A világszerte egyre népszerűbb, növényi alapú húskülönlegességeket kínáló vegán hentes koncepció Prágába is eljutott. A Bezmasna a növényi húshelyettesítők ízletessége mellett a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektet. Termékeik alapanyagait helyi gazdálkodóktól szerzik, a csomagolás pedig újrahasznosítható vagy visszaváltható.
Mindenből létezik vegán verzió – akik még nem mélyültek el a növényi alapú konyha mélységeiben, azok számára meglepő lehet a kijelentés. Pedig szinte tényleg minden elkészíthető kizárólag növények felhasználásával. A portálunkon található több száz recept is erről tanúskodik. Ám a kijelentés nem csak a konyhaművészet berkein belül alkalmazható. Létezik például vegán hentesbolt is. Prágában nem olyan rég nyílt meg az első ilyen üzlet, a Bezmasna – számolt be róla a Totally Vegan Buzz.
A Csehország fővárosában, Letná városrészben található vegán hentesüzlet neve annyit tesz: hús nélkül. Az üzletet vezető pár célja, hogy autentikus húsélményt tudjon nyújtani az érdeklődőknek. Emellett nagyon fontos számukra a fenntarthatóság is, ezért termékeikhez a hozzávalókat helyi gazdáktól szerzik. Ezzel céljaiknak megfelelően nemcsak a frissességet garantálják, de a helyi gazdaságot is élénkítik.
Külföldi mintákból vettük az ötletet, ahol már léteznek hasonló vegán hentesboltok. Itthon még mindig elég szűkös a kínálat, és legtöbbször valamilyen műanyagba csomagolva kaphatók csak a termékek. Szerettem volna egy olyan helyet, ahol kifejezetten cseh sajátosságokat vásárolhatok, és annyit, amennyi éppen kell
– mesélte Diana Kahleová, az üzlet egyik társalapítója.
A vegán hentesbolt egyre népszerűbb jelenség
Az amerikai The Herbivorous Butcher üzletet tekintik sokan a mozgalom elindítójának, de azóta számos más vegán hentesbolt is nyílt szerte a világban. A jelenség természetesen még nem olyan elterjedt, hogy akármelyik városba betérve találkozhassunk velük. De ha hihetünk a statisztikáknak, akkor a vegán hentes koncepció előreláthatóan egyre csak terjedni fog. Egyre szélesebb körben foglalkoztatja a társadalmat ugyanis a fenntartható étkezés, valamint az állatoknak okozott szenvedés a nagyipari állattartásban.
A Bezmasna előre elkészített ételeket, szendvicseket és speciális cseh vagdalt és szeletelt növényi alapú húsokat kínál a vásárlóinak. A termékekben nincs távolról érkező kiegészítő vagy mesterségesen előállított hozzávaló. Ezzel a termékek szállításából származó kibocsátást igyekeznek csökkenteni, ami fontos szempont az üzletet üzemeltető pár számára.
Nagy öröm ilyen újításokkal találkozni Prága utcáin. A Bezmasna könnyen elérhetővé és élvezhetővé teszi a növényi étkezést
– osztotta meg véleményét Michal Horák, az üzlet egy rendszeres vásárlója.
Amíg a növényi húskészítményeket kínáló hentesüzletek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, addig a klasszikus kínálattal rendelkező hentesboltok esetében előfordul, hogy egyre nehezebben maradnak talpon. New York legpatinásabb hentesüzlete tavaly például csődközeli helyzetbe került, a lakosság segítségét kellett kérniük, hogy folytatni tudják a működést.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.