért is lehet az az érzésünk, hogy igazi úri mulatságba keveredtünk. A látszat azonban ezúttal is csal.

A vegánság egyszerűen csak több tudatosságot igényel követőitől, s azt is csak a kezdeti időszakban. Nézzük, hogyan csökkenthetjük a költségeinket vegánként.

A lényeg röviden:

  • Válasszunk szezonális és helyi növényeket, és kísérletezzünk velük. A közeli piacokon jó áron kaphatsz növényi ételeket, főleg zárás előtt.
  • A teljes értékű ételek, mint a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonafélék, gombák és hasonlók sokkal egészségesebbek és olcsóbbak, mint a vegán logós termékek.
  • A vegán késztermékek, például a vegán sajtok, tejek és húspótlók kifejezetten drágák, ezért ajánlott elkerülni vagy mérsékelten fogyasztani őket.
  • Ahelyett, hogy sűrűn étterembe járnál, szánj időt az otthoni sütés-főzésre, ami gyorsabb és költséghatékonyabb is.
  • Álljatok össze többen (például ismerősökkel) és vásároljatok nagy mennyiségben, hogy jobb árat szerezzetek. Egy nagybani vagy csomagolásmentes bolttal megütitek a főnyereményt.
  • Tudatosan, határozottan és gyorsan vásárolj, különben mindenféle csemege és vegán nyalánkság a kosaradban fog landolni, amik megemelik a költségeidet.
  • Bizonyos áruházláncok sajátmárkás termékei hasonló minőségűek, mint a nagy márkáké, ám olcsóbbak, ezzel is több száz vagy több ezer forintot spórolhatunk vásárlásonként.
  • Vásárolj fagyasztott ételeket, különösen télen – ha a betakarítást követően azonnal fagyasztásra került, akkor kifejezetten jól megtartja ásványianyag tartalmát és az ára is olcsóbb, mert nagy mennyiségben állítják elő.
  • Drága és cukros üdítőitalok helyett részesítsük előnyben a vizet, időnként vagy rendszeresen pedig a csapvizet – ezzel rengeteg csomagolóanyagot is megspórolunk.
  • Műveld a saját kertedet – a legbiztonságosabb és legolcsóbb, ha te magad termeled az ételeidet. Kezdheted kicsiben is; a konyhaablakban sikeresen életben maradt fűszernövény már nagyszerű kezdet!
  • Ne vásárolj éhesen, mert ilyenkor sok felesleges terméket is megkívánhatsz. Azt vásárold, ami a bevásárlólistádon szerepel.

 

Teljes értékű növényi étrenddel gyógyítottak cukorbetegeket a kutatók
Kép: Engin Akyurt / Pexels

Vissza a gyökerekhez!

Ha azt vesszük, ami éppen érik, és nagy mennyiségben kapható a helyi piacokon, akkor nemcsak abban lehetünk biztosak, hogy jobban járunk anyagilag, de abban is, hogy bolygónk érdekeit is maximálisan figyelembe vesszük.

A szezonális és lokális zöldségek, gyümölcsök vásárlásával ugyanis nemcsak a szállítással és a csomagolással járó költségektől kíméljük meg magunkat, de a felesleges hulladéktermeléstől és szén-dioxid kibocsátástól is. A hamisítatlan, friss ízekről már nem is beszélve.

Nem szégyen, ha felelevenítjük dédnagymamáink néhány receptjét, hiszen az ő idejükben még a takarékosság és az észszerűség volt az irányelv. Azok az élelmiszerek, amelyek számukra a lehető legtermészetesebbek voltak, ma is bátran képezhetik egy vegán konyha alapjait.

A burgonya például korántsem az ellenségünk, hogyha nem olajban (mert nem túl egészséges), vagy éppen pecsenyezsírban (mert nem túl vegán) sütjük.

Akár a vasárnapi asztal dísze is lehet az a serpenyős egytálétel, amelyhez a sós vízben félpuhára főzött krumpli szeleteket hámozott és kimagozott almával és sütőtökkel keverve tesszük egy jénaiba, majd fokhagymás, sós, kakukkfüves olajjal meglocsolva, forró sütőben, fólia alatt körülbelül egy órán át sütjük.

Ezt az alapreceptet az évszak és kedvünk függvényében a végtelenségig variálhatjuk, hol a kertből szedett cukkinivel, hol káposztával, hol pedig egy olcsóbb gombakonzervvel megbolondítva. A lényeg a fűszerezésben rejlik, s ennek valóban csak a képzeletünk szabhat határokat.

