Nyáron a legutolsó dolog, amihez az embernek kedve van, az a forró tűzhely feletti ácsorgás. Ilyenkor jól jönnek a főzés nélküli ételek – ehhez hoztunk most öt receptet, amik között találsz reggelire, ebédre és vacsorára is elkészíthető fogásokat.
A magyar konyhának megvannak a trükkjei a meleg napokra. Ilyenkor vesszük elő a nagymama jól bevált hideg gyümölcslevesreceptjét, a majonézes salátákat és a különböző hideg szendvicskrémeket.
A nemzetközi konyhában azonban száz- és százféle egyéb kreatív ötletre bukkanhatunk, ha nincs kedvünk bemelegíteni a konyhát. Íme öt különleges recept, amikben nemcsak az a közös, hogy főzés nélkül készülnek, hanem az is, hogy mindegyik seperc alatt megvan.
Gazpacho (nyitóképünkön)
Míg nyáron nálunk a főzés nélküli ételek koronázatlan királynője a gyümölcsleves, a spanyoloknál ez a szerep a gazpachóé. Ez az idényzöldségekkel teli leves extraszűz olívaolajjal és friss vagy pirított kenyérkockákkal válik nemcsak frissítő, hanem laktató fogássá is.
Akkor érnek össze a legjobban az ízek, ha levest minimum két, de inkább négy-öt órára hűtőbe teszed, és tálalás előtt fél órával kiveszed a hűtőből.
A receptért kattints ide!
Smoothie tál

A smoothie tál a gyümölcsturmix sűrűbb, kanalazható formája. Fagylaltszerű állagát annak köszönheti, hogy a gyümölcsöt fagyasztva turmixoljuk. Ez a tökéletes reggeli a meleg nyári napokon, amikor valami frissítő, könnyed reggelire vágysz.
A smoothie tál tetejét megszórhatod zabpehellyel vagy müzlivel, kókuszchipsszel, chiamaggal, durvára vágott olajos magvakkal, fekete csokival vagy aszalt gyümölcsökkel, de egy kevés magvajat is kanalazhatsz rá.
A receptért kattints ide!
Avokádós-babos pástétom

Ha inkább a sós reggeliket kedveled, de unod a szokásos felhozatalt, akkor ez a pástétom neked való. A klasszikus avokádókrémet itt fehérbabbal tesszük izgalmasabbá és fehérjedúsabbá.
Ezt a pástétomot nemcsak a reggeli pirítósra kenheted, hanem szendvicsbe vagy tésztára is teheted, de akár mártogatósként is szolgálhat az esti filmhez tortillachips vagy pitacsíkok mellé.
A receptért kattints ide!
Vegán tojássaláta

Ebben a vegán receptben a klasszikus tojássaláta állagát tofuval és vegán majonézzel érjük el, a tojásos ízért pedig egy titkos összetevő felel, a fekete só.
Ha nagyobb adagot készítesz, akkor a hűtőben több napig is tárolhatod, és többféleképp is felhasználhatod. Teheted a reggeli pirítósodra, szendvicsbe vagy wrapbe friss leveles salátával vagy rukkolával, de akár hidegtál részeként is tálalhatod.
A receptért kattints ide!
Zöld istennő saláta
Ez a recept újabb példája annak, hogy a saláta nem csak jégsalátából és pár szelet uborkából álló, unalmas köret lehet.
A közösségi médián elhíresült „green goddess”, azaz a zöld istennő saláta ezen változatában a harsogó, napsütötte zöldségeket különleges, tökmagos-bazsalikomos öntettel koronázzuk meg.
A receptért kattints ide!

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.