Most olvasott cikk
2021-ben végleg bezárnak a holland nyércfarmok, részben a COVID-19 miatt

2021-ben végleg bezárnak a holland nyércfarmok, részben a COVID-19 miatt

Holland nyérctenyésztés bezár 2021-ig

A holland nemzeti hírszolgálat jelentése szerint végleg betiltják a nyérctenyésztést jövő év márciusáig.

A kormány korábban már elrendelte a nyérctenyésztés beszüntetését 2024-től, de most végleg kimondták a bezárásokat, miután a koronavírus 41 farmon terjedt el.

A vírus első kitörése áprilisban történt két farmon, aminek következtében a holland kormány elrendelte többszázezer kisállat kivégzését. Április óta mintegy kétmillió újabb állatot öltek meg prevenciós célból.

A mostani döntés a többi, nagyjából 120 országos farmon élő állatokat megmentheti, hacsak nem tör ki ott is a COVID-19, nyilatkozta a vezető állatvédő szervezet, a Humane Society International.

Nyérc egy ketrecben
Rokas Tenys / shutterstock.com

A szenvedés vége

A HSI üdvözli a kormány intézkedését a farmok bezárását illetően. Dr. Joanna Swabe, a Human Society International európai szervezetének társadalmi kapcsolatok igazgatója így szólt egy nyilatkozatban:

„Örömmel fogadjuk a kormány döntését, hogy vége lesz ennek a határtalanul kegyetlen és teljesen felesleges iparágnak, és az állampolgárokat is megvédik ezzel. A 41 szőrmefarmon mintegy kétmillió fertőzött nyérccel, a vírus terjedésének megfékezése igen fontos. Enélkül a bezárás nélkül közel 13,5 millióval több kisállat szenvedett volna rövidke és szörnyűséges élete során, csakis azért, hogy ezt az idétlen divatot kiszolgálják. Nem is lett volna ennél megfelelőbb alkalom arra, hogy Hollandiában beszüntessék ezt az iparágat.”

A kormány 180 millió eurót adományozott az érintett farmerek megsegítésére, az ANP híradása szerint.

Már országok farmjain is felütötte a fejét a koronavírus. A múlt hónapban az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) megerősítette, hogy két, Utah állambeli farmon öt nyércnek lett pozitív a koronavírus-tesztje, habár ezek az első ilyen esetek az Egyesült Államokban.

Az USA-ban egyébként más állatoknál is kimutatták már a vírust, például kutyáknál, macskáknál, oroszlánoknál és tigriseknél.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.