Élő adásban vetett véget egy ízletes vegán alternatíva a “kolbászszakértő” pályafutásának

vegán kolbász

A magát a kolbászok szakértőjének nevező újságíró láthatóan zavarba jött a kóstolást követően, miután kiderült a turpisság.

Nagyot megy az interneten, azon belül is leginkább a Reddit alfórumain egy videó, amiben a magát kolbászszakértőként leíró Mike Parry, angol újságíró és rádiós műsorvezető csúfos kudarcot vallott, amikor kulináris ismereteiről kellett tanúbizonyságot adnia. A videóra még Mic the Vegan, egy prominens vegán youtuber is reagált.

A szórakoztató és közéleti témákat is érintő műsorban éppen az volt a kérdés, lehet-e a növényi kolbászt kolbásznak hívni. Ennek apropóján szerepelt az adásban Mike Parry, aki magára csak „sausage expert”-ként, vagyis kolbászszakértőként hivatkozik. Podcastja, a Planet Porky, amit talán Husis Világként lehetne legjobban lefordítani, szintén arról árulkodik, hogy az úr nagy húsimádó.

Jeremy Vine, a róla elnevezett televíziós műsor házigazdája egy kóstoló keretében kihívást intéz Parry felé. Meg tudja-e állapítani, hogy a neki felkínált két szendvics közül melyikben van növényi kolbász. A szakértő egy flegma „easy” (egyszerű) kijelentéssel elfogadja a kihívást, a felkínált mártásokat pedig gondolkodás nélkül visszautasítja, elmondása szerint ugyanis elnyomnák a kolbász valódi ízét.

Miután mindkét szendvicsből fogyasztott egy-egy falatot – természetesen az elengedhetetlen öblögetést közbeiktatva – nem gondolkodik sokat, hamar megtudjuk, mi a szakértői verdikt.

„Teljesen egyértelmű számomra, hogy az első a hamis kolbász. Az nem igazi kolbász, hanem kartondoboz. A második minden kétséget kizáróan az igazi kolbász. Érezni benne a hús ízét. Zamatos és csodás volt. Kicsit olyan, mint az, amit reggelire ettem” – jelenti ki magabiztosan Parry.

Jeremy ezt követően beismeri, hogy a teszt átverés volt, ugyanis mindkét szendvicsbe vegán kolbászt raktak, amire Parry úgy reagál, hogy ez egy nagyon piszkos húzás volt, és jó eséllyel sikerült lerombolniuk mindazt, amit kolbászszakértőként felépített.

Amikor Jeremy megkérdezi, mégis hogyan követhette el Mike ezt a kardinális tévedést, a rádiós műsorvezető villámgyorsan átértékeli az előző ítéletét, és az addig zamatosnak és csodásnak tartott növényi kolbászt – éppen úgy, mint az elsőt – kartondobozhoz hasonlítja, azzal a különbséggel, hogy az csak „majdnem” olyan ízű.

Nem kímélik a kommentelők

Az internet nem arról híres, hogy kesztyűs kézzel bánik azzal, aki hibázott. A komikus helyzet természetesen megihlette a fórumozókat is. A legtöbben azt kifogásolták, hogy Mike abban a pillanatban, amikor kiderült, hogy egy vegán kolbászt magasztalt az egekig, egyből megmásította a véleményét.

„A vegán életstílus nem nekem való, de ha egy kaja finom, akkor finom. Ennyi a történet” – mondja egy fórumozó (Red-1309-Tyrant) a Confidently Incorrect (Magabiztosan Téves) subredditen.

„Nagy húsfogyasztó vagyok. Ha ehetnék valami olyan növényi ételt, aminek hús íze van, minden probléma nélkül váltanék. Csak úgy mondom” – teszi hozzá egy másik felhasználó (yepppthatsme).

A Facepalm alfórumon moonbunnychan felhasználó a videó kapcsán megosztott egy személyes történetet, amivel valószínűleg sok vegán tud azonosulni:

„Ez arra a partira emlékeztet, amelyiken a vendégsereg véletlenül megette a növényi hot dogokat, amiket magamnak vittem. Senki nem szólt egy szót sem, sokan többször is vettek. Csak miután közöltem velük, hogy a műhúst eszik, kezdték el mondogatni, hogy érezték, hogy valami nincs rendben vele. Egyértelmű volt, hogy csak mentegetőznek.”

Ahogy a növényi ételek egyre inkább elterjednek és számos cég kezd el kísérletezni különböző ízekkel, elkerülhetetlen, hogy idővel az állati verziókra megszólalásig hasonlító termékeket tudjunk előállítani. Mint például ez a bacon, ami annyira jól sikerült, hogy a húsipar képviselői be is perelték a La Vie céget, amiért a terméke túlságosan hasonlít a malacból készült verzióra.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.