A meleg beköszöntével elhoztunk hét nyárköszöntő vegán receptet, amik szezonális zöldségek és gyümölcsök felhasználásával készülnek. A válogatást sok egyszerű és gyors receptből állítottuk össze, amiknek az elkészítéséhez nem kell sokat a meleg időben a konyhában állnod.
Nyáron különösen jól jönnek azok az ebéd- vagy vacsoraötletek, amelyekkel nem kell túl sokat a forró tűzhely felett állni. Szerencsére ilyenkor rengeteg zöldségnek és gyümölcsnek van szezonja, amikből pontosan olyan friss, könnyű ételeket lehet készíteni, mint amiket ilyenkor alapvetően is kíván a szervezet.
Vegán fagylaltvariációk (nyitóképünkön)
Ebben a receptben három vegán fagylaltvariációt mutatunk be, amiket könnyedén elkészíthetsz házilag is. Otthon vegán fagyit készíteni több szempontból is érdemes: egyrészt jócskán pénztárcabarátabb megoldás, mint a bolti, másrészt sokkal egészségesebb is – zsírszegényebb és finomított cukorra sincs hozzá szükség, mégis isteni.
A fagyivariációk között találsz diós-csokis változatot, aminek meglepően krémes alapját az érett banán adja. Emellett kiváló a sűrű, édeskés kókusztej is fagyialapnak, amit mangós és pisztáciás variációban készítünk el.
Mediterrán fehérbabsaláta
Tökéletes nyárköszöntő vegán recept ez a gyors, egyszerű, mégis rendkívül tápláló mediterrán fehérbabsaláta. Ha nincs időd vagy kedved bonyolultabb ebédet készíteni, akkor ezt neked találták ki, ugyanis néhány összetevőből seperc alatt frissítő, laktató salátát tudsz készíteni.
Ez a mediterrán ízvilágú saláta a fehérbabnak köszönhetően sokáig eltelít, emellett paradicsom, uborka és lilahagyma színesíti, amit egy frissítő petrezselymes, citromos, olívaolajjal készített öntettel koronázunk meg. Nemcsak gyors ebédnek, hanem bármikor és bármilyen alkalomra bevetheted, akár nyáresti vacsoraösszejöveteleken is.
Gazpacho, a hideg spanyol zöldségleves
Szinte minden régióban megtalálunk legalább egy, hagyományosan főzés nélkül készített, behűtve tálalt levest: a balti és szláv államokban népszerű a kapros, krémes céklaleves vagy uborkaleves, Koreában a hideg tésztaleves, nálunk pedig természetesen a hideg gyümölcsleves a nyár kedvence.
A spanyol konyha többféle hűsítő levessel is küzd a kánikula ellen, de vitán felül a legnépszerűbb közülük a gazpacho, aminek több változata is létezik. A paradicsom és az uborka állandó szereplők, de kerülhet bele piros húsú paprika és zeller is, és a fűszerezés is eltérő lehet. A hagyományos gazpachóhoz mozsárban zúzzák össze a zöldségeket, így egyben krémes és darabos is.
Penne all’arrabbiata
A penne all’arrabbiata fűszeres paradicsomszószban megforgatott, mindennapi olasz tésztaétel, ami frissítő paradicsomos-bazsalikomos ízvilágának köszönhetően kifejezetten nyárköszöntő vegán recept.
A penne all’arrabbiata szó szerint azt jelenti, hogy „mérges penne”, amely fantázianév a hozzáadott chilipehely miatt született meg. Ettől azonban még a csípősutálóknak sem érdemes megijedni, ugyanis a végeredmény csak enyhén csípős. Persze aki merésznek tartja magát, kétszeres, akár háromszoros mennyiségű chilivel is próbálkozhat.
Vegán lecsó nokedlivel
A napsütötte paradicsomból és paprikából készített lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legnagyobb sztárja. Ez a tisztán növényi összetevőkből készített vegán változat pedig még a megrögzött húsevőket is le fogja nyűgözni.
A lecsó esetében kifejezetten él az „ahány ház, annyi szokás” szabálya: hol tarhonyával, hol rizzsel, hol nokedlivel, hol natúran, friss kenyérrel tálalva készítik. A még laktatóbb és fehérjedúsabb változatért pedig kerülhet bele füstölt tofu, növényi virsli vagy kolbász is.
Spenótos quesadilla
A quesadilla a mexikói konyha melegszendvicse, csak sokkal menőbb annál: tortillalapot használnak hozzá, amit vagy félbehajtanak, vagy két lapot pakolnak egymásra, és serpenyőben kisütik. A legegyszerűbb változatot csak sajttal töltik meg, de mehet bele sok más finomság is.
Itt egy spenótos változatot mutatunk be, amit olyan fűszeresen és krémesen készítünk el, hogy még a zöldségutálóknak sem lehet kifogása ellene.
Mentás tepsis újburgonya
Az újburgonya szezonja áprilistól júliusig tart, ezért szinte kötelező kihasználni és szupergyors, mennyei köreteket készíteni belőle. Fokhagymásan vagy petrezselymesen már megszokhattuk az újburgonyát, de mentával is istenien működik. Tökéletes nyárköszöntő vegán recept, ha egy izgalmas és frissítő fogásra vagy köretre vágysz.
Bár ez a köret kifejezetten újkrumpliból a legjobb, ez a burgonyafajta magas víztartalma miatt néhány étel elkészítésére nem alkalmas. Ilyenek lehetnek a különböző krumplis tészták, mint a gnocchi, a krumpligombóc vagy a szilvás gombóc, amik öreg burgonyából lesznek finomak.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.