A világhírű gasztronómiai és vendéglátói képzésekre szakosodott intézmény, a Le Cordon Bleu két új vegán főzőtanfolyamot indít Londonban. A három hónapos képzésekre akár a teljesen kezdők is jelentkezhetnek. A tanfolyamok közül az egyik a vegán főételekre, míg a másik a növényi alapú péksüteményekre, desszertekre fókuszál. A képzéseket a növényi étrend iránti egyre növekvő kereslet hívta életre.
A világ talán leghíresebb főzőiskolája, a Le Cordon Bleu két új vegán tanfolyamot indít Londonban. Az iskolának nem ez az első növényi étrendre fókuszáló képzése, 2019-ben már elindult egy ilyen oktatás náluk. Ezt egészíti ki most a két új képzés. A három hónapos tanfolyam cuisine és patisserie kategóriákban indul. Az előbbi a klasszikusabb értelemben vett konyhaművészeti alkotásokra fókuszál. Itt a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és magvak kapnak főszerepet. A diákok olyan alapvető fogásokat tanulnak meg növényi hozzávalók felhasználásával készíteni, mint a szószok, alaplevek, és megismerkednek a fermentálás, csíráztatás, aszalás műveleteivel is. Az utóbbi egyfajta cukrászképzés, itt a különböző vegán péksütemények, édességek, pékáruk és a csokoládé kerül terítékre.
A Le Cordon Bleu – ahol többek között Julia Child is tanult – az egyik legpatinásabb főzőiskola. Az intézmény 20 országban van jelen és évente több tízezer diák végzi el a képzéseiket. Az iskolától kapott diploma az egyik legjobb ajánlólevél, ha valaki szakácsként vagy a vendéglátásban menedzserként szeretne elhelyezkedni. A részvételhez semmilyen előképzettség nem szükséges, de jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki úgy dönt, náluk tanul. A jövőre Ottawában induló plant-based kurzusok tandíja 14.525 CAD (3,8 millió forint). Ez a 260 órás képzéssel számolva óránként majdnem 15.000 forintos tandíjat jelent.
A vegán főzőtanfolyamokra nagy szükség van
Annak ellenére, hogy a növényi termékek iránti kereslet egyre növekszik, a képzések továbbra sem feltétlenül veszik komolyan a vegán konyhaművészetet. Akik a növényi alapú konyha iránt érdeklődnek, sokszor kénytelenek a többi szakáccsal együtt az állati termékek felhasználását is megtanulni. Az, hogy egy ilyen patinás intézmény kifejezetten vegán tanfolyamot indít, sokat lendíthet a vegán gasztronómia iránt érdeklődő szakácsaspiránsok helyzetén.
A növényi alapú ételek iránti egyre növekvő keresletet ötvözve a Le Cordon Bleu híres konyhaművészetével, a séfjeink megismerkedhetnek a növényi alapú hozzávalók felhasználásával, ami tökéletes bárkinek, aki teljes értékű élelmiszerekből és friss terményekből szeretne főzni
– mondta Emil Minev séf, a Le Cordon Bleu képzésigazgatója.
Szükség is van a legmagasabb konyhaművészeti képzésen átesett szakácsokra, ugyanis a növényi alapú táplálkozás már nem csak a városi kifőzdék szintjén van jelen. A legmagasabb szinteken is egyre népszerűbbek a kizárólag vegán fogásokat kínáló, fine-dining élményt nyújtó luxuséttermek.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.