A quesadilla a mexikói konyha melegszendvicse, csak sokkal menőbb annál: tortillalapot használnak hozzá, amit vagy félbehajtanak, vagy két lapot pakolnak egymásra, és serpenyőben kisütik. A legegyszerűbb változatot csak sajttal töltik, de mehet bele sok más finomság is.
Itt egy isteni spenótos változatot mutatunk be, ami ellen még a zöldségutálóknak sem lehet kifogása.
Hozzávalók
3-4 adaghoz
- 6 tortilla lap, lehet teljes kiőrlésű is
- 200 g friss spenót
- 1 dl növényi főzőkrém
- 2 kövérebb/3 soványabb gerezd zúzott fokhagyma
- 10 dkg olvadós növényi sajt
- 1 evőkanál citromlé
- frissen őrölt fekete bors
- só
Elkészítés
- A spenótot kezdd el egy serpenyőben pár lötty vízzel megfonnyasztani közepes lángon. Sózd meg, és ha kieresztette a levét, vedd a lángot magasra.
- Amikor a legtöbb víz elforrt, add hozzá a zúzott fokhagymát és a növényi tejszínt, és közepes lángon főzd 2-3 percig.
- Vedd le a szószt a tűzhelyről és botmixerrel kissé pépesítsd. Nem kell, hogy teljesen krémes legyen, maradhatnak benne nagyobb darab spenótok.
- Tedd vissza a tűzhelyre, reszeld bele a növényi sajt ⅓ részét, adj hozzá frissen őrölt borsot, egy evőkanál citromlevet, és ha szükséges, sót. Addig kevergesd, amíg az összes sajt el nem olvadt a szószban.
- A quesadillák összerakását kétféleképp csinálhatod: vagy egy tortilla felét kend meg szósszal, ügyelve arra, hogy a szélén hagyj 1 cm helyet, majd szórd meg sajttal és hajtsd félbe, vagy egy egész tortillán terítsd el a szószt (a szélén szintén kis helyet hagyva), szórd meg sajttal, és illessz rá egy másik tortillát.
- Száraz serpenyőben, alacsony lángon süsd aranybarnára a tortillák mindkét oldalát: ez oldalanként kb. 2 percet fog igénybe venni. Vigyázz, könnyen megég – ha úgy látod, túl gyorsan sül, vedd lejjebb a lángot, mert a sajtnak kell pár perc, hogy teljesen megolvadjon.
- Tálaláskor vágd őket tetszőleges mennyiségű háromszögre, mintha csak pizzát szeletelnél. Sütés után mindenképp várj legalább 2-3 percet, mielőtt felvágod.
Variációk: a spenótos tölteléket friss kaporral görögös ízvilágúvá teheted, friss bazsalikommal pedig a pestóhoz hasonló íze lesz. Készítheted spenót helyett aszalt paradicsomkrémes vagy babos-kukoricás töltelékkel is.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.