Most olvasott cikk
Az Európai Parlament a növényi alapú élelmiszereket népszerűsítené a rák megelőzésére

Az Európai Parlament a növényi alapú élelmiszereket népszerűsítené a rák megelőzésére

Sült padlizsán paradicsommal, fokhagymával és paprika

Az Európai Parlament február 16-ai ülésén meghatározta, tagállamainak milyen lépéseket kell tennie a rákos megbetegedések megelőzésére.

Az ülésről szóló jegyzőkönyv kiemeli, hogy bár Európában a világ mindössze 10 százaléka él, az összes rákos megbetegedés 25 százaléka itt történik. Sőt, a szív- és érrendszeri betegségek után a rák a második leggyakoribb halálozási ok.

Elsősorban a megelőzés lenne fontos

A jegyzőkönyvben szó esik arról a fontos szempontról, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek miatt az Unió tagállamai között hatalmas különbségek vannak több téren is.

Egyrészt az egészségügyi ellátás minőségbeli eltéréséből adódóan több, mint 25 százalékos különbségek vannak bizonyos országok túlélési rátái között.

Másrészt aközött is nagy eltéréseket állapítottak meg, hogy az állampolgárokat a kormányok mennyire igyekszenek megvédeni a rákos betegségek kialakulásától: ez kiterjed például arra, mennyit foglalkoznak a döntéshozók az ezzel kapcsolatos edukáció átadásával, vagy a dezinformáció megállításával.

Emiatt az Európai Parlament ülésén határozatot hozott a rákos megbetegedések elleni küzdelem hatékonyabbá tételéért: az irányelvek szerint a tagállamoknak többet kell tennie a rákos megbetegedések megelőzéséért, a rákszűrés és rákfelismerés inkluzívabbá tételéért, és az ellátáshoz való hozzáférés egyenlőbbé tételéért.

Az akcióterv első számú területe a megelőzésről szól: itt az edukációs kampányok, a magas minőségű orvosi ellátás biztosítása és a dohányzás csökkentése mellett szó esik arról is, a Parlament szeretné, ha a tagállamok kormányai a húsfogyasztás csökkentését, a növényi alapú élelmiszerek előtérbe helyezését népszerűsítenék a rák megelőzésének érdekében.

“[Az Európai Parlament] hangsúlyozza az egészséges étrend szerepét a rákos megbetegedések kialakulásának és kiújulásának megakadályozásában és csökkentésében, és kiemeli, hogy az egyéni rákkockázat csökkenthető a fenntarthatóan termelt növények és növényi alapú ételek, például a friss gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek magasabb fogyasztásával; továbbá azt is hangsúlyozza, hogy foglalkozni kell a túlzott húsfogyasztás és az erősen feldolgozott élelmiszerek problémájával […]”

Növényekkel a rák ellen

Az Európai Parlament az akciótervben végig kiemeli: a rákmegelőzést és a rákkezelést a lehető legerősebb tudományos bizonyítékokra kell alapoznia a tagállamoknak. Ennek szellemében született a terv részének azon ajánlása is, miszerint a növényi alapú élelmiszerek fogyasztását növelni, a hús fogyasztását pedig csökkenteni szükséges.

A WHO ugyanis a feldolgozott húsokat a rákkeltő anyagok első számú csoportjába (biztosan rákkeltő), a vörös húsokat pedig a második csoportba (valószínűleg rákkeltő) sorolja.

Ezzel szemben a magas zöldség- és gyümölcsfogyasztás jótékony hatását a krónikus betegségek kialakulása ellen több, rendkívül átfogó tanulmány és tudományos áttekintés is igazolja.

Emellett a növényi étrend megelőző hatással bírhat többek között a prosztatarákkal szemben, valamint csökkenti a rákos megbetegedést elősegítő hormonok túltermelődését nőkben és férfiakban is.

Hiába állnak megdönthetetlen tudományos lábakon ezek a bizonyítékok, magyar viszonylatban eddig nemigen láthatunk példát arra, hogy a politikai döntéshozók a húsfogyasztás csökkentését és a növényi alapú ételek előtérbe helyezését népszerűsítenék. Ez talán a magát “disznóvágás mesterének” tituláló Orbán Viktor fényében nem túl meglepő.

Az Európai Parlament ülésének további eredménye, hogy a rákkutatást az egyre inkább feleslegessé váló állatokon végzett kísérletektől el akarják mozdítani az újabb, modernebb, eredményesebb technológiák felé, amikhez nem szükséges állatokat használni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.