Most olvasott cikk
Hollandiában már olcsóbbak a növényi húskészítmények, mint az állati eredetűek

Hollandiában már olcsóbbak a növényi húskészítmények, mint az állati eredetűek

növényi húskészítmények

Idén februárban sem jártak már olyan messze az árak egymástól, de az újabb elemzés kimutatta, hogy a növényi húskészítmények átlagosan kevésbé terhelik a vásárlók pénztárcáját.

Talán nincs is olyan vegán, akinek ne panaszolták volna el az ismerősei számtalanszor, hogy a növényi húskészítmények borzasztóan drágák. Abban szinte mindenki egyetért, hogy egészségesebb és környezetkímélőbb is a növényi alapú táplálkozás, de néha bizony a pénztárca sajnos nem engedi a váltást.

Sokszor tényleg megdöbbentő árcédulákkal vannak ellátva a csirkefalatkákra, grillkolbászra és hamburgerhúsra emlékeztető termékek. Természetesen ezek kihagyhatóak a bevásárlókosárból, nem csak spórolás szempontjából. Aki szeretne ihletet kapni a költséghatékony vegán étkezéshez, azok számára van 11 nagyszerű tippünk.

A ProVeg International és a Questionmark piackutató cég legújabb elemzése viszont azt a meglepő eredményt hozta, hogy Hollandiában átlagosan már ezek a növényi húskészítmények is olcsóbbak, mint az állatokból készült termékek.

Egészen pontosan mit mutatnak az adatok?

Az első elemzés még 2022 februárjában történt, ezt júniusban követte egy második körös felmérés. Februárban a növényi alapú hamburgerek átlagosan 56 centtel (kb. 200 forint akkori árfolyamon, a szerk.), a növényi csirkekészítmények átlagosan 1.16 (kb. 415 forint) euróval, a vegán darált húsok pedig átlagosan 29 centtel (kb 103 forint) voltak drágábbak kilónként, mint az állati eredetűek. Júniusban ugyanezek a termékek 78 centtel (kb. 312 forint), 1.36 euróval (kb. 544 forint), és 37 centtel (kb. 148 forint) kerültek kevesebbe kilónként, vagyis mind a három kategóriában olcsóbbak a vegán alternatívák. Év elején a három kategóriába tartozó vegán ételek 44%-ban voltak azonos, vagy alacsonyabb áron elérhetők, mint húsos társaik, ez az érték júniusra már 66%-ra emelkedett.

Persze az egyes termékek és a szupermarketek egyedi árai továbbra is nagy mértékben eltérhetnek egymástól, így nem biztos, hogy mindenhol és minden vegán készítmény olcsóbb, de az eredményeket átlagolva a helyzet egyértelmű: a növényi alternatívák olcsóbbak. A 18 vizsgált párosításból 16-nál volt megfigyelhető, hogy helyet cserélt a drágább és olcsóbb termék.

A kutatás arra is kitér, hogy az Aldi és a Lidl üzleteiben spórolhatnak a legtöbbet a fogyasztók, kilónként legalább 6 eurót. Ez a megtakarítás februárban még csak 2 euró volt.

Hogy alakulhatott ki a jelenlegi helyzet?

Habár az ételgyártási technológiák fejlődése következtében a költségek idővel szükségszerűen csökkennek, itt mégsem erről van szó. Egész egyszerűen az történt, hogy a húskészítmények nagymértékben megdrágultak a jelenlegi gazdasági helyzetre adott válaszként. Pedig a vegán termékeknek is nőtt az ára a két felmérés között eltelt időben, de míg a növényi termékek esetében ez pár százalékos áremelkedést jelentett csupán, az állati fehérjék kapcsán 17-28%-os drágulás figyelhető meg.

Pablo Moleman, a ProVeg holland munkatársa szerint ezt a jelenséget két indokkal lehet magyarázni. Az egyik a nyersanyagok felhasználása a másik pedig az árrés.

Köztudott, hogy egy kilogramm hús előállításához 10 kilogramm gabonára van szükség. Az ilyen szűkös időkben ennek megvan az ára. A hatalmas nyersanyag felhasználás miatt a húsipar sokkal érzékenyebb a világgazdaság változásaira, mint a növényi alternatívákat gyártók. A növényi húskészítmények előállítása gazdaságosabb, és ezt most az árukon is látjuk visszatükröződni – fejtette ki véleményét.

Okfejtése szerint az állati termékeken lévő alacsony árrés is hozzájárulhatott a drasztikus áremelkedéshez. A növényi termékeken már úgy is akkora a haszon, hogy jelentős áremelés nélkül is megéri őket árusítani, míg a sok esetben beszerzési áron alul értékesített húskészítményeknél nincs ilyen védőháló, ott muszáj volt jelentősen növelni az árakat.

(ProVeg)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.