Most olvasott cikk
Akár negyvenezer nyércet is szabadon engedhettek egy ohiói szőrmefarmról

Akár negyvenezer nyércet is szabadon engedhettek egy ohiói szőrmefarmról

nyércet

Az esetet követően a legtöbb nyércet sikerült újra elfogni, lelőni, vagy csapdába ejteni, de körülbelül tízezer állat továbbra sincs meg.

Múlt hét kedden ismeretlen tettes(ek) betörtek az Ohio állam északnyugati részén, Cincinnatitől 150 km-re található Lion Farms USA nyércfarm telephelyére, ahonnan a Van Wert megyei sheriffhivatal állítása szerint 25-40.000 közötti nyércet eresztettek szabadon ketreceikből.

Az akció elég nagy médiavisszhangot keltett, számos helyi hírcsatorna videós riportban számolt be az állatok kiszabadításáról. A leírások szerint a közelben lévő 127-es főúton olyan sok gázolás történt az esetet követően, hogy a rendőröknek hókotrót kellett hívniuk a tetemek eltakarításához.

„A közlekedési ügyosztály együttműködését kellett kérnünk a gázolások következtében fellépő útviszonyok miatt és a takarítás elvégzésére, nehogy baleset történjen” – nyilatkozta Thomas Riggenbach sheriff.

Ezzel együtt megkérte a lakosságot, hogy ne próbálják egyedül elfogni az állatokat. Habár az emberre nagy valószínűséggel semmilyen veszélyt nem jelentenek ezek a ragadozók, célszerű tapasztalt befogók segítségét kérni.

Az állatok lelövése engedélyezett, amennyiben azok magánterületre tévednek. Ez felvethet bizonyos jogi problémákat, a nyércvadászat technikailag ugyanis tiltott Ohio államban.

A hatóságok szerint a helyi állatállomány veszélyben lehet, különösen a kacsák, tyúkok, kisebb háziállatok, a nyércek ugyanis előszeretettel támadnak náluk nagyobb prédára. A halastóval rendelkező lakóházak környékén is feltűnhetnek.

Mark Flint, az Ohiói Állami Egyetem Zoo and Wildlife Conservation Medicine, Ecosystem Health and One Welfare program vezetője azt mondta, hogy a nyércek legfeljebb félelemből támadnak emberre. Kifejtette azt is, hogy a tél közeledtével az eddig ketrecben tartott ragadozók jó eséllyel nem lesznek képesek túlélni a vadonban.

„Ezek a nyércek háziasított állatok, amiket naponta etettek, elláttak, gondoztak. Most magukra vannak utalva, miközben a hőmérséklet fagypont alá esik és élelemből is kevés található. Sajnálatos módon ez magas halálozási arányt fog jelenteni” – adott hangot aggodalmának.

A pandémia kapcsán a nyércfarmok sűrűn szerepeltek a hírekben, az állatok ugyanis sokáig hordozhatják és emberre is átörökíthetik a vírust, ráadásul mutálódni is képes bennük a kórokozó. Ám míg például Dániában 17 millió állatot öltek le a terjedés megakadályozása végett, Hollandiában pedig betiltották a nyércfarmok üzemelését, az Államokban továbbra is törvényesen működnek.

Eddie Meyer, a farm tulajdonosa a WPTA21-nek elmondta, hogy nagyjából az állatok 80%-át sikerült befogni, vagy maradtak a ketreceikben, de az újra elfogott állatokat egyébként is le fogják lőni, mert a vadonban ki voltak téve mindenféle fertőzéseknek.

A telep egyik épületének falára az „ALF We’ll be back” (ALF Visszatérünk) feliratot fújták piros festékszóróval, emiatt a hatóságok azt gyanítják, hogy az Animal Liberation Front (ALF) aktivistái állhatnak a nyércek kiszabadítása mögött.

A hónapban nem ez volt az egyetlen állatjogi megmozdulás, ami szőrmefarm ellen irányult, bár egyértelműen ez a legnagyobb. A szintén ohiói Tonn’s Mink Farm és a michigani Pipkorn Mink Ranch volt hasonló akciók célpontja.

Az érme másik oldala az Animal Liberation Front sajtóirodájától

A sokak által csak öko-terroristáknak tartott Animal Liberation Front egy vezető nélkül, decentralizáltan működő állatjogi aktivista csoport.

Észak-amerikai sajtóközpontjuk (NAALPO) – ahova névtelen források juttatják el a híreket – az eset kapcsán kiadott egy nyilatkozatot, miszerint hozzájuk még nem érkezett bejelentés a betöréssel kapcsolatban, de erős a gyanú, hogy a szervezethez köthető megmozdulásról van szó. A nyilatkozat felsorolja azokat a nézőpontokat, amelyek rendre kimaradtak a médiából.

Leírják, hogy mivel pár héten belül kezdődik a nyúzási időszak, az állatokra a telepen biztos halál várt volna anális elektrosokk, elgázosítás, vagy agyonverés formájában. A ketrecben tartott nyércek pedig annak ellenére, hogy akár több nemzedéken keresztül is élhetnek fogságban, genetikailag nem mutatnak különbséget vadon élő társaikkal. Vagyis a fogságból kimenekített nyércek nagy valószínűséggel teljesen jól ellesznek a vadonban és átvészelik a telet. Ezt rádióadós nyakörvvel ellátott állatokkal végzett kísérletek bizonyítják.

Azt is tagadják, hogy a helyi ökoszisztéma, vagy az ember közelében lévő létesítmények veszélyben lennének, a nyércek ugyanis lehetőleg kerülik az emberlakta területeket.

(The New York Times)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.