Most olvasott cikk
David Attenborough szerint önző módon terjeszkedünk a bolygón

David Attenborough szerint önző módon terjeszkedünk a bolygón

David Attenborough szerint úgy terjeszkedünk mint ha csak mi lennénk a Bolygón

A világhírű természettudós és dokumentumfilmes, Sir David Attenborough úgy véli, nagyon önző, ahogy feléljük a környezetünket. Véleménye szerint úgy terjeszkedünk, mintha rajtunk kívül senki nem lenne a bolygón. Azzal hitegetjük magunkat, hogy a természet mindig ott lesz, de ez nem így van. A tudós legújabb dokumentumfilmje kapcsán osztotta meg borúlátó nézeteit.

Annak ellenére, hogy a hírek szerint a Wild Isles volt Attenborough utolsó, helyszínről tudósított dokumentumfilmje, még idén újra láthatjuk majd a képernyőn. A Planet Earth III-ban szintén a terepről jelentkezik majd az immár 97 éves televíziós legenda, aki úgy látszik, továbbra sem megy nyugdíjba.

David Attenborough kora miatt már a Wild Isles forgatásán is speciális intézkedéseket vezettek be, hogy megóvják az egészségét. A Skomer-sziget lépcsőinek megmászása közben defibrillátorral felszerelkezett orvos állt készenlétben. Sőt, volt, hogy a filmezés helyét is meg kellett változtatni, mert attól féltek, hogy az idős tudós elkaphatja a madárinfluenza vírusát. A nyolc, egyenként egyórás rész a tervek szerint még idén érkezik a BBC One tévécsatornára.

„A gond az, hogy úgy foglaltuk el a területeket, mintha senki máshoz nem tartoznának, csak hozzánk” – mondja Attenborough. A Planet Earth III egyik epizódja például olyan csimpánzokról szól, akiknek az életterét teljes egészében körbezárták az emberi települések.

Mindenekelőtt a természeti világtól függünk… és azt hisszük, hogy nyugodtan tehetjük, amihez csak kedvünk támad, mert az mindig ott lesz. De nem lesz mindig ott. Egyszerűen olyan dominánssá váltunk, ami az egyedszámunkat illeti, hogy rá kell ébredni, muszáj együtt élnünk a természettel úgy, hogy nem csak magunkra figyelünk

– osztotta meg gondolatait a tudós.

David Attenborough évtizedek óta tanít a természet tiszteletére

A népszerű televíziós megemlítette, hogy a BBC-nek nagy szerepe van abban, hogy az általa terjesztett üzenet sok emberhez eljuthatott. Már az 1950-es években felhívta a figyelmet az egyre melegedő éghajlatra és a vadvilág eltűnésére. Ez akkoriban még elég furcsa dolognak számított, nem volt annyira kiemelt tudományos nézőpont, mint manapság.

Annak ellenére, hogy Attenborough-nál talán kevesen tapasztalták meg közvetlenebb módon a természeti világ pusztulását, a tudós nem vegán. Emiatt sokszor meg is szólják a klímaaktivisták, akik szerint azzal tudna igazán példát mutatni, ha kizárólag növényi módon táplálkozna. Habár vörös húst nem fogyaszt – ami a leghatékonyabb módja, hogy egyénileg csökkentsük a karbonlábnyomunkat –, halat és csirkét eszik. Tavaly decemberben le is tartóztattak egy klímaaktivistát, aki vacsora közben szeretett volna beszélni vele egy étteremben. Az aktivistát később felmentették.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.