Most olvasott cikk
Greta Thunberg nyert: az EU több száz milliárd eurót fog a klímaváltozás megfékezésére fordítani

Greta Thunberg nyert: az EU több száz milliárd eurót fog a klímaváltozás megfékezésére fordítani

Greta Thunberg vegán környezetvédő aktivista sikerrel járt Juncker megköszönte a munkáját

Az Európai Uniónak az elkövetkező évtizedben több száz milliárd eurót, a költségvetésének negyedét kell a klímaváltozás megfékezésére költenie – jelentette be az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker.

A politikus a svéd Greta Thunberg beszédére reagált: ő az a 16 éves lány, aki gyerekek és fiatalok millióit inspirálja a klímaváltozás elleni fellépésre.

Thunberg szerint a fiataloknak elegük van abból, hogy a politikai vezetők semmibe veszik a klímatudósok figyelmeztetéseit, és ennek megváltoztatására kérte a jelenlévőket az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság plenáris ülésén.

A fiatal vegán, környezetvédő aktivista most azért járt Belgiumban, hogy csatlakozzon az immár hét hete a klímaváltozás ellen tüntető diáksereghez: akárcsak a korábbi tüntetéseken, most is több, mint 10 ezer fiatal demonstrált Belgium több városában.

Greta győzelme

Juncker beszédében azt ígérte: a következő, 2021-től 2027-ig tartó pénzügyi ciklusban az EU ezermilliárdos költségvetésének negyedét a klímaváltozás visszafogására fogja fordítani – írja a Reuters.

A bizottsági elnök a klímaváltozást tagadó politikai erőket is kemény kritikával illette, főként az amerikai elnököt:

Mr. Trump és barátai úgy vélik, a klímaváltozás csupán ideológiai kérdés, kitalált dolog…valójában viszont valami nagyon veszélyes dolog kezdetét láthatjuk.

Ezek óriási lépések, és nem kis részben köszönhetőek annak a köznyomásnak, amelynek központjában Thunberg áll; az ő nyomán több országban folyik jelenleg is diákok által vezetett klímaváltozás-ellenes tüntetés: például Németországban, Svájcban, Franciaországban és Ausztráliában is.

 

Juncker elismerte, régebben azt hitte, a fiatalok tétlenek és nem akarnak szerepet vállalni komoly kérdésekben. Ám az utóbbi időben teljesen megváltozott erről a véleménye:

Tévedtem. A fiatalok igenis készek a kihívások élére állni. […] Nagy öröm látni, hogy a fiatalok az utcára vonulnak a klímaváltozás miatt – ez tényleg hozhat érdemi változást.

A politikai erőknek hatalmas befolyása van arra, hogyan állunk hozzá globálisan a klímaváltozáshoz, vegyük például az Egyesült Államokat: Trump kijelentései és tervei táptalajt adnak a felbátorodó tudománytalan véleményeknek, és ezáltal a tétlenségnek.

2017-ben az elnök bejelentette, hogy ki kívánja vonni az Egyesült Államokat a klímaváltozásról szóló Párizsi Egyezmény alól. Bár erre valójában csak a 2020-as választások után lenne lehetősége, amennyiben megint ő nyer.

Klímaváltozás vs. emberiség

Az egyezmény céljának lényege, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 2°C alatt tartsa (az iparosodás előtti szinthez képest). A legrosszabb abban, hogy Trump még ez alól is ki akar bújni, az az, hogy egyrészt a klímatudósok szerint a 2°C-os cél nem elég, 1,5°C alatt kellene tartani a hőmérséklet-emelkedést.

Másrészt pedig az egyezmény jogilag nem is kötelező érvényű, mindössze országonként meghatározott hozzájárulásokat tűz ki célként, de azok nem betartása nem jár semmilyen következménnyel.

Greta Thunberg vegán és környezetvédő aktivista az EU gyűlésen
A 16 éves környezetvédő aktivista, Greta Thunberg. | Yves Herman / Reuters

Érthető tehát, hogy azok, akik élhető jövőt szeretnének, miért olyan bosszúsak és türelmetlenek: jelenleg nincs olyan összefogó erő vagy egységes törekvés a klímaváltozás megfékezésére, ami valóban hatásos lenne.

Emiatt Thunberg és hozzá hasonló diákok százezrei mennek iskola helyett tüntetni, hogy a politikusok fordítsák figyelmüket jobban a klímaváltozás veszélyei felé; jelenlegi fókuszuk azon van, hogy az országok tényleges tervekkel álljanak elő a 2020-as ENSZ klímaváltozásról szóló konferenciáján.

Thunberg néhány héttel ezelőtti beszéde a Világgazdasági Fórumon remekül összefoglalja a kemény igazságot:

Az emberi történelem legnagyobb bukása lenne, ha a politikusok nem tennének meg mindent a klímaváltozás megfékezéséért, és ezek az emberek a történelem legrosszabb gonosztevőiként fognak fennmaradni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.