A spenótos gnocchi egy igazi komfortétel, ami mindössze húsz perc alatt elkészül. Ez a gyors és egyszerű recept készülhet készen kapható vagy házi készítésű gnocchi felhasználásával is. A gnocchihoz forgatott krémes szósz fokhagymával, tejszínnel és friss citromhéjjal készül, ami csodálatosan harmonizál a spenót üde ízével.
Az olasz konyha egyik sajátossága a burgonyából és lisztből készített gnocchi. A magyar nudlitól ez a tésztaféle a két összetevő arányaiban tér el: sokkal több benne a krumpli, a liszt pedig kevesebb. Legegyszerűbb formájában paradicsomszósszal készítik, de ha szeretnéd egy kicsit feldobni ezt a klasszikus fogást és elrugaszkodni a megszokottól, érdemes kipróbálni ezt a spenótos változatot is.
Ez a recept nemcsak ízében hoz újat, de rendkívül egészséges is. A spenót ugyanis nemcsak gyönyörű zöld színt kölcsönöz az ételnek, hanem rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal is felturbózza, amit ráadásul olyan finomra fűszerezünk, hogy még a zöldségutálóknak sem lehet kifogása ellene.
A spenótos gnocchi mély, aromás ízvilágát a fokhagymának köszönheti, míg a citromhéj frissességet ad az ételnek. A növényi tejszín pedig gondoskodik róla, hogy a gnocchit borító szósz selymesen krémes és lágy legyen.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 500 g gnocchi
- 6 közepes gerezd zúzott fokhagyma
- 200 g friss spenót
- 250 ml növényi tejszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 biocitrom* reszelt héja + 1-2 evőkanál citromlé
- frissen őrölt bors
- só
- opcionális: növényi sajt, sörélesztőpehely és/vagy magvak
*Fontos: a héja kizárólag a biocitromnak fogyasztható, a nem biocitrom héját ugyanis emberi fogyasztásra nem alkalmas vegyszerrel kezelik.
Spenótos gnocchi elkészítése
- A gnocchit főzd a csomagoláson található utasítások szerint, vagy készítsd el az itt található házi gnocchit, majd öblítsd át hideg vízzel és alaposan csepegtesd le.
- Közben a szószhoz egy serpenyőben hevíts fel két evőkanál olívaolajat, add hozzá a zúzott fokhagymát, a biocitrom reszelt héját és jó pár tekerés frissen őrölt borsot. Közepesen alacsony lángon pirítsd egy-másfél percig, vagy amíg a fokhagyma épp csak megpirult, majd add hozzá a spenótot és egy teáskanál sót.
- Ha a spenót összeesett, add hozzá a növényi tejszínt. Alacsony lángon hagyd gyöngyözni pár percig, kóstold, és adj még hozzá sót, ha szükséges.
- Néhány perc után zárd el, és adj hozzá ízlés szerint egy-két evőkanál friss citromlevet.
- Tálald növényi sajttal, sörélesztőpehellyel vagy magvakkal megszórva.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.