5 főzés nélküli étel meleg napokra: ötletek reggelire, ebédre és vacsorára

Gazpacho, hideg spanyol zöldségleves zöld mintás tányérban, fa asztalon

Nyáron a legutolsó dolog, amihez az embernek kedve van, az a forró tűzhely feletti ácsorgás. Ilyenkor jól jönnek a főzés nélküli ételek – ehhez hoztunk most öt receptet, amik között találsz reggelire, ebédre és vacsorára is elkészíthető fogásokat.

A magyar konyhának megvannak a trükkjei a meleg napokra. Ilyenkor vesszük elő a nagymama jól bevált hideg gyümölcslevesreceptjét, a majonézes salátákat és a különböző hideg szendvicskrémeket.

A nemzetközi konyhában azonban száz- és százféle egyéb kreatív ötletre bukkanhatunk, ha nincs kedvünk bemelegíteni a konyhát. Íme öt különleges recept, amikben nemcsak az a közös, hogy főzés nélkül készülnek, hanem az is, hogy mindegyik seperc alatt megvan.

Gazpacho (nyitóképünkön)

Míg nyáron nálunk a főzés nélküli ételek koronázatlan királynője a gyümölcsleves, a spanyoloknál ez a szerep a gazpachóé. Ez az idényzöldségekkel teli leves extraszűz olívaolajjal és friss vagy pirított kenyérkockákkal válik nemcsak frissítő, hanem laktató fogássá is.

Akkor érnek össze a legjobban az ízek, ha levest minimum két, de inkább négy-öt órára hűtőbe teszed, és tálalás előtt fél órával kiveszed a hűtőből.

A receptért kattints ide!

Smoothie tál

Bogyós gyümölcsös smoothie-tál
Getty Images

A smoothie tál a gyümölcsturmix sűrűbb, kanalazható formája. Fagylaltszerű állagát annak köszönheti, hogy a gyümölcsöt fagyasztva turmixoljuk. Ez a tökéletes reggeli a meleg nyári napokon, amikor valami frissítő, könnyed reggelire vágysz.

A smoothie tál tetejét megszórhatod zabpehellyel vagy müzlivel, kókuszchipsszel, chiamaggal, durvára vágott olajos magvakkal, fekete csokival vagy aszalt gyümölcsökkel, de egy kevés magvajat is kanalazhatsz rá.

A receptért kattints ide!

Avokádós-babos pástétom

recept, avokadós babos krém
Getty Images

Ha inkább a sós reggeliket kedveled, de unod a szokásos felhozatalt, akkor ez a pástétom neked való. A klasszikus avokádókrémet itt fehérbabbal tesszük izgalmasabbá és fehérjedúsabbá.

Ezt a pástétomot nemcsak a reggeli pirítósra kenheted, hanem szendvicsbe vagy tésztára is teheted, de akár mártogatósként is szolgálhat az esti filmhez tortillachips vagy pitacsíkok mellé.

A receptért kattints ide!

Vegán tojássaláta

vegán tojássaláta recept
Getty Images

Ebben a vegán receptben a klasszikus tojássaláta állagát tofuval és vegán majonézzel érjük el, a tojásos ízért pedig egy titkos összetevő felel, a fekete só.

Ha nagyobb adagot készítesz, akkor a hűtőben több napig is tárolhatod, és többféleképp is felhasználhatod. Teheted a reggeli pirítósodra, szendvicsbe vagy wrapbe friss leveles salátával vagy rukkolával, de akár hidegtál részeként is tálalhatod.

A receptért kattints ide!

Zöld istennő saláta

Zöld istennő saláta

Ez a recept újabb példája annak, hogy a saláta nem csak jégsalátából és pár szelet uborkából álló, unalmas köret lehet.

A közösségi médián elhíresült „green goddess”, azaz a zöld istennő saláta ezen változatában a harsogó, napsütötte zöldségeket különleges, tökmagos-bazsalikomos öntettel koronázzuk meg.

A receptért kattints ide!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.