Most olvasott cikk
Bruschetta – az olasz paradicsomos pirítós

Bruschetta – az olasz paradicsomos pirítós

Három szelet paradicsomos bruschetta friss bazsalikommal megszórva, fa felületen tálalva

A legegyszerűbb ételek gyakran a legfinomabbak, és az olasz bruschetta tökéletes példája ennek a bölcsességnek. Néhány alapvető hozzávalóból készül, amelyek szinte mindig megtalálhatók a kamrában, az eredmény mégis egy fantasztikusan ízletes, könnyed fogás lesz.

Az olasz konyha varázsa két fő dologban rejlik: egyszerűség és minőség – ezért ezeket érdemes szem előtt tartanod az alapanyagok kiválasztásánál. Mutatjuk, hogyan.

Kenyér: a bruschettához a legjobb választás valamilyen ropogós héjú kenyér, mint a bagett, ciabatta vagy kovászos cipó. Vizes zsemléből, toastkenyérből és hasonlókból kevésbé lesz finom.

Paradicsom: szezonban bármilyen édes, érett paradicsomot használhatsz hozzá. Szezonon kívül érdemesebb koktél- vagy szilvaparadicsomot választani. A nagyobb méretű paradicsomok ilyenkor kevésbé finomak, és mivel a bruschettához nyersen használjuk őket, különösen fontos, hogy ízletes paradicsomot válassz.

Olívaolaj: lehetőleg extraszűz olívaolajat használj, és ne cseréld le másik olajra, ugyanis az íze adja a bruschetta lelkét.

Bazsalikom: fontos, hogy friss bazsalikomot használj, az íze ugyanis sokkal intenzívebb és aromásabb, mint a szárított változaté.

A bruschetta lehet előétel, könnyű reggeli vagy ebéd, vagy akár egy esti borozás kísérője is. További mediterrán receptekért kattints ide.

Hozzávalók

2 bagetthez

  • 2 bagett (kb. 200-250 g/db)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 kg paradicsom
  • 100 ml extraszűz olívaolaj
  • 60 ml balzsamecet
  • 1 nagy csokor friss bazsalikom
  • frissen őrölt bors

Bruschetta elkészítése

  1. A sütőt melegítsd elő 140 ℃-ra.
  2. A vöröshagymát és fokhagymát tisztítsd meg, majd a vöröshagymát vágd apró kockára, négy gerezd fokhagymát pedig zúzz össze, és tedd egy nagyobb tálba. A másik két gerezd fokhagymát tedd félre.
  3. A paradicsomokat mosd meg, vágd fel apró kockákra, és add hozzá a hagymához. A darabolás közben kifolyt paradicsomlevet se hagyd elveszni, azt is öntsd a tálba.
  4. A bazsalikomot aprítsd fel: szedd le a leveleit, tedd őket egymásra, tekerd fel, és egy éles késsel szeleteld fel.
  5. Add a paradicsomhoz a felaprított bazsalikomot, 100 ml extraszűz olívaolajat, 60 ml balzsamecetet, egy teáskanál sót és jó pár tekerés frissen őrölt borsot.
  6. Kóstold, és ha szükséges, még sózd, borsozd.
  7. A bagetteket szeleteld fel, és helyezd őket egy tepsire (kb. két tepsinyi kell, hogy kijöjjön belőle). Kend le őket egy kevés olívaolajjal, majd pirítsd 3-4 percig 140 ℃-ra előmelegített sütőben.
  8. Még melegen dörzsöld be őket a korábban félretett két gerezd fokhagymával.
  9. Halmozd a paradicsomot a fokhagymás bagettszeletekre. A paradicsom levében istenien koncentrálódnak az aromák, tehát feltétlenül locsolj belőle a pirítósra.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.