Nyúljuk bátran a leveszöldségekhez is, használjuk úgy, ahogy korábban esetleg nem tettük. Sárgarépa hozzáadásával vaj nélkül is különleges krumplipürét készíthetünk, a zeller gumója pedig nemcsak az egészségtelen csipszet helyettesítheti, de bármely zöldséges ragunak alapja lehet.

A karalábé pedig finomra reszelve és harmonikusan fűszerezve, bármelyik növényi pogácsából királyi étket varázsol. Ezek a magyar konyha által jól ismert alapanyagok még ma is a legolcsóbbak közé tartoznak, s elkészítésük is jóval rövidebb, mint egy vaddisznó pörkölté.

Amennyiben van a közeledben egy jó piac, a zárás előtti órákban ugyanazt a terméket, olcsóbban is megkaphatod. Ha nem tudod éppen mi szezonális a környezetedben, használd ezt a naptárt!

Válaszd a teljes értékűt!

Ha visszatértünk a gyökerekhez, arról se feledkezzünk meg, hogy őseink bizony az élelmiszerek valamennyi alkotóelemét felhasználták, az ő idejükben szinte semmi sem ment a szemétbe.

Miközben a finomított búzalisztből készült csemegékről azt hisszük, hogy azok adnak csak igazi kulináris élvezetet, valójában sem az egészségünket, sem a pénztárcánkat nem szolgálják.

Az úgynevezett komplett élelmiszerek ugyanakkor olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek nélkül szervezetünk nem működhet olajozottan, ráadásul ezek a feldolgozatlan és tiszta alapanyagok, általában a legolcsóbbak is. Valamint előbb okoznak teltségérzetet is, így fogyasztásuk esetén a kevesebb, gyakorlatilag a szó szoros értelmében több.

Néhány egészséges, mégis pénztárcabarát tipp:

  • Barna rizs, burgonya, tök, köles, zab, teljes kiőrlésű lisztből készült tészták.
  • Sárgarépa, brokkoli, káposzta, cékla, leveles zöldségek.
  • Alma, körte, szilva és a szezonális gyümölcsök.
  • Az összes bab és lencse, különösen akkor, ha száraz állapotban vásároljuk és magunk áztatjuk és főzzük.
  • Dió, mandula, mogyoró, földimogyoró.
Vegán laborhús Beyond Meat
Fotó: Beyond Meat

Állj ellen a divatnak!

A teljes értékű növényi táplálkozás térhódítására természetesen az élelmiszergyártó cégek is gyorsan reagáltak, ma már szinte válogathatunk a különböző „helyettesítő” termékekből. Ilyen például a növényi sajt vagy tejföl, amelynek ára többnyire valóban csillagászati.

Ám jó tudnunk, hogy ezek a finomságok nem mindig tartoznak az egészséges kategóriába. S még ha állagában vagy kinézetében nem is üti meg mindig az üzletit, napraforgómagból is nagyszerű pótszer készíthető, szinte fillérekből.

Egyedül a beáztatás kíván néhány órát, egyébként villámgyorsan összedobható, hiszen a leöblített magvakat csak beletesszük a turmixgépbe, pici citromlevet, fokhagymát, néhány evőkanál olajat, sót, borsot és némi vizet teszünk hozzá és krémesre daráljuk.

Ami pedig az olajat illeti, bár valóban nagyon egészséges az olíva hidegen sajtolt szűz nedve, nekünk is van tápanyagtartalmában hasonlóan értékes és növényi zsiradékunk, mégpedig a repce. Használjuk bátran, igaz csak mértékkel, ahogy drágább társaiból, ebből is megárt a sok.

Az alternatív táplálkozás hívei számára fenntartott polcokon egyre több szuperélelmiszert, fehérjeport vagy éppen vegán húskészítményt találni, persze, borsos áron. Idő kell ahhoz, hogy megértsük, valójában semmi szükségünk rájuk.

Ugyanakkor ha pénztárcánk megengedi és híján vagyunk az időnek, élvezetes lehet a kipróbálásuk. Ellenkező esetben azonban nélkülük is nagyon jól elboldogulunk, s talán még az egészségünkre is jobban figyelünk ezek elkerülésével.

Főzz magadnak!

Vegán vagy nem vegán, az otthoni ételkészítés mindenki számára a legolcsóbb megoldás. A készételek és az éttermi falatozások ugyanakkor nemcsak drágábbak, de az alapanyagok terén is kevésbé ellenőrizhetőek.

Sokan az időhiányra hivatkoznak, amikor ezeket a kész menüket választják, pedig, ha nagyobb mennyiségekkel dolgozunk, még időt is spórolhatunk. A lefagyasztott adagok felengedésével és megmelegítésével pedig a sarki ételfutár sem versenyezhet gyorsaságban.

