Ez a karalábé-krémleves az egyik legegyszerűbb étel, amit elkészíthetsz vacsorára, ha épp ötlet híján vagy. Nem véletlenül olyan népszerűek a krémlevesek: minimális energiabefektetéssel elkészülnek, a hűtőben szomorkodó zöldségek szinte bármelyike belekerülhet, ráadásul egészséges választás is.
A karalábé egész évben elérhető, ráadásul ez a szerény zöldség gazdag C-vitaminban, amely kiváló antioxidáns és erősíti az immunrendszert. Emellett B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek létfontosságúak az idegrendszer megfelelő működéséhez. Magas rosttartalma elősegíti az emésztést és támogatja a bélrendszer egészségét, míg a benne található kálium segít a vérnyomás szabályozásában és a szív megfelelő működésében.
A karalábé levelei a leggazdagabbak tápanyagokban: háromszor annyi vitamin és karotinoid vegyület (A-vitamin) van bennük, mint a gumóban. Érdemes tehát a leveleket is elfogyasztani a gumóval együtt.
A karalábé-krémleves különlegessége abban rejlik, hogy egyszerűen elkészíthető, mégis gazdag ízvilággal és értékes tápanyagokkal rendelkezik. A karalábé apróra vágva gyorsan puhára fő, és különféle fűszerekkel, például fokhagymával, hagymával vagy akár friss fűszernövényekkel is ízesítheted. A mi változatunk petrezselyemmel készül, de akár a karalábé zöldjét is felhasználhatod a leveshez, hogy még egészségesebbé tedd.
A selymes, krémes állagot növényi tejszínnel vagy zsírosabb növényi tejjel érheted el. Utóbbiak azonban opcionálisak, ugyanis a burgonyától természetesen is krémes lesz. A karalábé mellett más zöldségekkel is variálhatod a levest, például burgonyával – mint ahogy mi is tettük –, ami extra krémességet ad, vagy sárgarépával, ami enyhe édességet kölcsönöz a levesnek.
Tálalhatod önmagában könnyű ebédként vagy előételként is. Ha pedig krémleves helyett inkább laktatóbb levest készítenél karalábéból, akkor próbáld ki ez a csipetkével és vegán tejföllel gazdagított tárkonyos zöldséglevest.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 2 közepes karalábé (kb. 500 g)
- 2 közepes burgonya (kb. 300 g)
- 100 ml növényi tejszín (opcionális)
- 600 ml zöldségalaplé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet szerecsendió
- só
- frissen őrölt bors
- két evőkanál friss citromlé
- 1 csokor friss petrezselyem felaprítva (opcionális)
- opcionális a tálaláshoz: pirított magvak és/vagy kenyérkockák
Karalábé-krémleves elkészítése
- A vöröshagymát, a karalábét és a burgonyát tisztítsd meg, majd a vöröshagymát aprítsd fel kis kockákra, a karalábét és a burgonyát pedig kockázd fel.
- Egy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, és közepes lángon kezdd el rajta pirítani a felaprított vöröshagymát. Adj hozzá egy nagy csipet sót, majd öt perc után jöhet hozzá a karalábé és pár tekerés frissen őrölt bors. Ezt is pirítsd 2-3 percig, majd add hozzá a burgonyát, és öntsd fel 600 milliliter zöldségalaplével vagy vízzel.
- Adj hozzá egy (ha sós zöldségalaplevet használtál, akkor fél) teáskanál sót, és forrald fel. Amíg felforr, vedd magasabbra a lángot, majd alacsony lángon főzd kb. 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Ha elkészültek a zöldségek, vedd le a lángról, és botmixerrel krémesítsd homogén állagúra.
- Add hozzá a növényi tejszínt, a szerecsendiót, a felaprított petrezselymet, majd forrald össze 1-2 perc alatt a krémlevest. Kóstold, és ha kell, adj még hozzá sót. Miután elzártad, keverj bele még két evőkanál friss citromlevet.
- A végén ízlés szerint tálald a karalábé-krémlevest pirított magvakkal vagy kenyérkockákkal és ízesítsd tovább friss citrom levével.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.