Most olvasott cikk
Hatásos lehet a poszt-Coviddal szemben a növényi alapú étrend

Hatásos lehet a poszt-Coviddal szemben a növényi alapú étrend

növényi étrend hatásos lehet a covid utáni tünetek enyhítésében

A koronavírus-fertőzésen átesettek hosszú távon is tapasztalhatnak még poszt-Covid-tüneteket, amelyek ellen úgy tűnik, bevethető lehet a növényi étrend.

Bár a Covid–19 igazán intenzív időszakát már letudtuk, a koronavírus hosszabb távú hatásai máig velünk vannak. A kutatók szerint azoknak, akik elkapták a betegséget, legalább 10 százalékát érinti valamilyen formában a poszt-Covid.

„Amennyiben Ön átesett a fertőzésen, de még mindig légszomjat, erős fáradékonyságot, heves szívverésérzést, alvászavart, szédülékenységet, tartósan nem múló ízlés- és szaglászavart vagy -vesztést tapasztal, feltehetően poszt-Covid-szindrómában szenved” – írja a Webbeteg.

Az orvosok és más egészségügyi szakértők eddig kissé tanácstalanok voltak, mit is javasoljanak ezeknek a tüneteknek az enyhítésére. Egyre több jel utal azonban arra, hogy az étrend döntő szerepet játszhat a tünetek kezelésében.

A poszt-Covid több tünete is célba vehető a növényi étrenddel

Több tanulmány szerint is a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, növényi alapú étrend segíthet leküzdeni, de minimum enyhíteni a koronavírus okozta szövődményeket.

A poszt-Covid gyakran társul depresszióval, szorongással és fáradtsággal. A növényi alapú ételek pedig számos előnnyel járnak a depresszió és a szorongás tekintetében

– jelentette ki Vanita Rahman, a Barnard Medical Center (Barnard Egészségügyi Központ) klinikaigazgatója.

A Cell orvosi folyóiratban nemrégiben megjelent egy tanulmány, amely szerint a koronavírus-fertőzés akár több hónapig is csökkentheti a szerotoninszintet a szervezetben.

„A monoamin-oxidáz egy olyan enzim, amely csökkenti a szerotoninszintet, ez pedig a depresszió nagyobb kockázatát hordozza magában. A növényi alapú élelmiszerek – például az alma, a kelkáposzta, a bogyós gyümölcsök, a szőlő, a hagyma és a zöld tea – csökkenthetik a monoamino-oxidáz szintjét, javítva a szerotoninszintet és a hangulatunkat” – magyarázta Vanita Rahman.

Az egészségügyi szakértő hozzátette, a növényi alapú étrend egyéb szempontokat szem előtt tartva is remek fegyver lehet a poszt-Covid tüneteivel szemben. Mellette szól ugyanis az is, hogy csökkenti a szervezetben

  • a gyulladásokat,
  • a fáradtságot,
  • illetve a fájdalmat is.

Ezt az álláspontot támasztja alá egy 2021-es tanulmány is, mely teljes egészében arról szól, hogy a növényi alapú táplálkozás alkalmas lehet a poszt-Covid tüneteinek kezelésére is. Ezek közül a dokumentum a fáradtságot, az alvászavarokat, a fejfájást, a szorongást, a depressziót és a mozgásszervi fájdalmakat emeli ki.

(VegNews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.