A közös családi főzések hangulatáról már nem is beszélve. Főzzünk, nevessünk, beszélgessünk együtt, természetesen tisztán növényi alapon, hogy mindenki jól járjon.

A lefagyasztás módszerét pedig még főzés előtt is bátran választhatod, ha tényleg kifutottál az időből.

A hétköznapok rohanása közben is gondoljunk arra, hogy olyan falatkákat és szendvicseket állítsunk otthon össze, amelyekbe mi magunk készítjük a finom krémeket a sokkal drágább bolti helyett. És még a csomagolóanyagokon is spórolunk. Az uzsonnásdoboz ugyanis ismét divat. De még mennyire!

Vegyük például a hummuszt. Nemcsak kevesebb műanyagot használunk, ha saját magunk készítjük, de kedvünk szerint variálhatjuk is az alapkencét. A megfőzött, vagy konzerv csicseriborsót citromlével, fokhagymával, sóval, borssal és egy kis tahinivel ledarálva csak a képzelet szabhat határt a különféle változatoknak.

Nagyon finom, ha a végén olívabogyót aprítunk hozzá, de a különböző magoktól is különleges íze lesz. És nem utolsósorban gazdag fehérjékben.

A mogyoróvaj is töredékébe kerül, ha hámozatlan földimogyorót csipetnyi sóval és egy leheletnyi semleges ízű olajjal krémesre darálunk. Egyedül a jó erős aprítógép vagy a nagy késű turmixgép igényel egyszeri beruházást. Ez utóbbi azonban minden spórolós vegán konyhájának alapdarabja.

Vásárolj nagyban és spórolj többet - Veganuár
Africa Studio / Shutterstock

Vásárolj nagyban!

Kicsi a család? Sebaj! Keress néhány hozzád hasonlóan elkötelezett és tudatos embert és intézzétek együtt a vásárlást. Ezzel nemcsak pénzt spóroltok a kedvezményes nagyobb tételek megvételével, de akár időt is takaríthattok.

Osszátok be mikor ki lesz a soros, a felszabaduló estéken pedig főzzetek valami finomat. Az üzletláncok akciós pultjaiban a kettőt fizet, hármat kap, vagy még ennél is csábítóbb ajánlatok révén, akár egy komplett ebédet is fillérekből kigazdálkodhattok.

Amikor a legolcsóbb terméket keresitek, ne hagyjátok magatokat az akciós árcédulákkal megtéveszteni. Mindig az egységárakra figyeljetek, hiszen csakis ez alapján dönthető el, valójában mennyibe is fog kerülni.

Ha egy nagybani, vagy csomagolásmentes üzlet is van a közeledben, akkor már meg is ütötted a főnyereményt. Ezekben az esetekben ugyanis nem a tetszetős külcsínt, vagy a márkát fizeted meg, csakis és kizárólag, a megvásárolt terméket.

Tervezz!

A tudatos vásárló, vegán vagy nem vegán, már jóval az üzletbe lépés előtt megtervezi az aznapi vásárlását. Nem árt, ha ismerjük a közelben lévő boltok kínálatát és árfekvését, s megjegyezzük, hol, mit vehetünk olcsóbban.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egyik üzletből a másikba szaladgálunk, sokkal inkább azt, hogy mindig a kifogyó otthoni készletek fényében választjuk meg a vásárlás helyszínét. Nem megfeledkezve az éppen érvényes akciókról, amelyek sokat segíthetnek a spórolásban.

A tervezéshez természetesen az is hozzátartozik, hogy egyetlen olcsóbb árucikkért felesleges a szomszéd városba, vagy kerületbe utazni. Az üzemanyag költségek ma már olyan jelentősek, hogy amit nyerünk a réven, azt el is veszítjük a vámon. A környezet szennyezéséről már nem is beszélve.

Igyekezzünk minél közelebb és gyorsabban befejezni a vásárlást, és akkor felesleges termékek is kisebb eséllyel landolnak a pénztár futószalagján. Ebben egyébként a vásárlólista elkészítése a legjobb partnerünk.

Válassz okosan!

Az esetek többségében az üzletláncok saját márkás készítményei sem rosszabb minőségűek, mint a reklámozott nagy piacvezetőké, viszont minden esetben olcsóbbak.

A hazai vegánok pénztárcája számára jó hír, hogy a vezető illatszerüzletek saját márkás cikkei között igen baráti áron lehet kizárólag növényi alapanyagokból összeállított és állatkísérlettől mentes krémeket, samponokat, szappanokat és testápolókat vásárolni.

