Idén februárban sem jártak már olyan messze az árak egymástól, de az újabb elemzés kimutatta, hogy a növényi húskészítmények átlagosan kevésbé terhelik a vásárlók pénztárcáját.
Talán nincs is olyan vegán, akinek ne panaszolták volna el az ismerősei számtalanszor, hogy a növényi húskészítmények borzasztóan drágák. Abban szinte mindenki egyetért, hogy egészségesebb és környezetkímélőbb is a növényi alapú táplálkozás, de néha bizony a pénztárca sajnos nem engedi a váltást.
Sokszor tényleg megdöbbentő árcédulákkal vannak ellátva a csirkefalatkákra, grillkolbászra és hamburgerhúsra emlékeztető termékek. Természetesen ezek kihagyhatóak a bevásárlókosárból, nem csak spórolás szempontjából. Aki szeretne ihletet kapni a költséghatékony vegán étkezéshez, azok számára van 11 nagyszerű tippünk.
A ProVeg International és a Questionmark piackutató cég legújabb elemzése viszont azt a meglepő eredményt hozta, hogy Hollandiában átlagosan már ezek a növényi húskészítmények is olcsóbbak, mint az állatokból készült termékek.
Egészen pontosan mit mutatnak az adatok?
Az első elemzés még 2022 februárjában történt, ezt júniusban követte egy második körös felmérés. Februárban a növényi alapú hamburgerek átlagosan 56 centtel (kb. 200 forint akkori árfolyamon, a szerk.), a növényi csirkekészítmények átlagosan 1.16 (kb. 415 forint) euróval, a vegán darált húsok pedig átlagosan 29 centtel (kb 103 forint) voltak drágábbak kilónként, mint az állati eredetűek. Júniusban ugyanezek a termékek 78 centtel (kb. 312 forint), 1.36 euróval (kb. 544 forint), és 37 centtel (kb. 148 forint) kerültek kevesebbe kilónként, vagyis mind a három kategóriában olcsóbbak a vegán alternatívák. Év elején a három kategóriába tartozó vegán ételek 44%-ban voltak azonos, vagy alacsonyabb áron elérhetők, mint húsos társaik, ez az érték júniusra már 66%-ra emelkedett.
Persze az egyes termékek és a szupermarketek egyedi árai továbbra is nagy mértékben eltérhetnek egymástól, így nem biztos, hogy mindenhol és minden vegán készítmény olcsóbb, de az eredményeket átlagolva a helyzet egyértelmű: a növényi alternatívák olcsóbbak. A 18 vizsgált párosításból 16-nál volt megfigyelhető, hogy helyet cserélt a drágább és olcsóbb termék.
A kutatás arra is kitér, hogy az Aldi és a Lidl üzleteiben spórolhatnak a legtöbbet a fogyasztók, kilónként legalább 6 eurót. Ez a megtakarítás februárban még csak 2 euró volt.
Hogy alakulhatott ki a jelenlegi helyzet?
Habár az ételgyártási technológiák fejlődése következtében a költségek idővel szükségszerűen csökkennek, itt mégsem erről van szó. Egész egyszerűen az történt, hogy a húskészítmények nagymértékben megdrágultak a jelenlegi gazdasági helyzetre adott válaszként. Pedig a vegán termékeknek is nőtt az ára a két felmérés között eltelt időben, de míg a növényi termékek esetében ez pár százalékos áremelkedést jelentett csupán, az állati fehérjék kapcsán 17-28%-os drágulás figyelhető meg.
Pablo Moleman, a ProVeg holland munkatársa szerint ezt a jelenséget két indokkal lehet magyarázni. Az egyik a nyersanyagok felhasználása a másik pedig az árrés.
Köztudott, hogy egy kilogramm hús előállításához 10 kilogramm gabonára van szükség. Az ilyen szűkös időkben ennek megvan az ára. A hatalmas nyersanyag felhasználás miatt a húsipar sokkal érzékenyebb a világgazdaság változásaira, mint a növényi alternatívákat gyártók. A növényi húskészítmények előállítása gazdaságosabb, és ezt most az árukon is látjuk visszatükröződni – fejtette ki véleményét.
Okfejtése szerint az állati termékeken lévő alacsony árrés is hozzájárulhatott a drasztikus áremelkedéshez. A növényi termékeken már úgy is akkora a haszon, hogy jelentős áremelés nélkül is megéri őket árusítani, míg a sok esetben beszerzési áron alul értékesített húskészítményeknél nincs ilyen védőháló, ott muszáj volt jelentősen növelni az árakat.
(ProVeg)
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.