A koronavírus-fertőzésen átesettek hosszú távon is tapasztalhatnak még poszt-Covid-tüneteket, amelyek ellen úgy tűnik, bevethető lehet a növényi étrend.
Bár a Covid–19 igazán intenzív időszakát már letudtuk, a koronavírus hosszabb távú hatásai máig velünk vannak. A kutatók szerint azoknak, akik elkapták a betegséget, legalább 10 százalékát érinti valamilyen formában a poszt-Covid.
„Amennyiben Ön átesett a fertőzésen, de még mindig légszomjat, erős fáradékonyságot, heves szívverésérzést, alvászavart, szédülékenységet, tartósan nem múló ízlés- és szaglászavart vagy -vesztést tapasztal, feltehetően poszt-Covid-szindrómában szenved” – írja a Webbeteg.
Az orvosok és más egészségügyi szakértők eddig kissé tanácstalanok voltak, mit is javasoljanak ezeknek a tüneteknek az enyhítésére. Egyre több jel utal azonban arra, hogy az étrend döntő szerepet játszhat a tünetek kezelésében.
A poszt-Covid több tünete is célba vehető a növényi étrenddel
Több tanulmány szerint is a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, növényi alapú étrend segíthet leküzdeni, de minimum enyhíteni a koronavírus okozta szövődményeket.
A poszt-Covid gyakran társul depresszióval, szorongással és fáradtsággal. A növényi alapú ételek pedig számos előnnyel járnak a depresszió és a szorongás tekintetében
– jelentette ki Vanita Rahman, a Barnard Medical Center (Barnard Egészségügyi Központ) klinikaigazgatója.
A Cell orvosi folyóiratban nemrégiben megjelent egy tanulmány, amely szerint a koronavírus-fertőzés akár több hónapig is csökkentheti a szerotoninszintet a szervezetben.
„A monoamin-oxidáz egy olyan enzim, amely csökkenti a szerotoninszintet, ez pedig a depresszió nagyobb kockázatát hordozza magában. A növényi alapú élelmiszerek – például az alma, a kelkáposzta, a bogyós gyümölcsök, a szőlő, a hagyma és a zöld tea – csökkenthetik a monoamino-oxidáz szintjét, javítva a szerotoninszintet és a hangulatunkat” – magyarázta Vanita Rahman.
Az egészségügyi szakértő hozzátette, a növényi alapú étrend egyéb szempontokat szem előtt tartva is remek fegyver lehet a poszt-Covid tüneteivel szemben. Mellette szól ugyanis az is, hogy csökkenti a szervezetben
- a gyulladásokat,
- a fáradtságot,
- illetve a fájdalmat is.
Ezt az álláspontot támasztja alá egy 2021-es tanulmány is, mely teljes egészében arról szól, hogy a növényi alapú táplálkozás alkalmas lehet a poszt-Covid tüneteinek kezelésére is. Ezek közül a dokumentum a fáradtságot, az alvászavarokat, a fejfájást, a szorongást, a depressziót és a mozgásszervi fájdalmakat emeli ki.
(VegNews)
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.