Hivatalosan is megerősítést nyert: a vegánok esetében jóval ritkább a COVID-19 súlyos lefolyása. Ezzel szemben az alacsony szénhidrát-, illetve magas fehérje-tartalmú étrendek fokozhatják a fertőzés súlyosabbra fordulásának esélyét.
A BMJ Nutrition, Prevention and Health című szakmai folyóiratban nemrég megjelent kutatás hat ország (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Egyesült Államok) egészségügyi dolgozóinak adatait dolgozta fel.
A résztvevők elsősorban orvosok voltak, illetve néhány ápoló, akik fokozottan ki voltak téve a Sars-Cov-2 fertőzés lehetőségének. Egy online kérdőív kitöltésével szolgáltattak adatokat étkezési szokásaikról, életmódjukról, egészségi állapotukról, illetve az esetleg kialakult betegség lefolyásáról.
A COVID-19 megjelenése óta sokat gondolkodunk azon, hogy vajon milyen összefüggés lehet az étrend és a fertőzés kimenetele között. Ez a vizsgálat erre a kérdésre kereste a választ
– mondta Gunter Kuhnle professzor, a University of Reading munkatársa, aki hozzáteszi:
Az eredmények nem meglepőek: az alapvetően növényi alapú táplálkozást folytató, vagy a legfeljebb halat fogyasztó emberek gyakran egészségesebbek, mint a mindenevők.
A kutatók a következő étrendeket vizsgálták a COVID-19 során tapasztalt tünetek szempontjából: teljes értékű növényi alapú, ketogén, paleo, low-carb, mediterrán, vegetáriánus, peszketariánus, alacsony zsírtartalmú, illetve egyéb. A több, mint 2800 megkérdezettből 568-an estek át a fertőzésen. Közülük 138-an számoltak be a betegség közepesen vagy kifejezetten súlyos lefolyásáról, 430-an könnyű tüneteket tapasztaltak.
Az adatok elemzése alapján úgy tűnik, hogy míg a fertőződés ténye független az étkezési szokásoktól, a növényi alapú és a peszketariánus (növényi ételek és hal) táplálkozás megvéd a COVID-19 súlyos szövődményeitől.
A vegánoknak 73%-kal, a peszketariánusoknak 59%-kal van kisebb esélye a betegség súlyos lefolyására. Ráadásul az alacsony szénhidráttartalmú diéták követőinek rizikója akár négyszeres is lehet a vegánokhoz képest.
Francois Balloux, a UCL Genetikai Intézetének professzora is megerősíti, hogy az étkezési szokások „hatással lehetnek az általános egészségi állapotra és arra, hogy hogyan küzd meg a szervezet a COVID-19-cel”. A vizsgálat konklúziója szerint a növényi étrend védelmet nyújthat a betegség szempontjából.
A Prove.hu olvasói számára nem újdonság, hogy a tápanyagokban gazdag növényi ételek a sok vitamin, ásványi anyag, antioxidáns és rost révén hatékonyabbá tehetik az immunrendszer működését. Korábbi cikkünkben beszámoltuk arról, hogy milyen módon játszhat ebben közre a teljes értékű növényi étrend. Ez a táplálkozási forma a napjainkban az egyik legkomolyabb kihívását jelentő betegséggel szemben is bizonyított.

Dr. Gergely Anna szerint az egészségünk a legfőbb értékünk, de nincs az a gyógyszer, amely felérne a szervezet öngyógyító erejével. Célja, hogy tudományos bizonyítékokkal alátámasztva minél több ember hozhasson tudatos és felelősségteljes döntéseket az egészsége érdekében. 2015 óta teljes állásban praktizál Németországban, és táplálkozási tanácsadást biztosít, melyben a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) elveit javasolja betegei számára – nagy sikerrel.