A legegyszerűbb ételek gyakran a legfinomabbak, és az olasz bruschetta tökéletes példája ennek a bölcsességnek. Néhány alapvető hozzávalóból készül, amelyek szinte mindig megtalálhatók a kamrában, az eredmény mégis egy fantasztikusan ízletes, könnyed fogás lesz.
Az olasz konyha varázsa két fő dologban rejlik: egyszerűség és minőség – ezért ezeket érdemes szem előtt tartanod az alapanyagok kiválasztásánál. Mutatjuk, hogyan.
Kenyér: a bruschettához a legjobb választás valamilyen ropogós héjú kenyér, mint a bagett, ciabatta vagy kovászos cipó. Vizes zsemléből, toastkenyérből és hasonlókból kevésbé lesz finom.
Paradicsom: szezonban bármilyen édes, érett paradicsomot használhatsz hozzá. Szezonon kívül érdemesebb koktél- vagy szilvaparadicsomot választani. A nagyobb méretű paradicsomok ilyenkor kevésbé finomak, és mivel a bruschettához nyersen használjuk őket, különösen fontos, hogy ízletes paradicsomot válassz.
Olívaolaj: lehetőleg extraszűz olívaolajat használj, és ne cseréld le másik olajra, ugyanis az íze adja a bruschetta lelkét.
Bazsalikom: fontos, hogy friss bazsalikomot használj, az íze ugyanis sokkal intenzívebb és aromásabb, mint a szárított változaté.
A bruschetta lehet előétel, könnyű reggeli vagy ebéd, vagy akár egy esti borozás kísérője is. További mediterrán receptekért kattints ide.
Hozzávalók
2 bagetthez
- 2 bagett (kb. 200-250 g/db)
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 kg paradicsom
- 100 ml extraszűz olívaolaj
- 60 ml balzsamecet
- 1 nagy csokor friss bazsalikom
- só
- frissen őrölt bors
Bruschetta elkészítése
- A sütőt melegítsd elő 140 ℃-ra.
- A vöröshagymát és fokhagymát tisztítsd meg, majd a vöröshagymát vágd apró kockára, négy gerezd fokhagymát pedig zúzz össze, és tedd egy nagyobb tálba. A másik két gerezd fokhagymát tedd félre.
- A paradicsomokat mosd meg, vágd fel apró kockákra, és add hozzá a hagymához. A darabolás közben kifolyt paradicsomlevet se hagyd elveszni, azt is öntsd a tálba.
- A bazsalikomot aprítsd fel: szedd le a leveleit, tedd őket egymásra, tekerd fel, és egy éles késsel szeleteld fel.
- Add a paradicsomhoz a felaprított bazsalikomot, 100 ml extraszűz olívaolajat, 60 ml balzsamecetet, egy teáskanál sót és jó pár tekerés frissen őrölt borsot.
- Kóstold, és ha szükséges, még sózd, borsozd.
- A bagetteket szeleteld fel, és helyezd őket egy tepsire (kb. két tepsinyi kell, hogy kijöjjön belőle). Kend le őket egy kevés olívaolajjal, majd pirítsd 3-4 percig 140 ℃-ra előmelegített sütőben.
- Még melegen dörzsöld be őket a korábban félretett két gerezd fokhagymával.
- Halmozd a paradicsomot a fokhagymás bagettszeletekre. A paradicsom levében istenien koncentrálódnak az aromák, tehát feltétlenül locsolj belőle a pirítósra.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.