Most olvasott cikk
Szó szerint felzabáljuk a bolygónkat – elérhető az Eating Our Way To Extinction című dokumentumfilm

Szó szerint felzabáljuk a bolygónkat – elérhető az Eating Our Way To Extinction című dokumentumfilm

Eating Our Way To Extinction dokumentumfilm plakát-min

A Plant Based News csatornáján már bárki megtekintheti ezt a másfél órás tényfeltáró dokumentumfilmet, amely számos új perspektívát kínál azoknak, akiket foglalkoztat a fenntarthatóság témaköre.

Az Eating Our Way To Extinction (talán Kihalásig Étkezni a leghelyesebb magyar fordítás – a szerk.) tavaly októberben debütált, de akkor még csak vásárlást követően volt megtekinthető, ez év áprilisától pedig az Amazon Prime streaming szolgáltatáson is elérhető a dokumentumfilm.

Néhány napja viszont a legnépszerűbb videómegosztó portálon is megtalálható, a Plant Based News YouTube csatornáján, ahol ingyenesen, teljes terjedelemben tekintheti meg bárki, aki megfelelő angol nyelvtudással rendelkezik.

A dokumentumfilm weboldalán jelzik, hogy számos nyelven készül felirat, valamint narrált verzió is, de a magyar egyelőre nincs a lehetséges opciók között, ezért szükséges az idegen nyelv ismerete.

Nagy nevek a film mögött

Leonardo DiCaprio így nyilatkozott az alkotásról:

A film, amiről a jövő generációi valószínűleg azt fogják mondani, bárcsak mindenki látta volna még időben

Habár a színész nem vett részt a munkálatokban, kollégája és a filmvásznon nem egyszer a társát alakító Kate Winslet Oscar-díjas színésznő igen. Kate vezető producerként is szerepel a stábtagok listáján, emellett ő narrálja az angol verziót.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

A növényi táplálkozás híveinek Dr. Michael Greger neve lehet még ismerős, aki szintén a megszólaltatott szakértők névsorát erősíti, de a teljes szereplőgárda számos nagy nevű orvost, kutatót, szakembert felsorakoztat, hogy a hitelességhez még csak kétség se férhessen.

Ezek után máshogy tekintünk majd az ételre

A dokumentumfilm plakátján az alkotók felteszik a kérdést: When food costs the Earth who pays the price? – Amikor az étel ára a Föld, ki fogja azt megfizetni? –, amiből kiderül, hogy mi a készítők célja.

Megrázó rejtett kamerás felvételek és a bennszülöttek személyes beszámolói által olyan új perspektívát kaphatunk az eddig ártatlannak, vagy kármentesnek vélt étkezési döntéseinkről, amelyek drasztikusan megváltoztathatják, ahogy a jövőben az ételre tekintünk.

Nincs már sok időnk, hogy változtassunk

Az alkotók igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy nem sok ideje maradt az emberiségnek arra, hogy a saját fennmaradását biztosítsa. Mindehhez pedig gyorsan és határozottan kell lépni. A film célja, hogy sokak számára egyértelművé tegye azokat a problémákat, amelyekkel szembe kell majd néznünk, ha nem vagyunk hajlandóak változtatni azon.

Az étkezésünkhöz kapcsolható károkozások közé sorolható a biodiverzitás csökkenése, a víz- és élelemhiány, a metán okozta felmelegedés, a klímaváltozás, az erdőirtások, sivatagosodás, túlhalászás, az óceánok felmelegedése és elsavasodása, valamint a szennyezése. Ezekről mind olvashatunk a dokumentumfilm remekül összeállított és nagy mennyiségű információt felsorakoztató weboldalán.

De megtudhatunk többet arról is, milyen módon segíthet az étkezés, vagy melyek azok a sokat hangoztatott mítoszok, amit a növényi táplálkozás ellenzői rendre felhoznak véleményük alátámasztására.

A másfél órás film minden tudatosan tenni akaró, a környezetünkért és a bolygó ökoszisztémájáért aggódó ember számára hasznos lehet.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.