Most olvasott cikk
Lelőttek három ukrán állatvédőt, miközben adományt vittek egy nélkülöző kutyamenhelynek

Lelőttek három ukrán állatvédőt, miközben adományt vittek egy nélkülöző kutyamenhelynek

Egy nehéz helyzetbe került ukrán állatmenhelynek szállítottak adományokat, ahol már három napja élelemhiány alakult ki.

A 26 éves Anastasiia Yalanskaya egyike volt annak a három önkéntesnek, akik bevállalták a veszélyes utat egy Kijevtől nagyjából 30 kilométerre lévő városba, Buchába. A család szerint nehézfegyverzetű orosz erők szándékosan célba vették az autóját és kivégezték őket.

A nő az utolsó Instagram storyjában, március 3-án, a jármű hátsó ülésén ült, és bemutatta a rengeteg állateledelt, amit előkészítettek az állatmenhely számára. Telegram oldalán március elsején azt írta, “adományokat vásároltunk a kutyáknak, akik megfelelő táplálék nélkül maradtak.”

Anastasiia Yalanskaya
Anastasiia Yalanskaya / Instagram

Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy az ő autóját akarták-e célozni az orosz erők, de barátai és családja szerint rengeteg civil esik áldozatul az orosz katonák megszállásának. Március 4-ig mintegy 1000 ukrán civil halt meg, mióta Vlagyimir Putyin háborút indított Ukrajna ellen.

Bucha városa már napok óta az orosz hadviselés célkeresztjében van, és a menhely, ahova Anastasiia Yalanskaya és társai utaztak, már három napja élelem nélkül maradt.

Férje, Yevhen Yalanskyi a New York Postnak azt nyilatkozta, már egy ideje arra kérte feleségét, hogy kifejezetten legyen óvatos, aggódott a biztonságáért, de nem tudta lebeszélni az önkéntes segítségnyújtásról.

Ő mindenkinek segített a környezetében. Kértem, hogy gondolja át az evakuálást, de nem hallgatott rám.

– nyilatkozott a férfi.

Az ukrán állatmentő hölgy legjobb barátnője, Anastasiia Hryshchenko, aki a háború kezdetén Vinnicjába menekült, akkor kezdett aggódni, amikor már órák óta nem tudta elérni Yalanskayát. Mivel aktívan tartották a kapcsolatot, néhány órás csend is dermesztő volt számukra, ekkor érezték, hogy baj lehet. A nő szétlőtt autóját az otthona közelében találták meg, a vele utazó két másik férfi sem élte túl a támadást.

Nagyon fájdalmas számomra, hogy nem tudtam segíteni az utolsó útján

– mondta a férje Srí Lankáról.

Ő volt az egyik legjobb ember, akit ismertem. Elkötelezett volt, hogy segítsen a barátain, a rokonain és bárkinek, akinek szüksége volt rá. Szerette az állatokat is, nekünk is van egy kutyánk és egy macskánk is.

Február 27-én Telegramon arról tájékoztatta követőit, hogy egy mélygarázsban tölti az éjszakát, hogy elkerülje a környéken felrobbanó bombákat. Úgy érezte: “Előbb vagy utóbb úgyis meg fognak egyezni. Kérem, hogy inkább előbb, mint utóbb.”

Anastasiia Yalanskaya ukrán állatvédő aktivista
Anastasiia Yalanskaya / Twitter

Nem csak az állatokon segített

Március 1-jén meglátogatott egy óvodát is Brovaiban, ahol állítása szerint, mintegy 40 gyermek maradt élelmiszer és segédeszközök, például pelenkák és szalvéták nélkül.

Két nappal később arról írt, hogy amikor másoknak ment segíteni autóval, nyitott ablakkal kellett vezetnie, hogy hallja, melyik oldalról bombáznak és milyen messze lehet, mennyire kell vigyáznia vagy érdemes-e továbbmenni.

Többször próbált Irpiny városába eljutni, ami szintén rendkívül közel van Buchához, ahol megtámadták őket. Egyszer sem járt sikerrel, az orosz erők ugyanis folyamatosan támadták a várost, egy hidat is felrobbantottak.

Anastasiia Yalanskaya egyik utolsó üzenete az volt, hogy megpróbálnak egy másik irányból közelíteni a város felé. Másnap életüket vesztették.

(NYPost)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.