Most olvasott cikk
A világon elsőként kitiltják a húsreklámokat egy holland nagyvárosból

A világon elsőként kitiltják a húsreklámokat egy holland nagyvárosból

Az Amszterdamtól nyugatra fekvő, 162 ezer fős populációval rendelkező Harleem a világ első városa, ahol klímavédelmi okok miatt úgy döntöttek, hogy betiltják a húsreklámokat.

A város vezetése 2024-től lépteti életbe a tilalmat – a jelenlegi szerződések lejáratával-, miután elismerték, hogy a húsfogyasztás és a komplett nagyipari állattartás kifejezetten káros hatással van a bolygónkra.

A többek között városi buszokon, buszmegállókban és a közterületeken elhelyezett plakátokon és képernyőkön nem lesznek megengedettek a húsevést és a hústermékeket népszerűsítő reklámok. A lépés azonnali heves ellenállást váltott ki az iparági szereplők körében, és elmondták, “az önkormányzat túl messzire megy abban, hogy megmondja az embereknek, mi a legjobb nekik”.

A friss tudományos kutatások szerint a mezőgazdaság felelős az emberi tevékenység által termelt üvegházhatású gázkibocsátások harmadáért. Az állattenyésztés és takarmánytermesztés sokszorosan károsabb a bolygóra, mintha csak az embereknek termelnénk növényi alapú ételeket.

A klímaváltozást két fő szektor hajtja: a fosszilis energiahordozókra épülő iparágak és az állattenyésztés. A szén-dioxid (CO2) túlnyomó része az előbbiből kerül a légkörbe, de nem ez az egyetlen üvegházhatású gáz, ami a klímaváltozáshoz hozzájárul. A két másik főbűnös a metán (CH4) és a dinitrogén-oxid (N2O). A CH4 a szén-dioxidhoz képest 23-szor annyi meleget tud megkötni a légkörben, a N2O pedig közel 300-szor annyit.

Az állattenyésztés a globális CO2 kibocsátás 5 százalékáért, a CH4 44%-áért, és a N2O 53%-áért felelős.

Ziggy Klazes, a GroenLinks párt egyik tanácsosa, aki a húsreklámok betiltására vonatkozó indítványt megfogalmazta, elmondta, hogy meglepődött azon, hogy Harleem lesz az első város, amelyik tesz egy próbát ezzel a megoldással.

A Haarlem105 rádiónak nyilatkozva hozzátette, hogy továbbra is azt esznek és sütnek-főznek az emberek az otthonukban, amit csak szeretnének, de nem tartja helyénvalónak, hogy a klímaváltozást okozó termékeket hirdetnek közterületeken. Reményei szerint a kezdeményezésben többen is látnak majd potenciált, és később országossá válhat.

A tilalom kiterjed továbbá a repülőutakra és a fosszilis üzemanyagot használó autós hirdetésekre is.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.