A világszerte egyre népszerűbb, növényi alapú húskülönlegességeket kínáló vegán hentes koncepció Prágába is eljutott. A Bezmasna a növényi húshelyettesítők ízletessége mellett a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektet. Termékeik alapanyagait helyi gazdálkodóktól szerzik, a csomagolás pedig újrahasznosítható vagy visszaváltható.
Mindenből létezik vegán verzió – akik még nem mélyültek el a növényi alapú konyha mélységeiben, azok számára meglepő lehet a kijelentés. Pedig szinte tényleg minden elkészíthető kizárólag növények felhasználásával. A portálunkon található több száz recept is erről tanúskodik. Ám a kijelentés nem csak a konyhaművészet berkein belül alkalmazható. Létezik például vegán hentesbolt is. Prágában nem olyan rég nyílt meg az első ilyen üzlet, a Bezmasna – számolt be róla a Totally Vegan Buzz.
A Csehország fővárosában, Letná városrészben található vegán hentesüzlet neve annyit tesz: hús nélkül. Az üzletet vezető pár célja, hogy autentikus húsélményt tudjon nyújtani az érdeklődőknek. Emellett nagyon fontos számukra a fenntarthatóság is, ezért termékeikhez a hozzávalókat helyi gazdáktól szerzik. Ezzel céljaiknak megfelelően nemcsak a frissességet garantálják, de a helyi gazdaságot is élénkítik.
Külföldi mintákból vettük az ötletet, ahol már léteznek hasonló vegán hentesboltok. Itthon még mindig elég szűkös a kínálat, és legtöbbször valamilyen műanyagba csomagolva kaphatók csak a termékek. Szerettem volna egy olyan helyet, ahol kifejezetten cseh sajátosságokat vásárolhatok, és annyit, amennyi éppen kell
– mesélte Diana Kahleová, az üzlet egyik társalapítója.
A vegán hentesbolt egyre népszerűbb jelenség
Az amerikai The Herbivorous Butcher üzletet tekintik sokan a mozgalom elindítójának, de azóta számos más vegán hentesbolt is nyílt szerte a világban. A jelenség természetesen még nem olyan elterjedt, hogy akármelyik városba betérve találkozhassunk velük. De ha hihetünk a statisztikáknak, akkor a vegán hentes koncepció előreláthatóan egyre csak terjedni fog. Egyre szélesebb körben foglalkoztatja a társadalmat ugyanis a fenntartható étkezés, valamint az állatoknak okozott szenvedés a nagyipari állattartásban.
A Bezmasna előre elkészített ételeket, szendvicseket és speciális cseh vagdalt és szeletelt növényi alapú húsokat kínál a vásárlóinak. A termékekben nincs távolról érkező kiegészítő vagy mesterségesen előállított hozzávaló. Ezzel a termékek szállításából származó kibocsátást igyekeznek csökkenteni, ami fontos szempont az üzletet üzemeltető pár számára.
Nagy öröm ilyen újításokkal találkozni Prága utcáin. A Bezmasna könnyen elérhetővé és élvezhetővé teszi a növényi étkezést
– osztotta meg véleményét Michal Horák, az üzlet egy rendszeres vásárlója.
Amíg a növényi húskészítményeket kínáló hentesüzletek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, addig a klasszikus kínálattal rendelkező hentesboltok esetében előfordul, hogy egyre nehezebben maradnak talpon. New York legpatinásabb hentesüzlete tavaly például csődközeli helyzetbe került, a lakosság segítségét kellett kérniük, hogy folytatni tudják a működést.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.