Most olvasott cikk
Egy brit katona már 3000 állatot mentett ki az ukrán háborúból, köztük egy hatalmas medvét is

Egy brit katona már 3000 állatot mentett ki az ukrán háborúból, köztük egy hatalmas medvét is

tom s-n ukran haboru

Egy volt brit katona, aki harcolt a tálibokkal is, eddig 3000 állatot mentett meg az ukrán háború területeiről, köztük egy hatalmas medvét, Bolikot is. A volt katona, akit mindenki csak Tom S-N néven ismer, olyan szervezetet hozott létre, mely a veszélyben lévő állatok megmentésére specializálódott. 

Az ukrán háború kitörésekor rengeteg szervezet és állatmentő sietett a veszélybe került állatok segítségére. Ám ahogy múlik az idő a lelkesedés mintha alábbhagyna, a háborús övezetben egyre több megoldásra váró problémával szembesülnek az emberek, így megeshet, hogy az állatok sorsa gyakran háttérbe szorul. Szerencsére vannak, akik kitartóan küzdenek értük, ilyen Tom és csapata is. Az egykori katona az állatok mentése során remekül használja katonai képzettségét. Mint mondja:

Nincs olyan helyzet, amibe ne mennék bele, hogy megmenthessek egy állatot. Az állatok egy új életet, békét és szeretetet adtak nekem. Minden, amit teszek, értük van.

Tom az ukrán háborúban is mentőcsapatával, a Breaking The Chains elnevezést viselő szervezettel dolgozik együtt. Az első akciójuk a háború kitörése után 6 nappal indult el. A katona, aki korábban Afganisztánban és Irakban is szolgált, a román határon át lépett be a háborús zónába egy barátjával együtt, hogy 70 kutyát mentsenek ki egy menhelyről, a frontvonal közeléből, Kelet Harkivban.

Tom és csapata munka közben | Fotó: Breaking The Chains / Facebook

Az akcióról beszélve ezt nyilatkozta:

“Egy több járműből álló katonai kíséret vezetett minket a menhelyig. Végig autóztunk a városon, ami olyan elhagyatott volt, mintha zombiapokalipszis lenne, csak a vaddisznók kószáltak a hófödte utcákon. Amikor megérkeztünk a menhelyhez, 500 méterre voltunk az orosz frontvonaltól.”

Bombákat dobtak le körülöttünk, lövések dördültek a fejünk felett, a lövedékek 10-15 méterre csapódtak be, úgyhogy gyorsan kellett cselekednünk. Végül mind a 70 kutyát sikerült evakuálnunk alig egy óra alatt

– mesélte Tom az izgalmas akció után.

Tom ukrán háború
Fotó: Breaking The Chains/Facebook

Minden állat fontos nekik

A négytagú mentőcsapatot egy 20 állatorvosból és menhelyi dolgozókból álló brigád támogatja. Az alapítvány eddig két saját állatmenhelyet épített, jelenleg a harmadikon dolgoznak. Tom, a vezetőjük azt nyilatkozta a szervezetről a Daily Starnak:

“Két dolog van, amiben jó vagyok, a katonáskodás és az állatmentés. A Breaking the Chains egy csapat, olyan csapat, amely egyedülálló képességekkel rendelkezik, és bármit hajlandó megtenni, amit a legtöbben nem mernének.”

Elszántságukat jól mutatja, hogy nem csupán a házi kedvencek mentését tartják fontosnak, bármilyen állaton segítenek. Idén nyáron például egy 600 kg-os medvét, Bolikot is sikerült kimenteniük az ukrán háború veszélyes zónájából, valamint egy farkast is, akit Elzának hívnak. Mindkét állatott fogságban tartották, így most nem csak a háború veszélyeitől, de a rácsoktól is megszabadulnak.


A csapat szintén segített két olyan alapítványnak, akik vadállatok mentésével foglalkoznak. Az akció során 9 oroszlánt hoztak el egy odesszai állatkertből. Az állatok most Romániában vannak és arra várnak, hogy egy Dél- afrikai menhelyre szállítsák őket. És ahogy Tom mondja, a munkájuknak még közel sincs vége.

Egy háborúban az emberek hajlamosak csak magukra gondolni, ami érthető. De mi nem feledkezünk meg egyetlen bajba jutott állatról sem, azért dolgozunk, hogy minden állat biztonságban és boldogan éljen. 

A csapat nem csak állatokat ment, de rendszeresen szállít élelmet és gyógyszereket is az ukrán háború miatt bajba jutott menhelyeknek Sok a sérült is, akiknek orvosi ellátásra van szükségük, Tom és csapata viszont felkészülten várja az állatokat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.