Bolygó

Greta Thunberg nyert: az EU több száz milliárd eurót fog a klímaváltozás megfékezésére fordítani

Fontos lecke azoknak, akik nem hisznek abban, hogy az egyéni cselekvésnek lehet eredménye, és azoknak, akik a fiatal generációt lenézik.

Greta Thunberg vegán környezetvédő aktivista sikerrel járt Juncker megköszönte a munkájátYves Herman / Reuters

Az Európai Uniónak az elkövetkező évtizedben több száz milliárd eurót, a költségvetésének negyedét kell a klímaváltozás megfékezésére költenie – jelentette be az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker.

A politikus a svéd Greta Thunberg beszédére reagált: ő az a 16 éves lány, aki gyerekek és fiatalok millióit inspirálja a klímaváltozás elleni fellépésre.

Thunberg szerint a fiataloknak elegük van abból, hogy a politikai vezetők semmibe veszik a klímatudósok figyelmeztetéseit, és ennek megváltoztatására kérte a jelenlévőket az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság plenáris ülésén.

A fiatal vegán, környezetvédő aktivista most azért járt Belgiumban, hogy csatlakozzon az immár hét hete a klímaváltozás ellen tüntető diáksereghez: akárcsak a korábbi tüntetéseken, most is több, mint 10 ezer fiatal demonstrált Belgium több városában.

Greta győzelme

Juncker beszédében azt ígérte: a következő, 2021-től 2027-ig tartó pénzügyi ciklusban az EU ezermilliárdos költségvetésének negyedét a klímaváltozás visszafogására fogja fordítani – írja a Reuters.

A bizottsági elnök a klímaváltozást tagadó politikai erőket is kemény kritikával illette, főként az amerikai elnököt:

Mr. Trump és barátai úgy vélik, a klímaváltozás csupán ideológiai kérdés, kitalált dolog…valójában viszont valami nagyon veszélyes dolog kezdetét láthatjuk.

Ezek óriási lépések, és nem kis részben köszönhetőek annak a köznyomásnak, amelynek központjában Thunberg áll; az ő nyomán több országban folyik jelenleg is diákok által vezetett klímaváltozás-ellenes tüntetés: például Németországban, Svájcban, Franciaországban és Ausztráliában is.

Greta Thunberg, vegán, környezetvédő erős beszéde

Greta Thunberg, 16 éves vegán, környezetvédő aktivista megüzente:A változás készülőben van; akár tetszik, akár nem.Segíts terjeszteni az üzenetet: oszd meg a videót másokkal is!Hasonló videókért kövesd az oldalam: Csir Kevin

Posted by Csir Kevin on Thursday, January 10, 2019

 

Juncker elismerte, régebben azt hitte, a fiatalok tétlenek és nem akarnak szerepet vállalni komoly kérdésekben. Ám az utóbbi időben teljesen megváltozott erről a véleménye:

Tévedtem. A fiatalok igenis készek a kihívások élére állni. […] Nagy öröm látni, hogy a fiatalok az utcára vonulnak a klímaváltozás miatt – ez tényleg hozhat érdemi változást.

A politikai erőknek hatalmas befolyása van arra, hogyan állunk hozzá globálisan a klímaváltozáshoz, vegyük például az Egyesült Államokat: Trump kijelentései és tervei táptalajt adnak a felbátorodó tudománytalan véleményeknek, és ezáltal a tétlenségnek.

2017-ben az elnök bejelentette, hogy ki kívánja vonni az Egyesült Államokat a klímaváltozásról szóló Párizsi Egyezmény alól. Bár erre valójában csak a 2020-as választások után lenne lehetősége, amennyiben megint ő nyer.

Klímaváltozás vs. emberiség

Az egyezmény céljának lényege, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 2°C alatt tartsa (az iparosodás előtti szinthez képest). A legrosszabb abban, hogy Trump még ez alól is ki akar bújni, az az, hogy egyrészt a klímatudósok szerint a 2°C-os cél nem elég, 1,5°C alatt kellene tartani a hőmérséklet-emelkedést.

Másrészt pedig az egyezmény jogilag nem is kötelező érvényű, mindössze országonként meghatározott hozzájárulásokat tűz ki célként, de azok nem betartása nem jár semmilyen következménnyel.

Greta Thunberg vegán és környezetvédő aktivista az EU gyűlésen
A 16 éves környezetvédő aktivista, Greta Thunberg. | Yves Herman / Reuters

Érthető tehát, hogy azok, akik élhető jövőt szeretnének, miért olyan bosszúsak és türelmetlenek: jelenleg nincs olyan összefogó erő vagy egységes törekvés a klímaváltozás megfékezésére, ami valóban hatásos lenne.

Emiatt Thunberg és hozzá hasonló diákok százezrei mennek iskola helyett tüntetni, hogy a politikusok fordítsák figyelmüket jobban a klímaváltozás veszélyei felé; jelenlegi fókuszuk azon van, hogy az országok tényleges tervekkel álljanak elő a 2020-as ENSZ klímaváltozásról szóló konferenciáján.

Thunberg néhány héttel ezelőtti beszéde a Világgazdasági Fórumon remekül összefoglalja a kemény igazságot:

Az emberi történelem legnagyobb bukása lenne, ha a politikusok nem tennének meg mindent a klímaváltozás megfékezéséért, és ezek az emberek a történelem legrosszabb gonosztevőiként fognak fennmaradni.

Tetszett ez a cikk? Olvasnál még ilyet? Csatlakozz a több, mint 100 támogatónkhoz, akik már befektettek a minőségi vegán újságírásba.
Flóra

Flóra

Publicista
Amikor gyerekként megértettem, hogy a hús ára egy élet elvétele, nem tudtam elképzelni, miért esszük egy emberként mégis; hogy az élet szeretete, az együttérzés, a közös társadalmi értékeink miért nem terjednek ki arra a néhány állatfajra, akik nap mint nap az asztalunkra kerülnek. Így lettem vegetáriánus, néhány évvel később pedig vegán. A téma azóta is foglalkoztat - ami leginkább leköt, az a veganizmus, a feminizmus és a környezetvédelem közös szociológiai háttere.

2 hozzászólás

  1. De jó, hogy a fiatalok is egyre többen látják, hogy az ő jövőjük a jelenben dől el. Szentendrén is jó lenne, ha megszólalnának az itt lakó, városukat szerető fiatalok!

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.