Most olvasott cikk
A Canada Goose 2022-től szőrmementessé válik

A Canada Goose 2022-től szőrmementessé válik

Canada Goose szőrmementessé válik

Az extrém környezeti körülmények között is viselhető, luxus kategóriájú felsőruházatot és kiegészítőket gyártó Canada Goose csütörtökön bejelentette: a jövőben nem használ több szőrmét termékei előállításához.

A kanadai vállalat tavaly áprilisban még csak arra szánta rá magát, hogy luxus felöltőik töltéséhez 2022-től nem vásárolnak új szőrmét, ám az állati eredetű anyagok általános használatát továbbra sem utasította el.

A döntés megszületésében akkor nagy szerepe volt annak, hogy a PETA állatvédő szervezet 2017-es bejelentése nyomán, az Egyesült Államok szövetségi bizottsága nyomozást indított ellenük azon libák tartási körülményei miatt, amelyeknek tollát a ruhaneműik előállításához használták fel. S bár a Canada Goose folyamatosan tagadta, hogy döntésükre bárminemű hatással lett volna a vizsgálat, az állatvédők ettől kezdve folyamatos nyomás alá helyezték a vállalatot. Úgy tűnik, eredménnyel.

Fejlődés igen, környezetkárosítás nem

„Mindig is arra törekedtünk, hogy különleges minőséget, a természet elemeivel szembeni teljes védelmet és a vásárlóink igényéhez alkalmazkodó hatékonyságot biztosítsanak termékeink. Ebben a jövőben sem fogunk engedni, miközben folytatjuk a földrajzi zónákon és a különböző éghajlati viszonyokon átívelő növekedésünket, új termékek megalkotásával és piacra dobásával. Ugyanakkor felgyorsítjuk terveink tökéletes illeszkedését egy fenntartható fejlődéshez” – nyilatkozta a bejelentés kapcsán Dani Reiss, a Canada Goose elnöke.

És való igaz, az észak-amerikai vállalat idén kifejlesztett kabátjai közül a „Standard” 30%-kal kevesebb karbonkibocsátást eredményez gyártása során, és 65%-kal kevesebb vízre van szükség az előállításához a korábban kapható modellhez képest.

De még ennél is tovább mennek, mert két újabb dzsekijüket már teljes egészében újrahasznosított műanyagból készítik, ezzel is bizonyítva, hogy az embereket jó melegen, a földet inkább hidegen próbálják tartani. Ráadásul a Canada Goose termékei életre szóló garanciával járnak, ezzel is csökkentve a környezetre gyakorolt káros hatást.

Újabb lépés egy jobb világ felé

„Ez egy igen fontos lépés egy emberibb és tartósabb világ felépítése felé vezető úton. Örömmel üdvözöljük a Canada Goose döntését, különösen azért, mert a ruházati iparban a vezető cégek közé tartozik”

– jelentette ki Barbara Cartwright, a Kanada legjelentősebb állatjóléti közösségének tartott Humane Canada vezérigazgatója.

A Canada Goose egyébként már 2019-ben bejelentette, hosszú távon karbonsemlegessé kíván válni, s 2025-re nyolcvan százalékos károsanyag-kibocsátás csökkentést vállalt magára. Ekkor azt is kilátásba helyezte, hogy ugyanerre a dátumra a gyártás során felhasznált anyagok 90 százalékát a hagyományos textíliák fenntartható alternatívájára cseréli le, a csomagolások esetében pedig ez az arány 100 százalék lesz.

A döntés hatására Ingrid Newkirk, a PETA elnöke bejelentette, hogy felfüggesztik a Canada Goose elleni nemzetközi kampányukat. Ennek fejében megpróbálják a vállalatot rávenni arra, hogy a kacsa- és libatoll felhasználásának is véget vessen.

A luxus márka elhatározásával egy időben a termékeit áruló Holt Renfrew üzletlánc is bejelentette, hogy 2022 végére befejezi a szőrmék és az egzotikus állatbőrök forgalmazását. Utóbbi egyébként azt a tervét is nyilvánosságra hozta, miszerint 2025-re a termékei gyártása során felhasznált pamut, bőr, toll, pihe, valamint a műanyag csomagolások is bizonyítottan környezetbarát eljárással készüljenek.

Frissítés: korábban tévesen azt állítottuk, hogy a Canada Goose a lúdtoll termékeit is betiltja. A PETA és más állatvédő szervezetek szerint a vállalat ezt a döntést még nem hozta meg. A helytelen információt kijavítottuk és elnézést kérünk érte.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.