Most olvasott cikk
Inkább távozott a román MasterChef-ből a vegán versenyző, minthogy állati alapanyagokkal főzzön

Inkább távozott a román MasterChef-ből a vegán versenyző, minthogy állati alapanyagokkal főzzön

Arra kényszerítették, hogy állati hozzávalókkal dolgozzon, ezt viszont nem volt hajlandó megtenni, úgyhogy inkább távozott a versenyből.

Viszonylag rövid pályafutása volt a romániai MasterChef nemzetközi televíziós főzőverseny legelső vegán résztvevőjének. Még januárban számolt be róla a Plant Based News, hogy Alex Lenghel – akit barátai csak Massive Vegánnak becéznek – lesz az első vegán résztvevője a főzőmsor romániai adásának.

Alex 2018-ban ismerkedett meg az életmóddal, és elég csak ránézni a fotóira, hogy láthassuk, egyelőre messziről elkerülték a fehérjehiány tünetei.

Fotó: massive.vegan / Instagram

Teljes egészében a veganizmus érdeme, hogy az az ember vagyok most, aki vagyok, minden tekintetben: étkezésileg, mentálisan, fizikailag, spirituálisan

– mondta a vegán atléta az online hírportálnak.

A több testépítő-díjjal is rendelkező sportoló egy romániai faluban született, ahol teljesen természetes volt a háznál állatokat tartani. Habár a főzés mindig fontos szerepet töltött be az életében, sokáig nem gondolt bele, hogyan kerülnek a felhasznált alapanyagok a konyhájáig.

Ez akkor változott meg, amikor a fővárosba költözött, és elkezdett informálódni az állattartó mezőgazdálkodásról.

Az elmém nem tudta feldolgozni, hogy részévé váltam ennek a gyilkos gépezetnek, pusztán csak olyan múló örömök miatt, hogy valamit a számba tegyek. Annyi lehetőségünk van növényi módon táplálkozni anélkül, hogy bárkinek is fájdalmat okoznánk

– mesélt a váltásról.

Miért ért véget ilyen hamar a szereplés?

A legutóbbi adásban párokban kellett alkotniuk a versenyzőknek. Alex egy Andrei Klabacs nevű résztvevővel került össze, akinek a receptje alapján készítették el a fogást, ami után a zsűri – többekkel együtt – a kiesési körbe küldte őket.

Itt került a versenyzők elé egy nagy darab marhahús, amit a feladat szerint a meghívott séf, David Contant iránymutatása alapján kellett volna elkésziteni.

A legelső lépés a hús megkötözése lett volna, de már ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy Alex számára kényelmetlen a feladat, úgyhogy el sem kezdte a folyamatot.

A zsűri noszogatására Alex elmagyarázta nekik, hogy nem szeretné áthágni az elveit és elkészíteni a húst, mire közölték vele, hogy nem kell megennie, csupán megfőznie – ami egyértelműen jelzi, hogy a zsűri egyfajta diétaként, nem pedig életmódként definiálta Alex vegánságát.

A szóváltást követően az egyik zsűri ultimátumot adott a testépítőnek, miszerint vagy elkezdi a feladatot, vagy hazamegy. A sportoló ezt követően levette a kötényét, majd távozott a versenyből.

Sziklaszilárd morális elvek

Talán akadnak, akik úgy gondolják, hogy Alex húzása szükségtelenül drámai volt, hiszen nem kellett volna megennie az állatot. A cukorbeteg is készíthet süteményt, a laktózérzékeny is tejbegrízt. Miért ne készíthetne egy vegán állati hozzávaló felhasználásával ételt?

Sokan viszont elfelejtik, hogy a veganizmus nem egy választott diéta, vagy szükségszerű étkezési keretrendszer, hanem egy állatjogi mozgalom, életszemlélet.

A hússal való főzés normalizálja az állatok ki- és felhasználását – ami ellen a veganizmus mozgalom szinten küzd –, és habár Alex közvetlen módon nem járult hozzá az előtte heverő marha szenvedéséhez, az elveit még így sem szerette volna kukába dobni.

Pontosan úgy viselkedett, ahogy a többi – húst fogyasztó – versenyző viselkedett volna, ha macskacombot, vagy kutyapofát tesznek eléjük hozzávalóként.

Egy vegán számára nincs különbség házi- és haszonállat között, hiszen mindannyian képesek szenvedni.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.