Most olvasott cikk
5+2 kreatív szendvicsötlet nyárra – gyors, laktató és mind vegán

5+2 kreatív szendvicsötlet nyárra – gyors, laktató és mind vegán

Vegán szendvics fa vágódeszkán tálalva, fogpiszkálóval átszúrva, benne guacamole, zöldségek, csíra és tofuszeletek

A meleg időben, ha épp nincs kedve főzni az embernek, akkor előkerülnek a szendvicsötletek. Nem kell megállni a megszokott, unalmas, száraz változatoknál: egy kis kreativitással a szendvics laktató, tápláló és izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető ebéd vagy uzsonna lehet.

Ha gyors ebédre vágysz, a szendvics mindig jó választás. Azonban könnyen el lehet unni az egyhangú margarinos-felvágottas kombinációt – és miért is ne kerülhetne a szendvicsbe mindenféle izgalmas összetevő? Íme néhány kreatív szendvicsötlet, amik jól jöhetnek a nagy melegben.

Praktikus tipp: ha szendvicskrémet készítesz, érdemes egyből nagyobb adagot gyártani. A hűtőben a legtöbb kence napokig eláll, sőt, általában még jót is tesz nekik egy éjszaka a hűtőben, így összeérnek az ízek. Ezeket aztán többféleképp is felhasználhatod: nemcsak szendvicset kenhetsz meg velük, de töltheted wrapbe, használhatod mártogatósnak vagy akár tésztaszósznak is.

Vegán körözöttes szendvics

két szelet pirítós egy tányéron vegán körözöttel, friss petrezselyemzölddel
Fotó: Prove

Ebben a vegán körözöttben a túrót tofu váltja fel, a tejfölt pedig növényi tejföl vagy növényi joghurt.

Azért is tökéletes ebédalternatíva, mert a fehérjedús tofu rendkívül laktató, a szendvicset pedig kedved szerinti zöldségekkel pakolhatod meg: nagyon jól illik a körözötthöz például a hónapos retek és a különböző csírák.

A receptért kattints ide!

Csicseriborsó-salátás szendvics

Csicseriborsó-salátás szendvics paradicsommal, fekete vágódeszkán, a háttérben salátalevelek
Getty Images

Ebben a majonézes csicseriborsó-salátában a két domináns összetevő a csemegeuborka és a kapor. Ha kerülöd az olajos ételeket, majonéz helyett használhatsz növényi joghurtot is, azzal is isteni lesz a végeredmény. Friss csírával vagy salátával az ebédre csomagolt szendvicsben tökéletesen helyt áll.

De akár többféle ízvilág felé is elviheted ezt a laktató, csicseriborsó-alapú salátát: tehetsz bele almát és mazsolát; fekete só hozzáadásával a tojássaláta ízét idézheted fel vele; a majonézbe curry-fűszerkeveréket keverve pedig isteni ázsiai jellegű ételt kaphatsz.

A receptért kattints ide!

Zöldborsókrémes szendvics

két zöldborsókrémes szendvics bambusz alátéten, friss zöldborsóval és bazsalikommal díszítve
Getty Images

Ha valami különlegeset keresel, ami feldobhatja az étkezéseidet, akkor ez a friss és könnyed zöldborsópástétom tökéletes választás lehet. A zöldborsópástétomos szendvicsbe jól passzol a retek, a tofu, a savanyított zöldségek, a mikrozöldek és a csírák is.

Harsányzöld, látványos színe és különlegessége révén nemcsak a hétköznapokon, de akár vacsorapartikon is megállja a helyét.

A receptért kattints ide!

Vegán tojáskrémes szendvics

vegán tojáskrém és rukkola zsemlébe töltve egy tányéron, a háttérben még egy szendvics
Getty Images

A vegán tojáskrém a fekete sónak köszönhetően megszólalásig hasonlít az eredetire. A krém alapjához többféle összetevő közül is választhatsz: tofus, csicseriborsós vagy avokádós változatban is elkészíthető. A végeredmény hasonló lesz, ugyanis mindhárom hozzávaló enyhe ízű, ami jól felveszi a hozzáadott fűszereket.

Ezt az alapreceptet kedved szerint variálhatod. Lilahagyma helyett például használhatsz újhagymát vagy metélőhagymát is, petrezselyem helyett pedig tehetsz bele friss bazsalikomot vagy kaprot is. Kenheted a reggeli pirítósodra is, ha pedig szendvicsbe töltöd, akkor jól illik hozzá a friss retek, a kápia paprika, a savanyított lilahagyma és a leveles zöldségek.

A receptért kattints ide!

Mogyoróvajas-banános szendvics

félbevágott és egyásra tett, grillezett szendvics mogyoróvajjal, banánnal és málnalekvárral töltve, rózsaszín háttér előtt
Fotó: Prove

Bár az édes szendvicsekre legtöbben inkább reggeliként tekintenek, mintsem ebédként, ez a mogyoróvajas-lekváros-banános változat tökéletesen megállja a helyét a déli órákban is.

Laktató és tápláló szendvics, ráadásul villámgyorsan elkészíthető. Az eredeti recept szerint a szendvicset serpenyőn vagy szendvicssütőben kissé megpirítjuk, de ezt a lépést akár ki is hagyhatod, főleg ha friss kenyérből készíted.

A receptért kattints ide!

Spenótos quesedilla

spenóttal töltött, negyedbe vágott quesadilla szeletek egymásra pakolva egy tányéron
Fotó: Prove

A quesadilla a mexikói konyha melegszendvicse, csak sokkal menőbb annál: tortillalapot használnak hozzá, amit vagy félbehajtanak, vagy két lapot pakolnak egymásra, és serpenyőben kisütik.

A legegyszerűbb változatot csak sajttal töltik, de mehet bele sok más finomság is. Ebben a receptben egy isteni spenótos változatot mutatunk be, ami ellen még a zöldségutálóknak sem lehet kifogása.

A receptért kattints ide!

Vegán rántottás toritillatekercs

három paradicsomos, spenótos tofurántottával töltött tortillatekercs egymásra pakolva egy tányéron
Fotó: Prove

Néha az amerikaiak nagyon jól tudják kombinálni a jó dolgokat: ilyen például a rántotta és a tortilla keresztgyermeke, a rántottás tortilla wrap.

Ez tojás helyett tofuból készült változat annyira laktató, gyorsan elkészíthető, és sokáig friss és finom marad, hogy elcsomagolt ebédnek is tökéletes választás.

A receptért kattints ide!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.