A tiramisu számtalan variációja közül most egy friss, nyári változatot mutatunk: a klasszikus, kávés ízesítés helyett friss eperrel készítjük ezt a desszertet. Íme a vegán epres tiramisu receptje.
A növényi alapú tiramisu krémjére számtalan változat létezik. Van, aki tofuval készíti, ami talán a legegészségesebb alternatíva a mascarpone helyettesítésére. De létezik vegán mascarpone is, ami ma már szinte minden szupermarketben kapható. Tapasztalataink szerint azonban a legfinomabb vegán mascarpone kesudió-alapú krémből készül, ezért ezt az epres tiramisut is ezzel készítettük el.
A hagyományos babapiskótát az egyszerűség kedvéért vegán kekszre cseréltük, de létezik vegán babapiskóta is; ha fellelsz ilyet a közeledben, akkor azt is használhatod. De természetesen házi készítésű piskótát is süthetsz – alább ehhez is találsz is receptet.
Hozzávalók
kb. 20×30 cm-es jénai tálhoz/tepsihez
- 1 kg eper
- 200 g vegán keksz vagy az itt található piskóta
- 300 g kesudió
- 100 g nádcukor
- 4 evőkanál agávészirup*
- 100 ml növényi tej
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- fél biocitrom leve
*Ehelyett használhatsz datolya- vagy juharszirupot is. Ezek azonban kissé kevésbé édesek, mint az agávészirup, tehát lehet, hogy kicsit nagyobb mennyiségre lesz belőlük szükség.
Az epres tiramisu elkészítése
- A krémhez a kesudiót lefedve áztasd be éjszakára. Ha erre nincs időd, akkor dobd a kesudiót lobogó vízbe 30 másodpercre, zárd el, majd fedd le 30-60 percre.
- Eközben az epret alaposan mosd meg, és vágd ki a zöld részét. Az eper egyik felét vágd nagyon apró kockákra, majd tedd egy lábasba 100 gramm nádcukorral együtt.
- Közepes lángon kezdd el melegíteni, és időnként keverj rajta egyet, hogy ne égjen le. Reszeld bele a biocitrom héját (ha nem biotermesztésű citromod van, akkor ezt a lépést hagyd ki!), és amint felforrt, jöhet bele a fél citrom leve is. Zárd el, és tedd félre.
- Áztatás után a kesudiót öblítsd át, majd késes aprítóban vagy botmixerrel turmixold simára 100 ml növényi tejjel, két evőkanál kókuszzsírral, egy teáskanál vaníliakivonattal és egy csipet sóval. Akár percekbe is telhet, mire szép sima lesz, ezért a motort időnként pihentesd közben.
- A rétegzéshez a kekszet vagy a piskóta felét tedd a jénai tál vagy tepsi aljába, majd öntsd rá az epres szósz felét. Jöhet rá a kesukrém fele, majd még egy réteg keksz vagy piskóta. Öntsd rá a maradék eperszószt, majd a maradék kesukrémet, és simítsd el a tetejét.
- A megmaradt epreket vágd félbe (vagy olyan alakúra, amilyenre szeretnéd), és díszítsd vele tetszés szerint a tiramisu tetejét. Ha fel szeretnéd dobni színekkel, akkor menta- vagy bazsalikomlevelek is kerülhetnek rá.
- Legalább négy órára tedd hűtőbe, hogy megdermedjenek a rétegek és a tiramisu vágható legyen.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.