Az eperszezon lassan véget ér, de a szemfülesek még épp megkaparinthatják a boltban az utolsó darabokat. Ha még idén utoljára készítenél valami finomságot ebből a nyárköszöntő gyümölcsből, ez a hét epres recept mind méltó lezárása lehet a szezonnak.
Bár már előfordul, hogy télen is megjelennek a boltokban a szép nagy, mélypiros eperrel teli dobozok, azért azt tudjuk, hogy ezek inkább csak külsejükben hasonlítanak a nyáron termő, napsütötte, mézédes gyümölcshöz. Ráadásul nemcsak az ízélmény, hanem a környezettudatosság miatt és érdemes a szezonálisan kapható, helyi termesztésből származó gyümölcsök és zöldségek fogyasztására törekedni.
Persze szomorú, hogy mindössze egy hónapig élvezhetjük ezt a csodás gyümölcsöt: ezért is döntöttünk úgy, hogy ezzel a válogatással méltó búcsút intünk a szezonnak.
Íme hét epres recept, amik között garantáltan találsz kedvedre valót!
Epres sajttorta (nyitóképünkön)
Ha kevés időd van, de különlegesebb vasárnapi desszertre vágysz vagy valakit meglepnél, akkor ez az epres-tofus „sajttorta” tökéletes recept lehet számodra. Még a megrögzött sajttortafanok sem mondanák meg, hogy valójában egyáltalán nincs benne sajt: a krémes rétegért ebben a receptben ugyanis a tofu és a vegán tejföl felel.
Sokféleképpen variálható, nem igényel sok összetevőt és rendkívül egyszerű az elkészítése. Kifejezetten kellemes jól behűtve a nyári melegben.
Eperleves
Ez az eperleves azért szuper, mert bár friss eperből elkészítve is isteni, ugyanolyan jó lesz, ha kissé fonnyadtabb darabokat használsz, amit frissen már nem szívesen fogyasztanál. Hidegen tálalva a legjobb, ezért különösen ideális desszert lehet a meleg nyári napokra frissítő ízeivel és krémes állagával.
Az eperlevest még különlegesebbé teheted, ha kevés vaníliát vagy citromlevet is hozzáadsz. Tálaláskor díszítheted friss mentalevéllel vagy bazsalikommal, de növényi tejszínhab vagy pirított mandula is remekül illik hozzá.
Egyéjszakás zabkása eperrel
Annak ellenére, hogy a zabkása édes, nagyon egészséges: tele van rosttal, fehérjével és ásványi anyagokkal, ha pedig gyümölcsökkel és magvakkal készíted el, akkor vitaminokban és esszenciális zsírsavakban is gazdag reggeli lesz belőle. Emellett előnye, hogy elteheted befőttesüvegben is, amit reggel magaddal vihetsz úti reggelinek vagy uzsonnának.
Az egyéjszakás zabkása lényege tulajdonképpen az, hogy a zabot nem megfőzzük, hanem jó pár órára beáztatjuk és hűtőbe tesszük. Reggelre pont olyan sűrű lesz, mint a hagyományos zabkása, de könnyedebb és desszertszerűbb lesz a végeredmény.
Epres piskóta
Ha szeretnél egy légiesen könnyű, klasszikus desszertet készíteni, akkor ez az epres, piskótaszerű sütemény ideális választás lehet. Ezt az egyszerű kevert süteményt különösen ajánljuk a kezdő konyhatündéreknek, elkészítése ugyanis szinte gyerekjáték.
A piskóta édessége és puhasága remekül harmonizál az eper frissességével, amit megkoronázhatsz a tetejére szórt porcukorral vagy valamilyen tetszőleges sziruppal. Tökéletes kísérője a lassú, hétvégi reggeleknek vagy a délutáni kávénak is.
Epres tiramisu
Az epres tiramisu egy igazi nyári különlegesség, ami garantáltan felfrissít a nagy melegben.
A klasszikus, kávés változat helyett itt a rétegek közé friss eper kerül, a tiramisu krémjét kesudióból készítjük, a hagyományos babapiskóta helyett pedig az egyszerűség kedvéért kekszet használunk.
Epres smoothie
A smoothie a 21. századi egészséges életmód jelképe: rendkívül vitamindús, energizáló napindító. Az egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármit el lehet benne rejteni, ami nem lóg ki túlságosan az ízvilágból.
Ennek a gondolatmenetnek a mentén raktuk össze ezt a receptet, ami a vitaminokban és ásványi anyagokban dús gyümölcsökön és zöldségeken kívül tele van antioxidánsokkal, lassú felszívódású, hosszú ideig teltségérzetet adó szénhidrátokkal és esszenciális zsírsavakkal, ráadásul teljes értékű növényi étrendbe is beleilleszthető.
Eperlekvár
Ezzel a házi eperlekvárrecepttel tartósítószer nélkül is gyerekjáték a befőzés télire, ráadásul mindössze három természetes összetevőre van csak hozzá szükség: eperre, cukorra és citromlére.
Azonban bátran kísérletezhetsz is a különböző variációkkal. A hagyományos változat helyett például mentával vagy bazsalikommal is megbolondíthatod.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.