Most olvasott cikk
A növényi étrend segíthet az allergiától szenvedőkön

A növényi étrend segíthet az allergiától szenvedőkön

a növényi étrend enyhítheti az allergiás tüneteket

Az utóbbi években világszerte megszaporodott az allergiás betegségekben szenvedők száma. Egy friss kutatás azt vizsgálta, milyen hatással van az étrend erre az állapotra, valamint az allergiás reakciók hevességére. Az eredmények alapján azok, akik növényi étrenden élnek, kevésbé szenvednek az allergének által kiváltott tünetektől. Ennek az oka, hogy olyan tápanyagokat juttatnak a szervezetükbe az étrendjükkel, amelyek csökkentik a reakciók erősségét.

Tízévnyi kutatási anyagot vizsgált át a kínai Zhang Ping, a Xishuangbanna Tropical Garden kutatója, hogy megvizsgálja az étrend, valamint az allergiás betegségek közötti kapcsolatot. A 2013 januárja és 2023 augusztusa között megjelent tanulmányok eredményei alapján elmondható, hogy a növényi étrend pozitívan hat az ilyen betegségek kimenetelére.

Világszerte sokan szenvednek az allergia által kiváltott reakcióktól. Legyen szó akár poratkákról, pollenről vagy állatszőrről, számtalan dolog kiválthatja az immunrendszer védekező mechanizmusait. Az étkezéssel bevitt tápanyagok – ezzel együtt pedig a bélflóra állapota és összetétele – nagyban befolyásolhatják a betegség által kiváltott reakciók erősségét.

Az allergia kialakulásnak megakadályozásáról továbbra is aktív diskurzus zajlik. Vannak, akik az allergénekkel való korai érintkezést tartják megfelelőnek, mások a szoptatás fontosságát hangsúlyozzák. Zhang Ping a tanulmányok vizsgálata során több olyan, étkezéssel összefüggő komponenst is kiemelt, amelyek befolyásolhatják az allergiás betegségtől szenvedők egészségét. Az állatpora negatívan hatott a nagymértékű telített zsírsav, a koleszterin, az alacsony rostbevitel, valamint az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Az egyszerű cukrok bevitele és az A-, D- és E-vitaminok hiánya, valamint a feldolgozott élelmiszerek is veszélyt jelentettek az vizsgált tanulmányok alapján.

Járványügyi, klinikai és állati vizsgálatok bebizonyították, hogy a nyugati étrend elősegíti az allergia és a heves allergiás reakciók kialakulását, míg egy jól összeállított növényi étrend megvéd az allergiától és mérsékli a betegség erősségét

– olvasható a tanulmányban.

A növényi étrend a kutatások alapján a túlsúllyal küzdő betegek esetében súlyveszteséget idéz elő, amely szintén pozitív hatással van az allergiás állapotra. Ez szintén a növényi étrend allergiás megbetegedés elleni hatásmechanizmusának része.

Nem csak allergia ellen nagyszerű választás

A növényi étrend számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik. Ezt a megállapítást erősíti Zhang Ping jelenlegi kutatása is, ami az allergiás állapot ellen találta hatékonynak a növények erejét. A növényi rostok különösen fontos szerepet játszanak a megfelelő emésztés és bélflóra kialakításában, ám ezekből szinte mindenki a napi ajánlott mennyiségnél (30 g) kevesebbet eszik.

A vegán étrend emellett számos daganatos megbetegedéssel szemben jó hatásfokkal alkalmazható a kutatások alapján. Ráadásul nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulhat. A demencia vagy akár a depresszió kialakulása ellen is küzdhetünk a növényekkel, az Alzheimer-kór kialakulását pedig 53 százalékkal csökkentheti egy 2020-as kutatás szerint.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.