A meleg időben, ha épp nincs kedve főzni az embernek, akkor előkerülnek a szendvicsötletek. Nem kell megállni a megszokott, unalmas, száraz változatoknál: egy kis kreativitással a szendvics laktató, tápláló és izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető ebéd vagy uzsonna lehet.
Ha gyors ebédre vágysz, a szendvics mindig jó választás. Azonban könnyen el lehet unni az egyhangú margarinos-felvágottas kombinációt – és miért is ne kerülhetne a szendvicsbe mindenféle izgalmas összetevő? Íme néhány kreatív szendvicsötlet, amik jól jöhetnek a nagy melegben.
Praktikus tipp: ha szendvicskrémet készítesz, érdemes egyből nagyobb adagot gyártani. A hűtőben a legtöbb kence napokig eláll, sőt, általában még jót is tesz nekik egy éjszaka a hűtőben, így összeérnek az ízek. Ezeket aztán többféleképp is felhasználhatod: nemcsak szendvicset kenhetsz meg velük, de töltheted wrapbe, használhatod mártogatósnak vagy akár tésztaszósznak is.
Vegán körözöttes szendvics
![két szelet pirítós egy tányéron vegán körözöttel, friss petrezselyemzölddel](https://prove.hu/wp-content/uploads/2020/12/Korozott-tofu-1024x682.jpg)
Ebben a vegán körözöttben a túrót tofu váltja fel, a tejfölt pedig növényi tejföl vagy növényi joghurt.
Azért is tökéletes ebédalternatíva, mert a fehérjedús tofu rendkívül laktató, a szendvicset pedig kedved szerinti zöldségekkel pakolhatod meg: nagyon jól illik a körözötthöz például a hónapos retek és a különböző csírák.
A receptért kattints ide!
Csicseriborsó-salátás szendvics
![Csicseriborsó-salátás szendvics paradicsommal, fekete vágódeszkán, a háttérben salátalevelek](https://prove.hu/wp-content/uploads/2024/06/csicseriborso-salatas-szendvics-1024x622.jpg)
Ebben a majonézes csicseriborsó-salátában a két domináns összetevő a csemegeuborka és a kapor. Ha kerülöd az olajos ételeket, majonéz helyett használhatsz növényi joghurtot is, azzal is isteni lesz a végeredmény. Friss csírával vagy salátával az ebédre csomagolt szendvicsben tökéletesen helyt áll.
De akár többféle ízvilág felé is elviheted ezt a laktató, csicseriborsó-alapú salátát: tehetsz bele almát és mazsolát; fekete só hozzáadásával a tojássaláta ízét idézheted fel vele; a majonézbe curry-fűszerkeveréket keverve pedig isteni ázsiai jellegű ételt kaphatsz.
A receptért kattints ide!
Zöldborsókrémes szendvics
![két zöldborsókrémes szendvics bambusz alátéten, friss zöldborsóval és bazsalikommal díszítve](https://prove.hu/wp-content/uploads/2023/08/gettyimages-606015240.jpg)
Ha valami különlegeset keresel, ami feldobhatja az étkezéseidet, akkor ez a friss és könnyed zöldborsópástétom tökéletes választás lehet. A zöldborsópástétomos szendvicsbe jól passzol a retek, a tofu, a savanyított zöldségek, a mikrozöldek és a csírák is.
Harsányzöld, látványos színe és különlegessége révén nemcsak a hétköznapokon, de akár vacsorapartikon is megállja a helyét.
A receptért kattints ide!
Vegán tojáskrémes szendvics
![vegán tojáskrém és rukkola zsemlébe töltve egy tányéron, a háttérben még egy szendvics](https://prove.hu/wp-content/uploads/2024/06/vegan-tojaskremes-szendvics-1024x683.jpg)
A vegán tojáskrém a fekete sónak köszönhetően megszólalásig hasonlít az eredetire. A krém alapjához többféle összetevő közül is választhatsz: tofus, csicseriborsós vagy avokádós változatban is elkészíthető. A végeredmény hasonló lesz, ugyanis mindhárom hozzávaló enyhe ízű, ami jól felveszi a hozzáadott fűszereket.
Ezt az alapreceptet kedved szerint variálhatod. Lilahagyma helyett például használhatsz újhagymát vagy metélőhagymát is, petrezselyem helyett pedig tehetsz bele friss bazsalikomot vagy kaprot is. Kenheted a reggeli pirítósodra is, ha pedig szendvicsbe töltöd, akkor jól illik hozzá a friss retek, a kápia paprika, a savanyított lilahagyma és a leveles zöldségek.
A receptért kattints ide!
Mogyoróvajas-banános szendvics
![félbevágott és egyásra tett, grillezett szendvics mogyoróvajjal, banánnal és málnalekvárral töltve, rózsaszín háttér előtt](https://prove.hu/wp-content/uploads/2020/12/Vegan-mogyorovajas-lekvaros-bananos-szendvics-reggelire-1024x686.jpg)
Bár az édes szendvicsekre legtöbben inkább reggeliként tekintenek, mintsem ebédként, ez a mogyoróvajas-lekváros-banános változat tökéletesen megállja a helyét a déli órákban is.
Laktató és tápláló szendvics, ráadásul villámgyorsan elkészíthető. Az eredeti recept szerint a szendvicset serpenyőn vagy szendvicssütőben kissé megpirítjuk, de ezt a lépést akár ki is hagyhatod, főleg ha friss kenyérből készíted.
A receptért kattints ide!
Spenótos quesedilla
![spenóttal töltött, negyedbe vágott quesadilla szeletek egymásra pakolva egy tányéron](https://prove.hu/wp-content/uploads/2020/12/Spenotos-quesadillas-vegan-1024x839.jpg)
A quesadilla a mexikói konyha melegszendvicse, csak sokkal menőbb annál: tortillalapot használnak hozzá, amit vagy félbehajtanak, vagy két lapot pakolnak egymásra, és serpenyőben kisütik.
A legegyszerűbb változatot csak sajttal töltik, de mehet bele sok más finomság is. Ebben a receptben egy isteni spenótos változatot mutatunk be, ami ellen még a zöldségutálóknak sem lehet kifogása.
A receptért kattints ide!
Vegán rántottás toritillatekercs
![három paradicsomos, spenótos tofurántottával töltött tortillatekercs egymásra pakolva egy tányéron](https://prove.hu/wp-content/uploads/2020/12/Vegan-wrap-recept-1024x683.jpg)
Néha az amerikaiak nagyon jól tudják kombinálni a jó dolgokat: ilyen például a rántotta és a tortilla keresztgyermeke, a rántottás tortilla wrap.
Ez tojás helyett tofuból készült változat annyira laktató, gyorsan elkészíthető, és sokáig friss és finom marad, hogy elcsomagolt ebédnek is tökéletes választás.
A receptért kattints ide!
![](https://prove.hu/wp-content/uploads/2022/03/domjan-csenge-provehu-180x180.jpg)
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.