Most olvasott cikk
Növényi finomságok a húspultban – megnyílt Prága első vegán hentesboltja

Növényi finomságok a húspultban – megnyílt Prága első vegán hentesboltja

Egy prágai vegán hentes üzlet dolgozója tart maga előtt egy hidegtálat, amin növényi alapú sonkatekercsek, tojás és zöldségek vannak

A világszerte egyre népszerűbb, növényi alapú húskülönlegességeket kínáló vegán hentes koncepció Prágába is eljutott. A Bezmasna a növényi húshelyettesítők ízletessége mellett a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektet. Termékeik alapanyagait helyi gazdálkodóktól szerzik, a csomagolás pedig újrahasznosítható vagy visszaváltható.

Mindenből létezik vegán verzió – akik még nem mélyültek el a növényi alapú konyha mélységeiben, azok számára meglepő lehet a kijelentés. Pedig szinte tényleg minden elkészíthető kizárólag növények felhasználásával. A portálunkon található több száz recept is erről tanúskodik. Ám a kijelentés nem csak a konyhaművészet berkein belül alkalmazható. Létezik például vegán hentesbolt is. Prágában nem olyan rég nyílt meg az első ilyen üzlet, a Bezmasna – számolt be róla a Totally Vegan Buzz.

A Csehország fővárosában, Letná városrészben található vegán hentesüzlet neve annyit tesz: hús nélkül. Az üzletet vezető pár célja, hogy autentikus húsélményt tudjon nyújtani az érdeklődőknek. Emellett nagyon fontos számukra a fenntarthatóság is, ezért termékeikhez a hozzávalókat helyi gazdáktól szerzik. Ezzel céljaiknak megfelelően nemcsak a frissességet garantálják, de a helyi gazdaságot is élénkítik.

Külföldi mintákból vettük az ötletet, ahol már léteznek hasonló vegán hentesboltok. Itthon még mindig elég szűkös a kínálat, és legtöbbször valamilyen műanyagba csomagolva kaphatók csak a termékek. Szerettem volna egy olyan helyet, ahol kifejezetten cseh sajátosságokat vásárolhatok, és annyit, amennyi éppen kell

– mesélte Diana Kahleová, az üzlet egyik társalapítója.

A vegán hentesbolt egyre népszerűbb jelenség

Az amerikai The Herbivorous Butcher üzletet tekintik sokan a mozgalom elindítójának, de azóta számos más vegán hentesbolt is nyílt szerte a világban. A jelenség természetesen még nem olyan elterjedt, hogy akármelyik városba betérve találkozhassunk velük. De ha hihetünk a statisztikáknak, akkor a vegán hentes koncepció előreláthatóan egyre csak terjedni fog. Egyre szélesebb körben foglalkoztatja a társadalmat ugyanis a fenntartható étkezés, valamint az állatoknak okozott szenvedés a nagyipari állattartásban.

A Bezmasna előre elkészített ételeket, szendvicseket és speciális cseh vagdalt és szeletelt növényi alapú húsokat kínál a vásárlóinak. A termékekben nincs távolról érkező kiegészítő vagy mesterségesen előállított hozzávaló. Ezzel a termékek szállításából származó kibocsátást igyekeznek csökkenteni, ami fontos szempont az üzletet üzemeltető pár számára.

Nagy öröm ilyen újításokkal találkozni Prága utcáin. A Bezmasna könnyen elérhetővé és élvezhetővé teszi a növényi étkezést

– osztotta meg véleményét Michal Horák, az üzlet egy rendszeres vásárlója.

Amíg a növényi húskészítményeket kínáló hentesüzletek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, addig a klasszikus kínálattal rendelkező hentesboltok esetében előfordul, hogy egyre nehezebben maradnak talpon. New York legpatinásabb hentesüzlete tavaly például csődközeli helyzetbe került, a lakosság segítségét kellett kérniük, hogy folytatni tudják a működést.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.