Ebben az esetben nem a minőségen, kizárólag a reklámon és a csomagoláson spórolunk. Azon pedig miért is ne tennénk?

Vásárlás közben ne féljen az alsóbb polcokra pillantani. Az üzletekben a legdrágább termékeket általában szemmagasságban helyezik el, így befolyásolva minket.

Amennyiben olyan terméket kínálnak akciósan, amelynek hosszú a szavatossági ideje, alaposan töltsük fel vele az otthoni készletünket. A gyorsan romló élelmiszerekből viszont kizárólag annyit vegyünk, amit biztosan el is fogyasztunk. A legdrágább ugyanis mindig az az étel, amely a szemétben végzi.

További extrakedvezményekért csatlakozhatunk a kedvenc üzleteink hűségprogramához is, amit a pénztrácánk is meghálálhat hoszú távon.

Fagyasztott zöldségek és gyümölcsökkel is pénzt spórolhatsz - Veganuár
BravissimoS / Shutterstock

Vedd a fagyasztottat!

Különösen télen célszerű megfogadni ezt a tanácsot, hiszen a friss gyümölcsök és zöldségek ekkor csak igen korlátozott számban állnak a rendelkezésünkre.

A helyesen, vagyis a betakarítást követően azonnal lefagyasztott élelmiszerek ugyanakkor néha még a friss termékeknél is jobban megőrzik vitamin- és ásványianyag tartalmukat.

Ráadásul sok esetben még az áruk is kedvezőbb, hiszen nagy mennyiségben történt a betakarításuk. Az összetevők listáját azonban minden esetben érdemes alaposan elolvasni, nehogy hozzáadott fűszer, cukor, szósz, tej vagy vaj legyen benne.

Fogyassz csapvizet is!

A drága, környezetszennyező és egészségtelen üdítőitalok helyett, válaszhatjuk a csapvizet. Testünk mindenképpen hálás lesz ezért a döntéséért. S ha egy idő után unalmasnak találnánk, akkor citrommal, menta vagy citromfűlevekkel, de akár uborkahéjjal is ízesíthető.

Cukor és méz nélkül a házilag elkészített teák is nagyon jó alternatívát kínálnak, különösen a gyógy- és fűszernövényekből készültek.

Kertészkedj, hogy pénzt spórolj a vegán étrenden - Veganuár
sirtravelalot / Shutterstock

Válj kertésszé, ha tudsz!

A legolcsóbb megoldás azonban az lenne, ha mindenki a saját kertjében termesztené meg mindazt, ami az asztalára kerül. De nem mindenkinek áll rendelkezésére ehhez elegendő földterület, a kellő szakértelem híján pedig gyorsan kudarcba fulladhat a legremekebb ötlet is. Az otthoni gazdálkodás tehát kihívás a javából.

A szakemberek éppen ezért azt tanácsolják, hogy mindenképpen kicsiben, lépésről-lépésre kezdjünk bele a farmerkedésbe. Ha a konyhaablakunkban néhány hónapot már túléltek a fűszernövények, akkor a balkonládákkal is meg lehet próbálkozni.

Akinek kertje van, az persze nagyobb lépésekkel is indulhat. A talaj gondos előkészítéséről azonban sohasem szabad megfeledkezni, s csak az éghajlatnak és a helyi adottságoknak megfelelő növénnyel érdemes próbálkozni.

Ehhez nemcsak az interneten és a szakkönyvekben lehet egyre több jó tanácsot találni, de a különböző kertészeteknél vagy az önkormányzatoknál is szívesen segítenek a kezdő gazdáknak.

Ha magunk termesztjük a növényeinket, akkor vagyunk a legnagyobb biztonságban, hiszen ennél pontosabban nem tudjuk ellenőrizni, hogy mi is kerül a tányérunkra.

A kertészkedésnek azonban van egy másik nagy előnye is. Heti két óra már bizonyítottan meghosszabbíthatja az életünket.

Ne vásárolj éhesen!

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha éhesen vágunk neki a vásárlásnak. Ilyenkor még azt is megkívánjuk, ami egyébként eszünkbe sem jutott volna.

Ezzel szemben, ha jóllakottan és elégedetten lépünk be az üzletbe, akkor biztosak lehetünk abban, hogy csak azt vesszük meg, amire valóban szükségünk van. Pontosabban azt, ami a bevásárló listánkon szerepel.

Gy. Szabó Csilla

Gy. Szabó Csilla

Újságíró
Írok, futok, meditálok és vegán vagyok. Csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekben hiszek, ezért a növényi étrendre is etikai okokból tértem át. Döntésemet a mai napig nem bántam meg, a maratonokat is pontosan úgy futom, mint korábban.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.