A meleg időben, ha épp nincs kedve főzni az embernek, akkor előkerülnek a szendvicsötletek. Nem kell megállni a megszokott, unalmas, száraz változatoknál: egy kis kreativitással a szendvics laktató, tápláló és izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető ebéd vagy uzsonna lehet.
Ha gyors ebédre vágysz, a szendvics mindig jó választás. Azonban könnyen el lehet unni az egyhangú margarinos-felvágottas kombinációt – és miért is ne kerülhetne a szendvicsbe mindenféle izgalmas összetevő? Íme néhány kreatív szendvicsötlet, amik jól jöhetnek a nagy melegben.
Praktikus tipp: ha szendvicskrémet készítesz, érdemes egyből nagyobb adagot gyártani. A hűtőben a legtöbb kence napokig eláll, sőt, általában még jót is tesz nekik egy éjszaka a hűtőben, így összeérnek az ízek. Ezeket aztán többféleképp is felhasználhatod: nemcsak szendvicset kenhetsz meg velük, de töltheted wrapbe, használhatod mártogatósnak vagy akár tésztaszósznak is.
Vegán körözöttes szendvics
Ebben a vegán körözöttben a túrót tofu váltja fel, a tejfölt pedig növényi tejföl vagy növényi joghurt.
Azért is tökéletes ebédalternatíva, mert a fehérjedús tofu rendkívül laktató, a szendvicset pedig kedved szerinti zöldségekkel pakolhatod meg: nagyon jól illik a körözötthöz például a hónapos retek és a különböző csírák.
A receptért kattints ide!
Csicseriborsó-salátás szendvics
Ebben a majonézes csicseriborsó-salátában a két domináns összetevő a csemegeuborka és a kapor. Ha kerülöd az olajos ételeket, majonéz helyett használhatsz növényi joghurtot is, azzal is isteni lesz a végeredmény. Friss csírával vagy salátával az ebédre csomagolt szendvicsben tökéletesen helyt áll.
De akár többféle ízvilág felé is elviheted ezt a laktató, csicseriborsó-alapú salátát: tehetsz bele almát és mazsolát; fekete só hozzáadásával a tojássaláta ízét idézheted fel vele; a majonézbe curry-fűszerkeveréket keverve pedig isteni ázsiai jellegű ételt kaphatsz.
A receptért kattints ide!
Zöldborsókrémes szendvics
Ha valami különlegeset keresel, ami feldobhatja az étkezéseidet, akkor ez a friss és könnyed zöldborsópástétom tökéletes választás lehet. A zöldborsópástétomos szendvicsbe jól passzol a retek, a tofu, a savanyított zöldségek, a mikrozöldek és a csírák is.
Harsányzöld, látványos színe és különlegessége révén nemcsak a hétköznapokon, de akár vacsorapartikon is megállja a helyét.
A receptért kattints ide!
Vegán tojáskrémes szendvics
A vegán tojáskrém a fekete sónak köszönhetően megszólalásig hasonlít az eredetire. A krém alapjához többféle összetevő közül is választhatsz: tofus, csicseriborsós vagy avokádós változatban is elkészíthető. A végeredmény hasonló lesz, ugyanis mindhárom hozzávaló enyhe ízű, ami jól felveszi a hozzáadott fűszereket.
Ezt az alapreceptet kedved szerint variálhatod. Lilahagyma helyett például használhatsz újhagymát vagy metélőhagymát is, petrezselyem helyett pedig tehetsz bele friss bazsalikomot vagy kaprot is. Kenheted a reggeli pirítósodra is, ha pedig szendvicsbe töltöd, akkor jól illik hozzá a friss retek, a kápia paprika, a savanyított lilahagyma és a leveles zöldségek.
A receptért kattints ide!
Mogyoróvajas-banános szendvics
Bár az édes szendvicsekre legtöbben inkább reggeliként tekintenek, mintsem ebédként, ez a mogyoróvajas-lekváros-banános változat tökéletesen megállja a helyét a déli órákban is.
Laktató és tápláló szendvics, ráadásul villámgyorsan elkészíthető. Az eredeti recept szerint a szendvicset serpenyőn vagy szendvicssütőben kissé megpirítjuk, de ezt a lépést akár ki is hagyhatod, főleg ha friss kenyérből készíted.
A receptért kattints ide!
Spenótos quesedilla
A quesadilla a mexikói konyha melegszendvicse, csak sokkal menőbb annál: tortillalapot használnak hozzá, amit vagy félbehajtanak, vagy két lapot pakolnak egymásra, és serpenyőben kisütik.
A legegyszerűbb változatot csak sajttal töltik, de mehet bele sok más finomság is. Ebben a receptben egy isteni spenótos változatot mutatunk be, ami ellen még a zöldségutálóknak sem lehet kifogása.
A receptért kattints ide!
Vegán rántottás toritillatekercs
Néha az amerikaiak nagyon jól tudják kombinálni a jó dolgokat: ilyen például a rántotta és a tortilla keresztgyermeke, a rántottás tortilla wrap.
Ez tojás helyett tofuból készült változat annyira laktató, gyorsan elkészíthető, és sokáig friss és finom marad, hogy elcsomagolt ebédnek is tökéletes választás.
A receptért kattints ide!
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.