Most olvasott cikk
Emberfeletti teljesítményt nyújtanak az állatmentők Ukrajnában

Emberfeletti teljesítményt nyújtanak az állatmentők Ukrajnában

Folyamatosan zajlik a bajba jutott állatok mentése Ukrajnából. Rengeteg állatvédő szervezet dolgozik az országban vagy a határnál, egyes esetekben az evakuálás a legjobb mód, ha erre van lehetőség, míg más esetekben csak ellátással tudnak nekik segíteni, hogy egyáltalán túléljék a háborút.

James Sawyer, a Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) brit igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a szervezet két kutyamenhelyet is működtet Ukrajnában, ahol több mint 1100 kutyát gondoznak, legutóbb nekik szállítottak ételt és egyéb eszközöket.

A pusztítás, amit néhány rakétatámadás okoz; az üveggel, betonnal és fémmel teli nyílt környezet veszélyes az emberekre, de az állatokra nézve is.

– mondta Sawyer.

Arról is szó esett, hogy korábban egy menhely környékén történő lövöldözésben egy állat elpusztult. A legtöbb menhelyen a gondozók nem nagyon mernek mozgolódni, tüzet gyújtani, világítani, nehogy felhívják magukra a figyelmet.

PETA-Deutschland
Petja Petrova, a PETA Deutschland munkatársa adományokat szállít és állatokat ment a határnál. | PETA UK / Twitter

A PETA németországi egysége úgy nyilatkozott, hogy jelenleg közel 20 tonna állateledel és takarók szállítását koordinálja ukrajnai állatmenhelyekre. Emellett oltásokat is felajánlanak az állatoknak. A szervezet együttműködik egy román partnerével is, akik átkeltek a határon és a helyszínről mentik a bajba került állatokat.

Rengeteg menekült kénytelen hátrahagyni a családtagnak számító állatait, mert számos esetben nem felelnek meg az Európai Unió által előírt kritériumoknak, amelyek szerint a háziállatoknak oltással, mikrochippel és veszettségi vizsgálattal kell rendelkezniük.

Több ország azonban – köztük hazánk is – enyhítettek a korlátozásokon, hogy könnyebb legyen mindenkit kimenekíteni és senkinek se kelljen lemondania szőrös (vagy másmilyen) családtagjáról.

A PETA Deutschland partnereivel karöltve állatmentéseket szervez Ukrajnából. | PETA UK / Twitter

Oroszország inváziójának kezdete óta közel 1.5 millió ember menekült el Ukrajnából, sok család kénytelen a szomszédos országokba költözni, és csak azt viszik magukkal, amit tudnak – néhány iratot, fényképeket és szeretett háziállataikat.

A kijevi Ludmilla Nadzemovska már egy hónappal ezelőtt felkészült az evakuálásra, és négy macskájának szállítoboxot vásárolt, amikor a jelek a közelgő orosz invázióra utaltak. Magyarországra menekült macskáival, miután megtudta, hogy szomszédait megölték az orosz erők.

Egy tiszabecsi határtáborból nyilatkozott az AP hírügynökségnek, miszerint ő haza szeretne menni, de a családja és az állatai biztonsága elsődleges prioritások számára.

Egy megfáradt ukrán menekültnek és macskájának segítenek a PETA munkatársai a lengyel határnál. | PETA Germany / peta.org.uk

Egy másik menekült, Lena Nesterova elmondta, hogy családjával akkor döntöttek a menekülés mellett, miután az első robbanások elhangzottak Kijevben – úgy fogalmazott, mindössze “a lányát, a kutyáját és az iratait” vitte magával.

Mindent otthagytunk. Nincs ruhánk, nincs semmink

mondta Nesterova a The Independentnek.

A NYPost egy videót is közzétett arról, ahogy az ukránok tömegesen, állataikkal együtt menekülnek több városból is, hogy elhagyják az országot vagy egy biztonságosabb helyre jussanak el az országon belül.

Az emberek tömegesen hagyják el Kijevet háziállataikkal, 2022. február 24-én. | Ратынский Вячеслав / UNIAN

Természetesen nem csak a háziállatok vannak veszélyben. Az állatkertek által bezárt állatok sem tudnak semmit tenni önmagukért, őket még inkább fenyegetik a bombázások. A kijevi állatkert környékén a múlt héten komoly harcok folytak, félő volt, hogy az állatok is áldozatul esnek, ám ez végül nem következett be.

A kijevi állatkertben nagyjából 4000 állat él, köztük elefántok, tevék és Ukrajna egyetlen gorillája. Az állatkert tisztviselői szerint az állatok evakuálására már nem volt lehetőség. Kyrylo Trantin, a kijevi állatkert vezetője szerint néhány nap múlva kifogynak az élelemből.

Az olyan állatokról, mint a csirkék, tehenek, disznók, ebben az esetben sem érkeznek hírek, ahogy az általában lenni szokott. Nem tudni, mi lehet velük, hogyan érinti őket az invázió és segít-e rajtuk bárki is – ez pedig ugyanakkora tragédia, mint az emberek elleni erőszak.

A sors fintora, hogy éppen egy neves orosz író, Lev Tolsztoj fogalmazta meg azt, ami soha nem volt annyira releváns, mint ma: az elbeszélések szerint a húsmentes életet élő Tolsztoj abban hitt, hogy az életek kioltása között nincs különbség, a kegyetlenség, az erőszak, az elnyomás ugyanaz, csak az áldozat más. Úgy gondolta:

Amíg vágóhidak léteznek, addig csatamezők is lesznek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.